Zelf nieuwbouwen op een eigen kavel, hoe werkt dit?

Zelf nieuwbouwen op een eigen kavel, hoe werkt dit?

Zelf nieuwbouwen op een eigen kavel, hoe werkt dit?

Door: Alders | 16 december 2020 | Reacties (0)
Tags: Hypotheek, Kopen, Ligging, Nieuwbouw

Voor veel mensen is het een droom, zelf een woning bouwen op een mooi stuk grond. Bij Alders Makelaars hebben we een nieuwe kavel aan de Ommelanderwijk in Veendam in de verkoop. Daarom zochten we voor u uit waar u aan moet denken wanneer u wilt gaan nieuwbouwen op deze kavel.

Maak een afspraak met de hypotheekadviseur!

Allereerst is het belangrijk dat u weet wat uw financiële middelen zijn. U heeft in het geval van nieuwbouw te maken met twee verschillende bedragen, die samen onder één hypotheek zullen worden ondergebracht. U betaalt een koopsom voor de kavel die u koopt. Daarnaast komen natuurlijk nog de kosten voor de bouw erbij, die ook ondergebracht worden in uw hypotheeksom.

Wanneer u een nieuwbouwwoning wilt gaan kopen of bouwen, kunt u in de meeste gevallen een hogere hypotheek krijgen dan bij bestaande bouw. Dit komt omdat u bij een nieuwbouwwoning energiebesparende maatregelen uit zult moeten voeren, wat uiteindelijk ook weer in uw maandlasten zal schelen. Daarnaast stijgt de waarde van een nieuwbouwwoning sneller, vaak zelfs al tijdens de bouw.

Wilt u weten wat uw financiële mogelijkheden zijn voor het bouwen van een woning? Maak een afspraak met onze hypotheekadviseur.

Maak een afspraak met een aannemer en/of architect!

Omdat het niet projectmatige bouw is, maar u zelf vrijheid heeft om te bedenken wat u zou willen bouwen, begint u echt vanaf 0. De eerste stap voordat u een kavel koopt, is natuurlijk om in kaart te brengen wat er allemaal mogelijk is en wat de kosten hiervoor (globaal) zullen zijn. Als u ongeveer in uw hoofd heeft wat u zou willen bouwen, kunt u met uw plan naar een aannemer en/of een architect gaan om alles op papier te zetten en uit te rekenen wat de kosten hiervoor zullen zijn. Daarnaast zult u via de gemeente moeten informeren wat er qua bouw mogelijk is op dat stuk grond. Vanuit de gemeente zijn er eisen over wat in het straatbeeld past en zij zullen dus ook niet overal zomaar een vergunning voor geven. In deze fase hoeft u nog niet alles helemaal in uw hoofd te hebben, het is het belangrijkste dat u een idee heeft van het budget dat uw nodig hebt, zodat u kunt kijken of dit binnen uw mogelijke financiering past.

Nieuwbouwhypotheek aanvragen.

Een nieuwbouwhypotheek verschilt van een hypotheek voor bestaande bouw. U betaalt een koopsom voor de kavel gelijk vanuit de hypotheek en de rest van het geld blijft in een bouwdepot staan. Het overgebleven bedrag wordt op een aparte rekening gezet. Over dat bedrag ontvangt u ook rente. De rente is meestal hetzelfde als de hypotheekrente die u moet betalen.

Vanaf het bouwdepot betaalt u de kosten voor de bouw van het huis. Die kosten betaalt u in termijnen. Denk aan de rekeningen van de aannemer, meerwerk aan de woning en zaken zoals bestrating. Deze kosten kunt u in de meeste gevallen meenemen in de hypotheek.

Goed om te weten: Vanaf de eerste volledige maand betaalt u al aflossing, ook als u nog bezig bent met de bouw.

Nieuwbouw versus bestaande bouw

Zoals eerder genoemd, komen bij nieuwbouw een aantal zaken kijken die wat anders zijn dan wanneer u een bestaande woning koopt. In welk opzicht verschilt nieuwbouw van bestaande bouw? Er zitten voor- en nadelen aan nieuwbouw. Hieronder benoemen we een paar dingen.

 NieuwbouwBestaande bouw
AankoopprijsDe prijs staat in de meeste gevallen vast – u krijgt een offerte van de aannemer.U kunt onderhandelen met de verkopende partij.
Vrij op naam of kosten koperU koopt de woning vrij op naam, wat inhoudt dat u geen kosten aan de overdracht van de woning hoeft betalen. Echter, u betaalt wel voor hypotheekadvies, de notaris en eventueel Nationale Hypotheek Garantie.U betaalt de kosten koper: dat komt neer op ongeveer 2% van de koopsom aan overdrachtsbelasting. Daarnaast heeft u de kosten van hypotheekadvies, de notaris, makelaarskosten en eventueel Nationale Hypotheek Garantie.
VerbouwingKosten voor bijvoorbeeld de keuken, badkamer, vloer of bestrating kunnen onder meerwerk vallen en u kunt die kosten vaak meefinancieren in het bouwdepot.Bij bestaande bouw zitten de keuken, badkamer etc. er al in. Wanneer u wilt verbouwen of veranderen maakt u hiervoor zelf kosten. In sommige gevallen kunt u hier ook een bouwdepot voor krijgen.
KoopovereenkomstU tekent twee koopovereenkomsten: één voor de kavel en een aannemingsovereenkomst voor de bouw van de woning.U tekent één koopovereenkomst voor de woning.
Eigen geldU kunt tot 100% van de nieuwbouwwaarde financieren. Het meerwerk kan in de meeste gevallen volledig meegefinancierd worden. De overige kosten moet u wel met eigen geld betalen.U kunt afhankelijk van uw inkomen tot 100% van de woningwaarde van de hypotheek krijgen. De kosten koper moet u dus met eigen geld betalen.
OpleveringEr is geen definitieve opleverdatum bekend.De opleverdatum is een afspraak tussen u en de verkoper.
OnderhoudAan een nieuwbouwwoning hoeft in de eerste jaren weinig tot geen onderhoud worden gepleegd.Bestaande bouw heeft onderhoud nodig. Dit verschilt natuurlijk wel per woning.
EnergiekostenEen nieuwbouwwoning moet energiezuinig of energieneutraal worden gebouwd, waardoor er lage energiekosten zijn.Bij bestaande bouw kan het erg verschillen hoe energiezuinig een woning is. Check hiervoor het energielabel.

Ommelanderwijk 123, Veendam

Aan de Ommelanderwijk in Veendam is een royaal perceel gelegen, geschikt als bouwgrond. Dit perceel is maar liefst rond de 1200m²! Het is gelegen op een rustige locatie, maar in de directe omgeving zijn tal van voorzieningen te vinden. Tevens zijn de uitvalswegen naar bijvoorbeeld Groningen binnen enkele autominuten te bereiken.

Meer informatie over de kavel vindt u hier: https://www.alders.nl/ommelanderwijk-123-veendam/

Heeft u interesse om te gaan nieuwbouwen op deze prachtige royale kavel? Neem dan contact met ons op!

Reacties zijn gesloten.