Zelf je eigen tuin aanleggen? Zo doe je dat!

Zelf je eigen tuin aanleggen? Zo doe je dat!

Zelf je eigen tuin aanleggen? Zo doe je dat!

Door: Alders | 28 juni 2018 | Reacties (0)
Tags: Wonen

Met alle mooie zonnige dagen dit jaar is het heel fijn om buiten te kunnen genieten. Maak daarom je tuin klaar voor de zomer. Heeft je tuin toevallig een make-over nodig? Alders Makelaars geeft je graag een aantal tips voor het  realiseren jouw droomtuin!  Zo tover je de ruimte buiten je huis om tot een plek waar je graag bent.

Stel een plan op
Een goede voorbereiding is het halve werk. Voordat je aan de slag gaat, is het handig dat je een plan opstelt. Als eerste bedenk je wat je wensen zijn voor een tuin. Wil je graag buiten zitten op een onderhoudsvrij terras, een vijver vol exotische vissen, een speelparadijs voor de kinderen of een tuinhuis waar je extra spullen kunt opbergen? Dit zijn allemaal onderdelen waar je rekening mee moet houden, voordat je begint met het aanleggen van je tuin. Vervolgens is goed om rekening te houden met de financiering van je nieuwe tuin. Het aanleggen van een tuin kan namelijk snel veel geld kosten. Denk daarom na over je maximale budget voor je prachtig stukje buiten.

Tip: Maak een moodboard van welke sferen de tuin uit moet stralen

Ontwerpen maar!
Om te bepalen of je tuin daadwerkelijk kan voldoen aan je wensen, moet je deze ruimte in kaart brengen. Daarom is het praktisch om een plattegrond te maken van je tuin. Meet alles goed uit en geef op de plattegrond ook de woning met deuren en ramen aan. Zo weet je waar je paden langs moet leggen en welk uitzicht je heeft vanuit het huis.

Tip: Maak de plattegrond digitaal met SketchUp

Houd rekening met de zon
Houd in gedachten waar de zon op de tuin schijnt gedurende de dag. Vind je het prettig om overdag te zonnen? Houd dan rekening met een plek waar je het ligbed neer kan zetten waar veel zonlicht schijnt. Of hou je toch meer van schaduw? Creëer dan een zitlocatie die veel in de schaduw is gelegen of bouw eventueel een overkapping.

Tip: Plaats planten en bloemen die passen bij de hoeveelheid zonlicht die ze krijgen

De oude tuin leeghalen
Schat in hoeveel tijd en moeite het kost het om de oude tuin leeg te halen. Gaat het om een kleine tuin met alleen gras en planten, dan is het eenvoudig en kost het niet zoveel tijd. Een grote tuin met bomen en een vijver kost het niet alleen veel tijd maar ook veel werk. Inventariseer hoeveel afval er bij komt kijken en wat voor materialen je nodig hebt. Controleer bij het leeghalen of je de oude materialen ook kunt hergebruiken. Je kunt bijvoorbeeld de tegels omdraaien of een boom verplanten naar een andere plek. Dat bespaart weer geld!

Tip: Verkoop je oude stenen, zand of zelfs planten via Marktplaats

Aan de slag!
Nadat de tuin is leeggehaald, is het tijd om de handen uit de mouwen te steken. Begin bij het aanleggen van een moderne tuin bij het leggen van de elektriciteit voor de tuinlichting en eventueel de besproeiingsinstallatie. Verdeel vervolgens het zand en de zwarte grond over de tuin. Daarna kun je het terras en de paden door de tuin betegelen. Na het leggen van de tegels is het tijd om een nieuw tuinhuisje op te bouwen. Ook kun je bezig met de beplanting en het aanleggen van het gazon. Bekijk goed in welke periode de planten het beste in de grond gezet kunnen worden. Maak ten slotte de tuin af met een leuke lounge set, een glijbaantje of potplanten.

Tip: Vraag ook je vrienden of familie om te helpen!

Toch uitbesteden?
Is het voor jou toch niet mogelijk om zelf de tuin aan te leggen? Heb je bijvoorbeeld te weinig tijd. Kies er dan voor om deze klus uit te besteden. Dan weet je zeker dat het goed en netjes wordt gedaan. Let wel op dat dit veel geld kan kosten. Vergelijk daarom verschillende hoveniers die het beste passen bij jou en je portemonnee.

Tip: Zet je klus op werkspot

Heb je zelf nog een goede tip voor het aanleggen van de tuin? Deel die met ons. Zet deze bijvoorbeeld hier onder in een reactie of stuur het naar ons via de chat!

Reacties zijn gesloten.