Wordt ook een pro in verhuisdozen inpakken!

Wordt ook een pro in verhuisdozen inpakken!
Volgens het Planbureau voor de Leefomgeving, verhuizen Nederlanders gemiddeld zeven keer in hun leven. Dat betekent dat je één keer in de tien jaar verhuisdozen staat in te pakken. Hoe vaker je ze inpakt, hoe handiger je er in wordt. Maar ooit moet de eerste keer zijn. Daarom geeft Alders Makelaars je een aantal tips om jouw verhuisdozen in te pakken. Dit kan een hoop scherven schelen en maakt het verhuizen een stuk makkelijker. Mocht je niet voor het eerst gaan verhuizen, maar wel nieuwsgierig zijn of jij de verhuisdozen goed inpakt? Lees dan hieronder onze tips.
Het boodschappenlijstje
Haal voor de verhuizing in ieder geval de volgende spullen in huis:
– Verhuisdozen. Gebruik geen versleten of kapotte dozen. Deze kunnen verder scheuren waardoor jouw spullen kunnen beschadigen.
– Om breekbare spullen in te pakken kun je inpakpapier of bubbeltjes plastic gebruiken. Ga je liever voor een milieubewuste en lowbudget keuze? Maak dan gebruikt van kleding of handdoeken. Krantenpapier is ook mogelijk, maar geeft wel inktvlekken.
– Tape of stevig plakband om dozen dicht te plakken of om spullen bij elkaar te houden;
– Boterhamzakjes om losse onderdelen in te bewaren van uit elkaar gehaalde kasten;
– Zwarte markeerstift om de inhoud van de verhuisdozen te kunnen beschrijven;
– Verhuisdekens om beschadiging tegen te gaan.
Een goede voorbereiding is het halve werk
Wacht niet tot het laatste moment met inpakken. Dit levert veel stress op. Begin op tijd met inpakken. Je kunt zodra de verhuisdozen binnen zijn van start gaan met inpakken. Pak niet alles als een malle in één weekend in, maar doe elke avond een doos. De zolder, garage of studeerkamer staat vol met spullen die je niet dagelijks nodig hebt. Begin met het inpakken van deze spullen. Heb jij een grote bank en twijfel je of deze wel door de smalle deurpost past of dat grote bed door het trapgat? Meten is weten! Meet van te voren de grote meubels op waarover je twijfelt. Passen ze niet? Mogelijk kunnen er onderdelen losgemaakt worden.
Handbagage
Gebruik één of twee verhuisdozen voor alle belangrijke items. Zorg dat deze ook als eerste in de nieuwe woning staan op een handige plek. Zo heb je alle waardevolle en belangrijke spullen bij elkaar, wat weer zorgt voor minder verhuis-stress. Stop in deze doos ook de spullen die je op de eerste dag/nacht nodig hebt. Vergeet ook belangrijke medicijnen niet. Een pakje pleisters is ook geen overbodige luxe om bij de hand te hebben tijdens de verhuisdag.
Één voor één
Gebruik voor elke ruimte in het huis aparte dozen. Dit is handig voor het uitpakken want dan is alles in de juiste kamer. Vergeet natuurlijk niet op de doos te schrijven met een zwarte markeerstift wat er in de doos zit (en of het breekbaar is…). Schrijf dit niet alleen aan de bovenkant op, maar ook aan andere kanten. Het kan zijn dat de tekst aan de bovenkant niet altijd te lezen is en zo voorkom je beschadiging. Verwacht je veel hulp van vrienden? Nummer dan alle dozen en de kamers. Maak vervolgens een lijst met daarop de nummers en eventueel of de inhoud breekbaar is of niet.
Inpakken maar!
Hieronder vind je een aantal inpak-tips per ruimte.
Keuken
– Stapel borden op elkaar met steeds een laag papier tussen twee borden of kartonnen bordjes. Verkreukel wat wit papier en leg dit op de bodem van de verhuisdoos, hierdoor staan de borden stabieler. Je kunt glazen inpakken in schoenendozen en deze vervolgens weer in de verhuisdoos plaatsen, dit verkleint de kans op schaven.
– Wikkel glas- en servieswerk in apart papier en stop ze in kleine dozen. Gebruik kleren of handdoeken om ze te beschermen tegen schokken. Stop de zware spullen, zoals borden onderin de doos. Zet flessen altijd rechtop in verhuisdozen.
Woonkamer
– Heb je de originele verpakking van jouw computer nog? Gebruik deze dan voor het verhuizen. Mocht je deze niet meer hebben zoek dan een geschikte doos en vul de overige ruimte met beschermende vulling. Pak snoeren apart in en plak er een sticker op zodat je weet waar ze bij horen. Je kunt hier eventueel een lege wc rol voor gebruiken.
– Spiegels en schilderijen moeten voorzichtig worden verhuisd. Pak ze in en plaats ze op hun kant in stevige dozen. Pak ze met extra bescherming in zodat ze zonder kleerscheuren verhuisd worden. Plaats een stuk karton tussen de schilderijen om ze nog extra te beschermen
– Rol het snoer van de lamp op. Wikkel de lampenkap in een keukenrol en plaats de kap rechtop. Plak decoratieve knoppen aan de binnenkant van de doos waar de lampenkap zit.
– Is het mogelijk om kastjes op slot te doen? Plaats hier dan geen breekbare spullen in, maar doe ze wel op slot. Oh en bewaar de sleuteltjes in de belangrijke-spullen-doos.
– Heb je veel planten in huis? Plaats deze dan staand bij elkaar in een verhuisdoos. Heb je nog ruimte over in de doos? Vul de dozen dan met vulmateriaal of kussens, zodat de inhoud in de doos niet verschuift.
– Sluit alle dozen goed en plak ze dicht. Zorg ervoor dat de dozen niet te zwaar zijn om te voorkomen dat de onderkant van de doos en het dure servies straks op de oprit ligt. Vuistregel: hoe zwaarder de voorwerpen, hoe kleiner de doos moet zijn.
– Verhuis je een vloerkleed? Rol hem dan op en bind hem vast. Heb je meerdere kleden? Leg ze dan op elkaar en rol ze op.
Slaapkamer
– Beddengoed en kleding die je tot aan de verhuizing niet gebruikt kun je alvast inpakken. Vouw de kleding goed op voordat je het in dozen stopt. Heb je veel kleding op hangers? Plak dan een aantal hangers aan elkaar vast, hang er vervolgens ene grote vuilniszak over heen en knip aan de onderkant een gat. Zo blijft je kleding netjes en schoon.
– Haal je een bed of kast uit elkaar? Doe dan de losse schroefjes in een zakje en plak deze vast aan de grote onderdelen, zodat je alles bij elkaar houdt.
Badkamer
– De badkamer zul je als een van de laatste kamers inpakken. Pak alles behalve de dagelijkse verzorgingsartikelen in. Doe deze pas als allerlaatste.
Garage
– Machines en apparaten maak je leeg voordat je ze inpakt. Zet ze rechtop in de doos, zodat er geen resten vloeistof uit kunnen lopen. – Pak brandbare of licht ontvlambare vloeistoffen en spuitbussen niet in. Deze kun je het beste apart houden. Verandering in temperatuur en druk kan lekkage of explosie veroorzaken.
Toet, toet! Verhuiswagen gehuurd?
Ook deze kun je ruimtebesparend inpakken. Zo voorkom je dat je vaker op en neer moet rijden.
Begin met het inladen van de grote meubels en vul de tussenruimtes op met kleine meubels en dozen. Demonteer de uitstekende delen van de meubels, zoals handvatten en poten. Plaats meubels die naar dezelfde ruimte moeten bij elkaar in de verhuiswagen. Bij het uitladen heb je makkelijk de juiste meubels bij elkaar.
Wil je liever niet dat jouw meubels beschadigen? Maak dan gebruik van een spanband en leg dekens op de grond en langs de wanden.
Verhuiswagen huren, maar geen idee welke grootte je nodig hebt? Je kunt er vanuit gaan dat een verhuisdoos ongeveer 0,5 kubieke meter in beslag neemt. Schat vervolgens in hoeveel meubels je hebt en rekenen maar. Maar bedenk wel, hoe groter de auto, hoe eenvoudiger het in-en uitladen is en hoe makkelijker de verhuizing gaat. Een kleine verhuiswagen is natuurlijk goedkoper, maar kan alsnog duur uit vallen wanneer je een aantal keer op en neer moet rijden. Wil je zelf de verhuiswagen besturen? Zorg dan dat je het geschikte rijbewijs hebt. Een kleine vrachtwagen mag je besturen met een rijbewijs B, maar voor grotere wagens heb je een rijbewijs C nodig.
Uitpakken maar!
Dan begint het leukste werk, uitpakken. Al jullie spulletjes in het nieuwe
huis. Pak wel alles kamer voor kamer uit. Tip: begin met de slaapkamer. Een
goede nachtrust kun je goed gebruiken tijdens de verhuizing.
Ben jij inmiddels al een “verhuispro” en heb je nog meer tips voor verhuizers? Deel ze dan hieronder in een reactie!