Woningmarkt update januari 2021

Woningmarkt update januari 2021

Woningmarkt update januari 2021

Door: Alders | 28 januari 2021 | Reacties (0)
Tags: Kopen, Verhuizen, Verkopen, Wonen

Het nieuwe jaar is gestart! Een jaar waarin de coronacrisis helaas nog steeds een grote speelt. Maar in hoeverre heeft het virus nog invloed op de woningmarkt? Het is weliswaar een nieuw jaar, maar de woningprijzen blijven stijgen en er blijft een woningtekort. Alders Makelaars zocht alles wat u moet weten over de veranderingen op de woningmarkt voor 2021 voor u uit en zet het op een rijtje.

Voorspellingen 2021
De voorspellingen voor de woningmarkt in 2021 zijn positief. Er wordt zelfs rekening gehouden met een prijsstijging van 5%, volgens ABN AMRO Economische Bureau. Dit komt mede door het drukkende effect van de zwakke economie op de woningmarkt zodra er sprake is van hoge werkloosheid. Het consumentenvertrouwen is nog hoog, en de komst van de vaccins is voor velen dan ook een geruststellend uitzicht.

Makelaarsvereniging NVM verwacht echter zelfs dat er dit jaar minder nieuwe woningen gaan bijkomen in verhouding met vorig jaar. Hierdoor zullen de huizenprijzen dan ook blijven stijgen en neemt het tekort weer toe. Helaas zal ook het aanbod nieuwbouwwoningen weer afnemen, onder andere door de afgenomen snelheid waarmee dergelijke projecten kunnen worden gerealiseerd. Want door de coronacrisis werken projectontwikkelaars en ambtenaren ook meer vanuit huis.

Verhuisplannen 2021
Tijdens de Funda Index werd duidelijk dat drie kwart van de kopers en verkopers op de woningmarkt komend jaar hun verhuisplannen willen doorzetten.

Echter zal er volgens woningmarkteconoom Philip Bokeloh weinig ruimte zijn voor een scherpe daling van de hypotheekrente en een verdere verbetering van de betaalbaarheid van koopwoningen komen. Heeft u verhuisplannen? Dan staan onze makelaars voor u klaar om u hierbij te adviseren en al uw vragen te beantwoorden.

Wat zijn de mogelijkheden voor starters in 2021?
Door de nieuwe ontwikkelingen op de woningmarkt zijn er ook voor starters meer mogelijkheden. Bij het afsluiten van een hypotheek zijn er namelijk zaken veranderd. Zo mogen tweeverdieners in 2021 90% in plaats van 80% van het laagste inkomen meenemen wanneer ze de maximale hypotheek berekenen. Hierdoor kunnen tweeverdieners meer lenen voor het kopen van een woning. Dit geldt ook voor oud-studenten met een studieschuld, want de studieschuld gaat bij het bepalen van de maximale hypotheek minder zwaar meewegen. Tot slot is er nog de verandering in de overdrachtsbelasting. Wanneer je tussen de 18 en 34 jaar bent en een starter op de woningmarkt komt de belasting te vervallen.

Twijfelt u of dit het juiste moment is om te verhuizen? Onze makelaars bekijken graag de mogelijkheden voor uw woning en de waarde van uw woning tijdens een gratis waardegesprek. Deze kunt u via deze link aanvragen. Graag tot snel!

Reacties zijn gesloten.