Woningmarkt update juli 2020

Woningmarkt update juli 2020

Woningmarkt update juli 2020

Door: Alders | 28 juli 2020 | Reacties (0)
Tags: Kopen, Nieuws

Nu de zomervakantie in Nederland officieel is begonnen en de eerste mensen zelfs weer vakantie vieren in het buitenland zijn er in Nederland ook weer een aantal ontwikkelingen. Zo ook op de huizenmarkt. Onze makelaars en financieel adviseurs vertellen graag de belangrijkste ontwikkelingen van de afgelopen maand in deze maandupdate.

De huizenprijzen blijven stijgen
Zoals we vorige maand al aangaven bereiken de huizenprijzen in en rondom Groningen een recordhoogte. Dit is mede doordat de vraag naar een woning momenteel erg groot is en het aanbod klein. Hierdoor breiden veel zoekers het zoekgebied voor een woning uit. Gemiddeld wisselen er zo’n 335.000 woningen van eigenaar. RTV Noord meld bijvoorbeeld al dat veel Stadjers op zoek zijn naar een woning in dorpen rondom de stad Groningen. Maar ook hier blijven de huizenprijzen stijgen. Tijdens de lockdown zijn de prijzen in Noordoost Groningen zelfs met 11,2% gestegen, volgens Business Insider. Hieruit kan afgeleid worden dat een woning buiten de stad steeds aantrekkelijker wordt voor huiseigenaren.

Echter zijn volgens econoom Philip Bokeloh van ABN Amro de eerste tekenen van de omslag op de woningmarkt al zichtbaar. Hij leidt dit juist af aan de stijging van het aantal te koop staande woningen. Dit komt volgens hem vanwege de onder zekerheid over de economie, waardoor doorstromers eerst hun eigen woning willen verkopen voordat ze een nieuwe woning aankopen. Hiermee wordt in een onzekere tijd dubbele woonlasten voorkomen.Bokeloh rekent dan ook voor het komende jaar op een prijsdaling van 2%.

Invloed van het coronavirus
De uitbraak van het coronavirus heeft voor veel makelaars toch relatief weinig invloed gehad. Ook in het zuiden van het land bleef de woningmarkt stabiel. Opvallend is wel dat door de coronacrisis de woonwensen van kopers veranderd zijn. Makelaars merken dat er steeds meer vraag is naar extra werkruimte, een balkon of een tuin. Zeker nu we nog steeds veel thuiswerken en er mogelijk een tweede golf aan komt. Ook deze voorzieningen zijn in de stad minder makkelijk te vinden waardoor er uitgeweken wordt naar dorpen buiten de stad. Makelaarsland heeft onderzocht dat de populariteit voor oudere woningen (voor 1945 gebouwd) ongekend hoog blijft. Het lijkt haast wel hoe ouder de woning, hoe populairder hij is. Toch blijft nieuwbouw ook nog in trek. Ook tijdens de coronacrisis blijft de vraag naar starterswoningen veruit het hoogst. Daarnaast onderzocht Makelaarsland dat ook het afgelopen kwartaal weer veel woningen boven de vraagprijs werden verkocht, namelijk wel 63% van alle woningen.

Stijging van de hypotheekrente
Het coronavirus heeft veel invloed op de hypotheekrentes. Geldverstrekkers moeten volgens Hypotheekrente.nl de druk op de economische groei doorbreken in de rentes die zij hanteren. De kans dat de rentes verder stijgen op korte termijn is echter klein. De Europese Centrale Bank werkt hard om de economie goed draaiende te houden. Dit willen ze, omdat een verdere verhoging van de rente de recessie straks allen maar dieper maakt. Echter zijn er veel oversluiters geweest door de forse huizenprijsstijging van de afgelopen jaren. Hierdoor hebben zij veel overwaarde en kan daardoor tegen een gunstig tarief een nieuwe hypotheek worden overgesloten. Er zijn nu ook meer mensen die voor een langere rentevaste looptijd kiezen volgens de ABN Amro.

Steunmaatregelen overheid
De ondersteunende maatregelen van de overheid hebben de nadelige gevolgen voor huizenbezitters enigszins beperkt, volgens de ABN Armo. Tot eind mei hebben 19.000 huishoudens een betaalpauze op hypotheekleningen bij hun verstrekker. In vergelijking met andere landen is dit aantal bescheiden. De inkomensondersteunende maatregelen van de overheid hebben dus geholpen om de eerste klap op te vangen.

Bent u op zoek naar een nieuwe woning of wilt u uw woning verkopen? Onze makelaars en financieel adviseurs helpen u graag. Neem contact met ons op voor een vrijblijvende afspraak.

Reacties zijn gesloten.