Woningmarkt update januari

Woningmarkt update januari

Woningmarkt update januari

Door: Alders | 27 januari 2020 | Reacties (0)
Tags: Nieuws

Het nieuwe decennium is aangebroken, 2020 it is! Waar in 2019 de kopers koopmoe waren, starters en alleenstaande met een modaal inkomen weinig aanbod hadden om uit te kiezen, woningen snel en voor een hoge prijs werden verkocht, er woningschaarste heerste in de grote steden, kantoren en winkels werden omgetoverd tot woningen, er meer beleggers op de woningmarkt gingen opereren en, er een lage rente was, zijn we erg benieuwd wat de huizenmarkt in 2020 gaat doen. De eerste prognoses voor 2020 zijn er al en Alders Makelaars bespreekt deze graag met je.

Terugblik naar het laatste kwartaal van 2019
Terugkijkend naar het vierde  kwartaal van 2019 zijn er minder woningen te koop gezet dan in het derde kwartaal. Door de krapte op de woningmarkt ligt volgens de NVM het gevaar op de loer dat de prijzen zullen stijgen. Wanneer ook de nieuwbouw stil ligt, stokt de doorstroom op de woningmarkt helemaal. In 2019 werd Funda voor veel mensen weer het meest gebruikt om een woning te zoeken of te verkopen. Funda had 53 miljoen bezoekers per maand en 4 miljoen unieke bezoekers. Gemiddeld brachten bezoekers zo’n vijf en halve minuut door op Funda. Opvallend is dat de stad Groningen en omgeving elk kwartaal dé populairste regio was voor woningzoekers en kopers op Funda. Wilt u in 2020 uw woning verkopen of aankopen? Wij helpen u graag met een op maat gemaakt verkoopplan en natuurlijk een mooie presentatie op Funda. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden.

Huizenprijzen gaan in 2020 harder groeien dan verwacht.
Economen van de Rabobank verwachten dat de gemiddelde woning 4,5% duurder wordt. Vanwege het grote woningtekort in Nederland blijven de huizenprijzen stijgen. Door de lage rente kunnen zoekers meer lenen en hebben ze dus ook meer te besteden. Maar door de krapte kunnen steeds minder mensen instappen op de woningmarkt. Daarnaast heb je tegenwoordig voor een gemiddelde woning een bovengemiddeld salaris nodig, volgens de NVM. De beperking van de hypotheekrenteaftrek zal in 2020 vooral voor de topinkomens van invloed zijn. Maar in 2020 zullen er ook weer nieuwe regels komen voor de hypotheekrenteaftrek. De lage rente biedt voor huiseigenaren kansen om in 2020 een hypotheek over te sluiten. Wilt u weten of oversluiten voor u gunstig kan zijn? Onze financieel adviseurs kijken in 2020 graag met u mee naar de mogelijkheden. Een andere ontwikkeling voor de financiering van een woning in 2020 is het feit dat bij tweeverdieners bij het financieringslastpercentage het inkomen van de minst verdienende partner voor 80% meegeteld wordt. Dit is 10% hoger dan in 2019.  

We blijven verduurzamen
Een groot deel van de verhuizingen gaat gepaard met een verbouwing. Bij deze verbouwing wordt de woning vaak meteen verduurzaamd. In 2050 moeten bijna 8 miljoen mensen van het gas af. Inmiddels zijn de eerste aardgasvrije woningen al gerealiseerd. In 2020 zullen er meer gasloze woningen worden opgeleverd. Inmiddels kun je niet alleen zonnepanelen op het dak van je huis plaatsen, maar ook aan de gevel. Daarnaast komen er betere accu’s beschikbaar die meer energie kunnen opslaan. Door dit soort ontwikkelingen zullen we in 2020 meer voor onze eigen energievoorzieningen kunnen zorgen. Wij hebben diverse duurzame nieuwbouwprojecten voor woningen. Wilt u hier meer over weten? Neem dan contact op met ons nieuwbouwteam.

Veranderingen binnen de Nationale Hypotheek Garantie
Vanaf 1 januari stijgt de NHG-kostengrens voor woningen zonder energiebesparende voorzieningen naar €310.000,-. Wanneer een woning energiebesparende voorzieningen heeft, ligt de kostengrens 6% hoger, namelijk €328.600,-. Is de getaxeerde waarde hoger is dan de koopsom? Dan is het laagste bedrag leidend met betrekking tot de kostengrens.
Daarnaast wordt de borgtochtprovisie voor een hypotheek die een consument via de geldverstrekker betaald aan de NHG, zodra de hypotheek wordt afgesloten, lager. Hij verlaagt van 0,9% naar 0,7% over de hoogte van de hypotheek.

Starters krijgen het beter
Volgens de NVM krijgen starters het in 2020 makkelijker. Het kabinet kijkt naar de mogelijkheden om het voor starters makkelijker te maken om een woning te kopen ten opzichte van beleggers die huizen kopen om te verhuren. Dit kan mogelijk gebeuren door een zelfbewoningsplicht in grote steden in te stellen. Ook zou een mogelijke afschaffing van de overdrachtsbelasting voor starters kunnen betekenen dat ze minder eigen geld hoeven neer te leggen bij het kopen van een huis. Voor beleggers zal deze belasting mogelijk naar 6% gaan. Daarnaast komen er mogelijk strengere regels voor het verkrijgen van een hypotheek voor huurwoningen. Huren blijft ook in 2020 prijzig. Dit komt onder meer door de extra huurverhogingen die worden doorgevoerd. Bent u op zoek naar een huurwoning? Ook in de zoektocht naar een huurwoning helpen wij u graag!

Graag houden we je dit jaar op de hoogte van de ontwikkelingen op de woningmarkt. Heb jij een specifiek punt waar jij meer over wilt weten? Deel hem dan met ons en wij vertellen je hier graag meer over.

Reacties zijn gesloten.