Woningmarkt bijna overal in Nederland dynamischer

Woningmarkt bijna overal in Nederland dynamischer

Woningmarkt bijna overal in Nederland dynamischer

Door: redactie | 14 april 2017 | Reacties (0)
Tags: Nieuws

In het eerste kwartaal van dit jaar werden ruim 10 procent meer woningen verkocht dan in dezelfde periode een jaar eerder, meldt makelaarsvereniging NVM donderdag.

Dat brengt het aantal transacties door NVM-makelaars op bijna 38.700 en in de totale markt op naar schatting 50.200.

Woningprijs
Over de laatste vier kwartalen zijn dat ruim 168.500  bestaande koopwoningen (totale markt circa 219.000). De prijs is in het 1ste kwartaal 2017 met 1,1% maar licht toegenomen ten opzichte van het laatste kwartaal van 2016. Vergeleken met een jaar eerder is de gemiddelde koopwoning 8,8% duurder geworden.

Snelle looptijd 
Ook blijken koopwoningen opnieuw sneller verkocht te worden. De looptijd van verkochte woningen wordt steeds korter en bedraagt nu 77 dagen. Dat is 31 dagen minder dan een jaar geleden.

Een potentiële koper kon in het 1ste kwartaal 2017 kiezen uit ruim 6 woningen. De verkoopkans van woningen die te koop komen, neemt verder toe: 62% van de nieuw in aanbod gekomen woningen is binnen 90 dagen verkocht.

Woningaanbod
Het aanbod is enerzijds afgenomen doordat het aantal transacties is toegenomen.

In vergelijking met een jaar eerder hadden NVM-makelaars in het eerste kwartaal bijna een derde minder woningen in aanbod. Het ging om bijna 79.000 te koop staande huizen. Voor de totale markt gaat NVM uit van ongeveer 103.000 huizen.

Woningzoekers konden gemiddeld uit zo’n zes woningen kiezen. Dat is vergelijkbaar met het voorgaande kwartaal. Het gemiddelde lijkt erop te duiden dat het aanbod en het aantal transacties in evenwicht zijn.

Er worden met name minder appartementen in de verkoop gezet. In het eerste kwartaal stonden er ruim 47 procent minder appartementen te koop dan een jaar eerder.

Nieuwbouw
Het aantal verkochte nieuwbouwwoningen steeg in het eerste kwartaal met 14 procent ten opzichte van een jaar eerder. Het ging bij de NVM-makelaars om 7.800 nieuwbouwwoningen en zo’n 11.000 in de gehele markt. Het aanbod te koop staande nieuwbouwwoningen slonk in een jaar tijd met 28 procent.

“De komende kabinetsperiode moet er echt werk worden gemaakt van de opgave om jaarlijks tachtigduizend nieuwbouwwoningen te realiseren. Met name in en rondom de steden”, zegt NVM-voorzitter Ger Jaarsma. Hij vindt dat het Rijk en de gemeenten hier een actievere rol in moeten spelen.

Bron: NVM.nl 

Reacties zijn gesloten.