Wonen in Groningen, maar waar dan?

Wonen in Groningen, maar waar dan?

Wonen in Groningen, maar waar dan?

Door: Alders | 25 september 2018 | Reacties (0)
Tags: Wonen

Of je nu wilt verhuizen naar Groningen of binnen Groningen, je zal een keuze moeten maken in welke wijk je jouw paleisje gaat zoeken. Graag geven we je een kleine tour door de mooie Groningse wijken. Zo kun jij de keuze maken welke wijk in Groningen het beste bij jou past!  

De wijk van de Olle Grieze
We nemen je mee vanaf het prachtige oude centrale station van Groningen. Het station bevindt zich aan de zuidkant van de stad. Vanaf hier kun je het hele land verkennen en aan het einde van de dag weer lekker terug naar “ ’t grunningerlaand”. Vanaf het station ben je zo in het centrum. Het centrum is het gehele gebied binnen de grachten en een klein stukje daarbuiten. De diepenring begrensd de binnenstad. Alle winkels, uitgaansgelegenheden en voorzieningen liggen op loopafstand van elkaar en bij welke woning je ook staat, vaak kun je wel een glimp opvangen van de Martinitoren, ook wel ‘Olle Grieze’ genoemd. De wijken binnen het centrum zijn:
Het A-kwartier met het Hoger en Lage der A en voormalige pakhuizen aan het water welke deels als monument zijn aangewezen.
Binnenstad met als middelpunt de Grote Markt met het stadhuis en de Martinitoren.
Binnenstad-oost met als pronkstukken de oude schouwburg en de Oosterhaven met prachtige schepen.
Hortusbuurt, de wijk tussen het Noorderplantsoen en de oude binnenstad.
Westerhaven, het winkelgebied ten westen van het centrum.
Stationsgebied met het prachtige oude stationsgebouw.
De meest voorkomende woningen in deze wijken zijn tussenwoningen, eengezinswoningen, portiekflats en herenhuizen.

Oude Groningse wijken
De geschiedenis van Groningen gaat ver terug. Dat betekent dat de stad ook al lang bewoond is en dat er verschillende wijken in de stad al behoorlijk lang bestaan. Wanneer je door de stad wandelt, word je dan ook van de ene oude wijk in de andere nog oudere wijk meegenomen. Met hier en daar prachtige oude panden. Wij nemen je graag mee naar de bekendste oude wijken van de stad Groningen:
– De hoogte, dit is de eerste wijk die buiten de stad werd gebouwd.
De Korrewegwijk, toch wel de bekendste wijk onder de studenten.
Noorderplantsoenbuurt met als achtertuin het gras van het Noorderplantsoen.
De Schildersbuurt met haar prachtige oude herenhuizen en karakteristieke straatjes.
De meest voorkomende woningen in deze wijken zijn tussenwoningen, eengezinswoningen, benedenwoningen, bovenwoningen, hoekwoningen en portiekflats.

Landelijk wonen in het oosten van de stad Groningen
In de stad Groningen is veel groen te vinden, maar wanneer je echt op zoek bent naar wonen met een landelijk uitzicht dan ben je in de stad Groningen ook aan het juiste adres. Groningen is omringd door prachtige landerijen en natuurgebieden. Aan de oostkant van de stad bevinden zich ook een aantal mooie woonwijken met diverse voorzieningen. Wanneer je langs de rand van de wijken wandelt is het prachtige uitzicht over de landerijen toch wel echt een cadeautje.
Een aantal wijken in het oosten van Groningen zijn:
Beijum, deze wijk ligt op een aardig afstandje van de stad, maar het recreatiegebied Kardinge is dan weer wel op een steenworp afstand.
Drielanden, dé ecologische buurt van Groningen. De woningen zijn hier gebouwd van duurzame materialen.
Engelbert en Middelbert zijn dorpse wijken ten oosten van het centrum. Dit is echt op en top landelijk wonen met de stad op steenworp afstand.
– De Hunze is een ideale wijk wanneer je nieuwbouw wilt combineren met landelijk wonen. Deze wijk is eind twintigste eeuw gebouwd. De woningen kenmerken zich door platte daken en heldere baksteen kleuren.
Lewenborg is een groene en dorpse wijk met onder andere een eigen winkelcentrum. Een wijk met diverse scholen, waardoor het zeer geschikt is voor kinderen.
Ruischerburg en Ruischerwaard zijn wijken met een oude dorpskern. De dorpen zijn gelegen op een strook tussen het Eemskanaal en het Damsterdiep. Water is dus heerlijk dichtbij.
Meerstad, echt wonen aan het water. Dit is een nieuwbouw woon- en recreatiegebied met het Woldmeer in het centrum gelegen.
De meest voorkomende woningen in deze wijken zijn eengezinswoningen, tussenwoningen, hoekwoningen, geschakelde woningen en vrijstaande woningen.

Het Zuiden van het Noorden
Via het oosten van de stad gaan we naar het zuiden van de stad Groningen. Hier zijn ook een aantal groene en mooie wijken die van alle gemakken voorzien zijn. Groningen Zuid heeft naast veel groen ook veel water, zo bevinden zich het Hoornse- en het Paterswoldsemeer zich in het zuiden van de stad. Deze meren bieden diverse recreatiemogelijkheden en zijn een echte hotspot tijdens de zomermaanden.

De mooie wijken in het zuiden zijn onder andere:

 • Coendersborg en klein Martijn, Coendersborg is een groene kindvriendelijke wijk met diverse voorzieningen in de nabije omgeving. Klein Martijn is de wijk aan de oostkant van Coendersborg met veel architectonisch en karakteristieke woningen.
 • Corpus den Hoorn is een wijk met veel natuur en recreatiemogelijkheden. De kindvriendelijke wijk bestaat voor een groot deel uit sociale woningbouw.
 • Helpman en de Wijert binnen deze wijken is een diversiteit aan woningtypen. Kenmerkend zijn de verspringende bouwblokken, doodlopende straatjes, woonerven en voldoende parkeergelegenheden rondom de woningen. De hoven in de wijk worden verbonden door doorsteekjes waarmee een gezellige sfeer in de wijk wordt gecreëerd.
 • Hoornse Meer en Hoornse park, is wonen met het Hoornse meer voor de deur. De jonge wijk heeft een moderne architectonische vormgeving. De wijken hebben een parkachtig karakter.
 • Rivierenbuurt, in deze wijk heb je het centraal station op steenworp afstand. De wijk wordt gekenmerkt door portiekflats.
 • Oosterpoortbuurt met haar prachtige oude panden, karakteristieke kleine vissershuisjes en kroegjes en natuurlijk niet te vergeten het cultuurcentrum de Oosterpoort.
 • Europapark en de Linie, zijn allebei moderne wijken. Centraal ligt het stadion van FC Groningen en het treinstation Groningen Europapark. Daarnaast is er een kantorenpark gevestigd.
 • Piccardthof is een woonwijk met een jaren dertig sfeer een ideale combinatie tussen natuur en de stad. De architectuur van de verschillende woningen is divers, maar in de openbare ruimte is gekozen voor rust, eenvoud en duurzaamheid. Centraal in deze woonwijk is de Piccardtplas met daaromheen recreatiewoningen.
 • Zeeheldenbuurt met als hart het Van Brakelplein en de Van Brakelvijver met veel groen en oude bomen. In deze wijk staan veel prachtige authentieke Schipperswoningen.
 • Vilabuurt, wanneer je een aardig zakcentje hebt kun je hier een prachtig karakteristiek optrekje vinden.
  De meest voorkomende woningen in deze wijken zijn eengezinswoningen, tussenwoningen, portiekflats en vrijstaande woningen.

Het topje van Nederland
Last but not least, komen we aan in het noorden van de stad Groningen. Er gaat niks boven Groningen zegt men en dit is dan ook het topje van de stad. Het noorden van de stad beschikt ook over verschillende winkelcentra en diverse voorzieningen. Daarnaast is het centrum van de stad is op fietsafstand. Voordeel aan het woning in het noorden van de stad is dat je niet de hele stad door hoeft tijdens de spits om naar je werk te komen.

De bekendste wijken van noord Groningen zijn:

 • De Held, dit is de eerste Vinex-wijk van de gemeente Groningen. De rustige wijk is opgebouwd uit verschillende woonmilieus welke op eilanden tussen het groen of het water liggen.
 • Hoogkerk, deze wijk zit door de groei van Groningen inmiddels aan Groningen vast. De wijk heeft een industrieel karakter, mede door de Suikerfabriek, kartonfabriek en teerfabriek die hier gevestigd zijn.
 • Paddepoel en Selwerd, zijn wijken met studentenflats in het kwadraad. Deze wijken zijn minder modern maar bieden veel voorzieningen aan.
 • Reitdiep, ligt in het uiterste noordwesten van de stad Groningen. Centraal in de wijk ligt het Reitdiep met een kleurrijke haven.
 • Selwerd, een naoorlogse wijk met vooral eengezinswoningen met een groene zone aan de rand van de wijk.
 • Vinkhuizen, is een wijk die ook erg populair is bij de studenten mede door de liggen ten opzichte van de Universiteit en de hoge school. Deze wijk is betaalbaar wonen.

De meest voorkomende woningen in deze wijken zijn tussenwoningen, eengezinswoningen en vrijstaande woningen.

Ben jij benieuwd of wij in jouw favoriete wijk een woning te koop hebben staan? Check dan snel ons aanbod.  

 

 

Reacties zijn gesloten.