Waarom uw woning nu verkopen?

Waarom uw woning nu verkopen?

Waarom uw woning nu verkopen?

Door: Alders | 6 november 2020 | Reacties (0)
Tags: Verkopen

Het einde van het jaar komt in het zicht en daarmee gaat u nadenken over wat u voor volgend jaar wenst. Misschien heeft u wel verhuisplannen en wilt u dit volgend jaar toch echt gaan doorzetten. Dan kan het slim zijn om nu alvast na te denken over het verkopen van uw woning. De coronacrisis brengt onzekere tijden met zich mee. Vooralsnog gaat het gelukkig nog goed op de woningmarkt. Wat zijn de voordelen van het nu verkopen van uw woning? Alders Makelaars vertelt!

Stabiele huizenprijzen

Het coronavirus heeft een grote invloed op vele delen van de economie, maar de woningmarkt blijft vooralsnog stabiel. In sommige regio’s zien we zelfs nog steeds een stijging van huizenprijzen. De stijging over het afgelopen jaar was de hoogste sinds 20 jaar.

Het aanbod van woningen is ook toegenomen, alleen zijn deze woningen wel sneller verkocht. De woningmarkt is hierdoor krapper geworden. Dit betekent dat wanneer u nu uw woning in de verkoop zet, er een grote kans is dat deze woning snel verkocht wordt. Daarnaast zien we ook dat woningen die al langere tijd (soms wel jaren) te koop stonden, ineens verkocht worden. De omloopsnelheid van woningen is fors gestegen.

Aan het begin van de coronacrisis werd verwacht dat er minder woningen verkocht zouden worden, omdat mensen voorzichtiger zijn. Dit is vooralsnog dus niet het geval. Maar we zien ook dat er vaak een vertraging van de effecten op de woningmarkt te zien is. Een woning kopen duur immers maanden, dus de effecten op de woningmarkt zijn ook pas na een aantal maanden te zien.

Lage hypotheekrente

Op dit moment ligt de hypotheekrente erg laag. Sinds 2012 is deze rente zo verlaagd, dat het nog maar een fractie is van wat het ooit was. Dit betekent dat mensen nu een woning van 8 ton kunnen kopen en evenveel rente betalen als mensen die acht jaar gelegen een woning van 2 ton kochten. Een lage hypotheekrente is erg gunstig in de maandlasten. Omdat deze rente telkens veranderd en het niet duidelijk is wat er gaat gebeuren na de coronacrisis, is het verstandig om nu in te stappen op deze lage rente.

Overdrachtsbelasting verlaagd

De Nederlandse Overheid heeft de overdrachtsbelasting die tijdens de kredietcrisis tijdelijk werd verlaagd, nu permanent op twee procent van de koopprijs van de woning gezet. De overdrachtsbelasting is de belasting die in Nederland wordt geheven bij de overdracht van een woning. Dit betekent dat het nu goedkoper wordt voor mensen om een woning te kopen. Dit geldt echter alleen voor woningen die ook echt voor eigen bewoning bestemd zijn. Voor vakantiewoningen of bedrijfspanden geldt een ander tarief. Bij een nieuwbouwwoning hoef je geen overdrachtsbelasting te betalen, dit geldt alleen voor bestaande bouw.

Wilt u niet meer wachten met het verkopen van uw woning en de woning nog voor de kerstdagen in de verkoop hebben staan? Wij helpen u graag! U kunt vrijblijvend een gratis waardebepaling aanvragen. Liever eerst weten hoe u er financieel voor staat? Maak een afspraak met onze hypotheekadviseur!

Reacties zijn gesloten.