Wat is een energielabel?

Een energielabel geeft aan hoe energiezuinig een huis is in vergelijking met soortgelijke huizen. De zuinigheid wordt aangegeven in klassen. Een A-label betekent een zeer zuinige woning en een G-label is een zeer onzuinige woning. Het label wordt gebaseerd op gegevens uit het Kadaster, waaronder het type woning, grootte en het bouwjaar en op gegevens van vergelijkbare woningen. De energielabel is bedoelt als stimulans om na te denken over de kansen voor een comfortabele en energiezuinige woning.

Koper/huurder
Voor kopers en huurders is een energielabel van belang om te zien hoe zuinig een woning is. Een zuinige woning zorgt voor een lagere energierekening, meer wooncomfort en minder CO2 uitstoot. Op een termijn van 10 jaar kan het verschil tussen een duur, zuinig huis en een vergelijkbaar onzuinig huis oplopen tot duizenden euro’s. Als koper heeft u recht op een energielabel van de woning die u gaat kopen, dus vraag er naar.

Verkoper/ verhuurder
Er is een voorlopig en een definitief label. Een voorlopig label is een schattig. Maar wanneer de woning wordt verkocht of wanneer er een nieuwe verhuurder komt, moet het voorlopige label online definitief gemaakt zijn. Ontbreekt een definitief label bij de verkoop of verhuur, dan riskeert u een boete van maximaal 405 euro.

Huizen met een groen label worden sneller verkocht. De verkoopsnelheid van een A-label is 70 dagen korten dan gemiddeld en woningen met een G-label doen er zeventig dagen langer over.

Wilt u weten hoe energiezuinig uw woning is? Kijk dan eens op de website van Vastborg. Zij helpen u graag verder om een energielabel aan te vragen.