Direct naar de inhoud.
Maak een afspraak

Hoe wordt het energielabel van een woning bepaalt?

Het energielabel is iets wat aan elke woning in Nederland hangt en aangeeft hoe energiezuinig een woning is. Bij de bepaling van het energielabel wordt er gekeken naar verschillende factoren van een woning. De energielabels lopen van A tot en met G. Hierbij omschrijft het label A een zeer zuinige woning en het label G de minst zuinige woning. In deze blog geven we je antwoord op belangrijke vragen rondom het energielabel. Lees je mee?

Wat is het energielabel?
Een energielabel geeft aan hoe energiezuinig een woning is. Hierdoor kun je gemakkelijk soortgelijke woningen vergelijken op het gebied van energie en kun je de maandelijkse energiekosten inschatten. Energiezuinige woningen zijn tegenwoordig erg gewild, omdat ze zorgen voor lagere maandelijkse kosten en duurzamer zijn. Het energielabel geeft je dus een goed inzicht of je kunt besparen op energie en hoe jouw woning presteert. Sinds 2015 is het verplicht om een energielabel te verstrekken wanneer een woning verkocht of verhuurd gaat worden. Er zijn zeven verschillende labels beschikbaar, waarbij de meest energiezuinige woningen het groene A-label krijgen en de minst energiezuinige woningen een rood G-label. Een energielabel heeft een geldigheidsduur van tien jaar en je kunt hem aanvragen via verschillende partijen, waaronder Vastborg .

Wat is het verschil tussen een voorlopig en een definitief energielabel?Een voorlopig energielabel is een gratis schatting van het energieverbruik van de woning. Dit is gebaseerd op een aantal gegevens uit het Kadaster, zoals het bouwjaar van de woning, en op gegevens van vergelijkbare woningen. Het kan dus zijn dat een woning in praktijk een beter of een minder energielabel heeft, omdat het wordt vergeleken met soortgelijke woningen. Hierbij wordt geen rekening gehouden met energiebesparende maatregelen of verduurzaming van de woning. Wanneer een woning in de verkoop gezet wordt, is het verplicht om een definitief energielabel aan te vragen voordat de woning passeert. Wanneer jouw label niet op tijd definitief is, riskeer je een boete.

Wist je dat je zelf het energielabel van je woning of een toekomstige woning kunt berekenen? Dit kan met een aantal kenmerken van de woning via verschillende websites.

Hoe wordt het energielabel bepaald en hoe kun je het verbeteren?
Bij de bepaling van het energielabel wordt er gekeken naar verschillende factoren van een woning. Allereerst worden de woninggegevens uit het Kadaster opgevraagd. Dit zijn gegevens over het bouwjaar, het type en de grootte van de woning. Daarnaast wordt er gekeken naar hoe de woning geïsoleerd is en hoe zuinig installaties zijn.

Er zijn verschillende manieren waarop een woning geïsoleerd kan worden, bijvoorbeeld muur-, vloer- en dakisolatie. Bij oudere woningen is er vaak rendement te halen door de gevel te isoleren. Daarnaast zijn in veel woningen de ramen in de slaapkamers nog niet voorzien van dubbelzijdig glas, wanneer dit het geval is valt hier qua energiezuinigheid veel winst te behalen. Zuinige installaties in de woning zijn bijvoorbeeld de warmtepomp, zonneboiler, biomassaketel of zonnepanelen. Ook ventilatie is belangrijk bij energiebesparing. Tegenwoordig zijn er veel slimme meters en verbruiksmanagers te krijgen die een goed inzicht geven over het energieverbruik.

Er zijn daarnaast verschillende mogelijkheden om subsidie te krijgen voor het isoleren van de gevel, vloer, dak en de ramen. Er moeten ten minste twee isolatiemaatregelen uitgevoerd worden om in aanmerking te komen voor de subsidie. Via de rijksoverheid kun je ook aantrekkelijke subsidies krijgen voor een warmtepomp, zonneboiler, biomassaketel of een pelletkachel. Particulieren die zonnepanelen kopen, kunnen de btw terugvragen bij de Belastingdienst.

Wilt u meer weten over het energielabel? Hier kun je verder lezen over het energielabel voor woningen.

Zegt het energielabel iets over hoeveel energie ik verbruik?
Het energielabel en het energieverbruik kunnen in de praktijk verschillen. Het kan best zijn dat er twee woningen zijn met hetzelfde energielabel, maar met verschillend energieverbruik. Het energielabel geeft immers alleen aan hoe goed een woning geïsoleerd is en hoe zuinig installaties zijn. Het energieverbruik hangt af van meerdere factoren. De energierekening hangt bijvoorbeeld ook af van hoe zuinig je stookt, hoeveel warm water je gebruikt, hoeveel apparaten je hebt en hoe intensief je die gebruikt. Ook de samenstelling van het gezin is hierbij van belang. Een gezin met vijf leden verbruikt meer energie dan een gezin dat bestaat uit twee personen.

Wil jij een energielabel goedkoop aanvragen voor jouw huis? Dat kan via onze partner in energielabels Vastborg. Onze specialist Eric helpt u graag bij het aanvragen. Voor meer vragen omtrent het energielabel kunt u altijd contact met ons opnemen.