Wat is een bouwkundige keuring?

Een bouwkundige keuring geeft inzicht in de bouwtechnische staat van de woning. Een bouwtechnische keuring kan voor zowel een oude als een nieuwbouw woning worden uitgevoerd. Tijdens de keuring onderzoekt een bouwkundige de woning op verborgen gebreken, zoals houtworm, lekkage, en loszittend tegelwerk.

De bouwkundige keuring kan zowel voor als tijdens het aankoopproces worden uitgevoerd. Wanneer u de keuring voor het aankoopproces uitvoert kunt u het rapport meenemen in de onderhandelingen, maar loopt u wel het risico dat u investeert in een woning die misschien niet van u wordt. Wanneer u de keuring niet voor de aankoop doet, wordt er pas als de koop gesloten is een bouwkundige ingeschakeld. In de koopakte wordt dan een ontbindende voorwaarde, welke betrekking heeft op de bouwkundige keuring, opgenomen. Wanneer de keuring uiteindelijk meer dan een vooraf bepaald bedrag aan kosten uitwijst, kan de verkoop ontbonden worden.

Bent u de verkopende partij? Dan kunt u een verkoopkeuring laten doen. Door deze keuring te laten uitvoeren kan de verkoop van het huis versnelt worden, omdat het de potentiële koper vertrouwen en zekerheid biedt. Door het bouwkundige rapport krijgen de potentiële kopers een objectief beeld van de waarde van uw woning.

U kunt een bouwkundige keuring aanvragen bij een professional van een bouwkundig adviesbureau. Een voorbeeld van zo’n adviesbureau is Vastborg Bouwkundige Keuringen. Zij kunnen u goed helpen bij het grondig inspecteren van een woning en stellen voor u een deskundig bouwkundig rapport op.