Ik koop mijn eerste woning, waar moet ik beginnen?

Vanuit een huurwoning of het ouderlijk huis een eerste huis kopen: spannend! Vaak is het lastig om te bedenken waar je moet beginnen. Er zijn een aantal stappen die je kunt nemen, om de weg naar jouw eerste eigen woning zo soepel mogelijk te laten verlopen.

Oriënteren

Allereerst is het belangrijk dat je op een rijtje krijgt wat je woonwensen zijn. Zoek je een rijtjeswoning, een appartement of een vrijstaande woning? Hoeveel slaapkamers heb je nodig? Kun je zonder een tuin, of staat dat juist bovenaan je wensenlijstje? Wanneer je dit allemaal voor jezelf op een rijtje hebt gezet, is het veel gemakkelijker om te zoeken naar jouw droomwoning.

Daarnaast is het belangrijk om je financiële situatie in kaart te brengen. Hoe hoog is de hypotheek die je uiteindelijk kunt krijgen? Veel hypotheekadviseurs bieden rekentools aan, om een schatting te krijgen van jouw maximale hypotheek. Dit biedt een goede richtlijn. Maar, wanneer je serieus op zoek gaat is het een goed idee om een vrijblijvend adviesgesprek in te plannen. Zo weet je waar je aan begint en heb je je budget bepaald.

Huizenjacht

Nu je weet waar je naar op zoek bent, begint de huizenjacht! Dit kun je zelf doen, bijvoorbeeld via websites als Funda of makelaarswebsites. Maar je kunt ook een aankoopmakelaar in de hand nemen. Aan deze makelaar kun je jouw woningwensen doorgeven. De makelaar gaat dan voor jou op zoek naar je droomwoning. Vaak kan de makelaar jou direct op de hoogte brengen van nieuw aanbod, zelfs voordat de woning op Funda verschijnt. Dit kan een voordeel zijn!

Bezichtigen

Wanneer je een of meerdere woningen hebt gevonden die aan jouw wensen voldoen, kun je een bezichtiging inplannen. Een bezichtiging kan de eerste keer vrij overweldigend zijn. Zorg dus dat je je goed voorbereid. Maak voor jezelf een lijst met vragen die je wilt stellen en zaken waar je goed op wilt letten. Het is ook helemaal niet raar om een tweede bezichtiging te vragen als je daar behoefte aan hebt. Een huis koop je natuurlijk niet zomaar even!

Bieden

Heb je je droomwoning gevonden? Dan is het tijd om een bod uit te brengen! Het uitbrengen van een bod kan vaak lastig zijn. Want: hoe hoog moet je bieden? Uiteraard wil je zo min mogelijk betalen, maar met een te laag bod word je niet serieus genomen. Je aankoopmakelaar kan je hier bij helpen. Na de bieding begint het onderhandelen. Zorg dat je vooraf goed op een rijtje hebt staan onder welke ontbindende voorwaarden je het huis wilt kopen. Dit voorkomt moeilijkheden achteraf!

Tekenen

Dan komt het moment: je mag het koopcontract ondertekenen. En je eerste huis is nu echt van jou! Gefeliciteerd!