Verhuizen met kinderen

Verhuizen met kinderen

Verhuizen met kinderen

Door: Alders | 12 augustus 2019 | Reacties (0)
Tags: Verhuizen

Vandaag is het de dag van de jeugd. In Nederland verhuizen er dagelijks 4.325 mensen. Mensen in de leeftijdscategorie van 20 tot 40 verhuizen het meeste. In deze leeftijdscategorie bevinden zich veel gezinnen met één of meerdere kinderen. Verhuizen vanwege bijvoorbeeld een baanwissel of echtscheiding, heeft voor een kind een grote impact. Ze moeten hun vertrouwde omgeving verlaten en ergens anders weer iets nieuws opbouwen. Om goed voorbereid te zijn op een verhuizing met een kind, heeft Alders Makelaars een aantal praktische tips op een rijtje gezet.

Wat is de beste leeftijd en periode om te verhuizen met een kind?
Vaak wordt gedacht dat de overgang naar het voortgezet onderwijs voor een kind het beste moment is om te verhuizen. Dit wordt echter vaak sterk afgeraden. Naast het feit dat de pubers afscheid moeten nemen van een vertrouwde omgeving, gebeurt er bij deze groep ook veel op lichamelijk en geestelijk gebied. Hierdoor kan het voor een kind te veel worden om ook nog te verhuizen naar een nieuwe omgeving. Uit onderzoek is gebleken dat verhuizen in de tienerjaren meer negatieve effecten heeft op onder andere de schoolresultaten dan op een jongere leeftijd. Tieners hebben namelijk al veel geïnvesteerd in vriendschappen en moeten dan in de nieuwe omgeving weer van voor af aan beginnen. Wat betreft de periode van het verhuizen is een rustige periode het meest geschikt, bijvoorbeeld de zomervakantie.

Tips voorafgaande aan de verhuizing

Tip 1: Blijf communiceren
Vertel een kind niet direct over de verhuizing maar pas als er een geschikt huis is gevonden. De periode voorafgaand aan het vinden van een geschikte woning kan namelijk lang duren en voor veel onrust zorgen. Breng de verhuizing als een positief avontuur die jullie met zijn allen aan gaan. Maar bespreek ook de negatieve aspecten van de verhuizing.

Tip 2: Betrek je kind in het proces
Probeer een kind zoveel mogelijk in het proces te betrekken, zodat ze positief tegenover de verhuizing staan. Ga bijvoorbeeld samen de toekomstige woonomgeving verkennen en een kijkje nemen op de nieuwe school of laat je kind helpen met het uitzoeken van de nieuwe meubels. Om je kind goed voor te breiden op het verhuizen kun je ook samen boekjes lezen of filmpjes kijken over verhuizen.

Tip 3: Neem knallend afscheid
Wanneer de verhuizing nadert is het tijd om afscheid te nemen van de mensen uit de omgeving. Dit is vaak emotioneel en niet leuk voor een kind. Om een positieve herinnering te houden aan het afscheid kun je schoolvriendjes, buurkinderen en teamgenoten uitnodigen voor een afscheidsfeestje. Wat dacht je van een disco of spooktocht in een bijna leeg huis?

Tips voor tijdens de verhuizing

Tip 4: Regel opvang voor je kind tijdens de verhuizing.
Zo kunnen jullie rustig alles in- en uitpakken. Zorg er wel voor dat je de vertrouwde spullen van de kind bij de hand hebt, zoals een favoriete boek, nachtlampje of knuffel.

Tip 5: Rust, ruimte en regelmaat
De periode rondom een verhuizing is een hectische tijd. Probeer voor je kind, en jezelf, een rustige plek te creëren met voldoende ruimte om tot rust te komen en te spelen. Zorg daarnaast voor regelmaat in de dagelijkse bezigheden. Zoals een verhaaltje voor het slapen, een fruithapje of een wandeling met de hond. Dit maakt de overgang naar een nieuwe omgeving soepeler.

Tip 6: Veiligheid voorop
Gaan jullie druk aan de klus in het nieuwe huis? Vergeet dan de veiligheid in en rondom het huis niet als je kind er ook is. Berg gereedschap en schoonmaakmiddelen goed op en stapel de verhuisdozen niet zo hoog dat ze kunnen omvallen.

Tips voor na de verhuizing

Tip 7: Pak samen dozen uit.
Door samen de dozen uit te pakken krijgen alle oude spullen een nieuw plekje in het nieuwe huis. Indien de kinderen oud genoeg zijn kunnen ze meedenken over de nieuwe meubels of de kleur van hun eigen nieuwe kamer. Zo wordt het nieuwe huis sneller een gezamenlijk thuis.

Tip 8: Nodig oude vriendjes uit
Als je ver weg woont van de oude woonplaats kunnen oude vriendjes een nachtje komen logeren. Hierdoor wordt het contact onderhouden en zien ze hoe het nieuwe huis is geworden. Daarnaast kun je een aantal leuke dingen in de buurt laten zien of samen doen aan de oude vriendjes.

Tip 9: Schrijf je kind in bij een (sport)vereniging
Nieuwe vrienden maken in een nieuwe omgeving is soms lastig. Het kan zijn dat er leeftijdsgenootjes in de buurt zijn, maar het kan ook zijn dat deze helemaal niet in de buurt zijn. Een (sport) vereniging is, naast een nieuwe school, een goede plek om nieuwe vrienden te maken.

Tip 10: Bedenk samen nieuwe rituelen
Gaan jullie bij het strand wonen? Stel dan voor om elke zondag naar het strand te gaan, of elke vrijdag zelfgemaakte pizza in de nieuwe tuin? Of elke zaterdag met z’n allen naar het bos. Zo kun je als gezin ook nieuwe plekken ontdekken en nieuwe dingen uitproberen.

Met deze tips ben je helemaal klaar voor de verhuizing met je kind. Ga jij verhuizen of ben jij net verhuisd met kinderen en heb jij nog meer tips? Laat ze ons weten in een reactie.

Tip 11: Gooi de verhuisdozen niet meteen weg
Een kind kan er prachtige hutten, tunnels, kastelen of raketten van maken.

Reacties zijn gesloten.