Top 4 ontbindende voorwaarden

Top 4 ontbindende voorwaarden

Top 4 ontbindende voorwaarden

Door: Alders | 18 juli 2019 | Reacties (0)
Tags: Nieuws

Bij het uitbrengen van een bod, tijdens de onderhandelingen of voor het opstellen van het koopcontract. Op al deze punten heb je te maken met ontbindende voorwaarden. Deze voorwaarden zijn er om jou als koper te beschermen. Maar wat zijn ontbindende voorwaarden, hoe werken ze en wat zijn de meest voorkomende? Alders Makelaars legt het je in deze blog allemaal uit.

Wat zijn ontbindende voorwaarden en hoe werken ze?
Wanneer je ontbindende voorwaarden opneemt in je bod en het koopcontract kun je in bepaalde situaties nog onder de aankoop uit. Wanneer je een bod doet op een huis kan het zijn dat er nog een aantal zaken onzeker zijn, bijvoorbeeld het rond krijgen van de financiering. Door ontbindende voorwaarden op te nemen bescherm je jezelf als koper. Neem je het voorbehoud financiering op in het koopcontract en krijg je de financiering niet rond binnen de afgesproken termijn? Dan kun je nog onder de koop uit.

Ontbinden van de koopovereenkomst
Spreek je ontbindende voorwaarden af? Kies dan voor elke voorwaarde een termijn wanneer aan de voorwaarde voldaan moet zijn. Krijg je de financiering niet rond of vallen de kosten voor de werkzaamheden in het huis hoger uit dan afgesproken? Dan kun je een aangetekende brief sturen waarin je aangeeft dat je de koopovereenkomst ontbindt en om welke redenen. Stuur altijd bewijsstukken mee, zoals de afwijzingen van de geldverstrekkers of een kopie van het keuringsrapport van de bouwtechnische keuring. Krijg je de hypotheek niet rond of is de bouwkundige keuring niet op tijd klaar? Dan kun je nog proberen de looptijd van de ontbindende voorwaarden te verlengen. Dit kan alleen indien de verkoper hier ook mee akkoord gaat.

Top 4 ontbindende voorwaarden
Hieronder lees je welke voorwaarden het meest voorkomen en wat ze inhouden.

1. Voorbehoud financiering.
Dit is de meest voorkomende ontbindende voorwaarde. Bij deze voorwaarde kun je afzien van de koop indien de hypotheek door de geldverstrekker wordt geweigerd. Wil je gebruik maken van de Nationale Hypotheek Garantie? Neem dit dan ook op in de ontbindende voorwaarden dat de koop niet door gaat indien je geen hypotheek met NHG kunt afsluiten. Neem naast de datum waarop de voorwaarde afloopt ook het hypotheekbedrag mee. Houdt er rekening mee dat de aanvraag van een hypotheek ongeveer 6 tot 8 weken duurt. Het is mogelijk om de financiering sneller rond te hebben. Dit is echter wel afhankelijk van de ingewikkeldheid van de hypotheek en jouw eigen situatie. Maar je kunt er zelf voor zorgen dat je met je hypotheekadviseur de procedure hebt besproken zodat je weet welke documenten en bewijsstukken je aan moet leveren. Verzamel deze zaken voortijdig en check of alles volledig en kloppend is ingevuld.

2. Voorbehoud bouwkundige keuring
Koop je een ouder huis? Dan is het aan te raden om dit voorbehoud mee te nemen. Een bouwkundige keuring geeft namelijk inzicht in de technische staat van het huis. De keuring is een visuele inspectie waardoor de kosten van de noodzakelijke werkzaamheden in kaart worden gebracht. In een koopovereenkomst benoem je meestal het maximale bedrag van deze werkzaamheden. Indien de kosten hoger blijken te zijn dan het maximale bedrag, kun je de koopovereenkomst ontbinden. De uitvoering van een bouwkundige keuring kan op korte termijn gerealiseerd worden.

3. Voorbehoud verkoop eigen woning
Het kan zijn dat plots jouw droomwoning voorbijkomt en het een gevalletje van nu of nooit is. Hierdoor bestaat de kans dat je een nieuw huis aankoopt voordat jouw huidige huis is verkocht. Wanneer dit het geval is kun je de voorwaarde verkoop eigen woning opnemen. Hierin kun je eventueel ook de minimale koopprijs voor jouw huidige huis opnemen. Wordt jouw huis niet verkocht binnen de gestelde termijn en voor afgesproken prijs dan kun je de koop nog ontbinden.

4. Voorbehoud wijziging bestemmingsplan
Wil jij gaan aan- of verbouwen in het nieuwe huis, zodat je er kunt wonen en werken? Check dan van tevoren wat het bestemmingsplan van het huis of het gebied is. Het kan zijn dat het bestemmingsplan aangepast moet worden om jouw droom te realiseren en het huis te kopen. Je kunt online de bestemmingsplannen voor de gewenste locatie opzoeken. De gemeente moet goedkeuring geven voor de wijziging van het bestemmingsplan.

Tip: Vergeet de opleverdatum niet. Dit is geen ontbindende voorwaarde, maar het kan zijn dat jij en de verkoper het niet eens worden over de datum waardoor de koop niet door kan gaan. Om dit te voorkomen kun je de datum van oplevering opnemen in jouw bod.

Wilt u meer weten over ontbindende voorwaarden? Lees dan hier verder of neem contact met ons op.

Reacties zijn gesloten.