Starters opgelet! Alle ins en outs voor het kopen van jouw eerste woning!

Starters opgelet! Alle ins en outs voor het kopen van jouw eerste woning!

Starters opgelet! Alle ins en outs voor het kopen van jouw eerste woning!

Door: Alders | 28 maart 2019 | Reacties (0)
Tags: Hypotheek, Kopen

Misschien spaar je al een tijdje om jouw huurwoning te verlaten en wacht je tot jouw droomwoning voorbijkomt op Funda of ben je er eigenlijk nog helemaal niet zo mee bezig; het kopen van jouw eerste woning. Bij het kopen van jouw eerste woning komen veel vragen kijken, bijvoorbeeld koop ik de woning alleen of samen? Waar koop ik mijn eerste woning? En wat betaal ik? In deze blog sta jij als starter centraal en vertellen we je alles over wat er komt kijken bij het kopen van jouw eerste woning!

Een eerste huis komen, maar wanneer?
Uit onderzoek blijkt dat de gemiddelde starter zijn eerste woning koopt wanneer hij tussen de 25 en 30 jaar is (Volkskrant 18-10-2018). Maar koop je eerste woning niet omdat vrienden dat ook doen, maar koop jouw huis wanneer je er echt klaar voor bent. Niet wanneer je eerste baan in het verschiet ligt en je nog niet zeker weet waar die zal zijn. Iets langer een woning huren en goed sparen kan ook geen kwaad. Onthoud wel, dat hoe eerder je een huis koopt, des te sneller bouw je vermogen op.

Het Kadaster heeft onderzocht dat iets minder dan de helft van de starters alleen zijn of haar eerste woning koopt. Wanneer je alleen een huis koopt, mag je een groter gedeelte van je inkomen voor je woonlasten gebruiken. Je kunt dus in verhouding meer lenen voor de koop, maar dit moet je natuurlijk wel weer aflossen, en helaas, met rente. Nu kan het zijn dat jij jouw mister of miss perfect al hebt gevonden en jullie samen een woning willen kopen. Dan is het van belang dat jullie allebei achter de keuze staan. Indien jullie samen gaan kopen moeten jullie een aantal zaken goed regelen, zoals een samenlevingscontract en bespreek of je het huis op één of twee namen laat zetten. Kijk daarnaast ook naar jullie inkomen, is deze stabiel? Dit is van belang voor de hoogte van de hypotheek.

Wat kost het kopen van een huis?
Er komen een aantal kosten kijken bij het kopen van een woning. Dit zijn onder meer de overdrachtsbelasting, kosten hypotheekadvies, taxatie, makelaar, bankgarantiekosten, notaris, verzekeringen en eventueel de kosten voor de Nationale Hypotheek Garantie. De kosten koper kunnen al snel uitkomen op zo’n 2,5 tot 3% van de koopsom komen. Nibud adviseert om niet meer dan een kwart van je netto-inkomen aan hypotheek- of huurlasten te besteden. Hoeveel eigen geld je in moet brengen verschillend. Houdt er daarnaast rekening mee dat er een aantal zaken zijn die de hoogte van jouw maximale hypotheek beïnvloeden. Dit zijn bijvoorbeeld jouw telefoonabonnement, studieschild of private leaseauto.

Hoe financier ik een mijn eerste huis?
Hypotheken maar
Als starter kun je kiezen uit twee hypotheekvormen: de annuïteitenhypotheek en de lineaire hypotheek. Bij een annuïteitenhypotheek blijft de maandelijkse som van rente en aflossing gelijk gedurende de gehele looptijd. Op de einddatum is de gehele hypotheek afgelost. Een lineaire hypotheek is een hypotheek waarbij je gedurende de looptijd elke maand hetzelfde bedrag aflost. Je lost je lineaire hypotheek gelijkmatig af. Het bedrag dat je aflost hangt af van de hoogte van de hoofdsom en de looptijd van de hypotheek. Indien je een van deze hypotheekvormen kiest profiteer je van het voordeel van hypotheekrenteaftrek. Je kunt dan de hypotheekrente aftrekken van je inkomstenbelasting. Benieuwd hoe dit in zijn werking gaat? Onze financiële adviseurs staan voor je klaar en helpen je graag.

Starterslening to the rescue
Het is mogelijk dat je bij de bank niet voldoende geld kunt lenen om jouw droomwoning te financieren. Dan zijn er nog andere mogelijkheden. Een aantal gemeenten geeft een starterslening af. Hiermee is het verschil te overbruggen tussen de koopprijs en maximale hypotheek die je bij de bank kunt krijgen. Bij deze lening betaal je de eerste drie jaar geen aflossing en rente. Dit betekent dat je maandlasten na die periode omhooggaan. Let wel op, want je moet aan enkele voorwaarden voldoen om in aanmerking te komen voor een starterslening.

Schenkingen van je (groot)ouders
Het is mogelijk dat jouw ouders of andere familieleden vermogender zijn dan jij, en jou willen helpen bij de aankoop van jouw eerste woning. In dat geval kun je gebruik maken van belastingvrij schenken. Tot een bedrag van €102.010,- hoef je geen schenkbelasting te betalen. Echter zitten hier wel voorwaarden aan verbonden, zoals dat het geld gebruikt moet worden voor de woning en dat de ontvanger tussen de 18 en 40 jaar is. Daarnaast kun je een schenking ook in 2 of 3 jaar belastingvrij ontvangen, als je aan de voorwaarden voldoet. Let op, krijg je een schenking van jouw ouders? Dan mag je van de €102,010 een bedrag van maximaal €26.040 besteden aan iets anders dan de woning.

Zo, nu ben jij klaar om jouw eerste huis te kopen. Benieuwd hoeveel jouw maximale hypotheek bedraagt? Bereken het zelf via onze handige rekentool. Heb jij jouw droomwoning inmiddels al gevonden? Alders Makelaars helpt je graag bij de aankoop en het verstrekken van de hypotheek.

Reacties zijn gesloten.