Spanning op Drentse woningmarkt neemt verder toe

Spanning op Drentse woningmarkt neemt verder toe

Spanning op Drentse woningmarkt neemt verder toe

Door: Alders | 23 mei 2017 | Reacties (0)
Tags: Nieuws

Snelle woningverkoop en hogere huizenprijzen: de woningmarkt blijft het, ook in Drenthe, goed doen. Maar daarin schuilt een probleem. De koper heeft steeds minder te kiezen.

,,In Groningen zag je het al een tijd, maar nu waaiert de trend uit over de rest van het Noorden”, zegt Wim Stuursma van NVM Makelaars. Een koophuis in Assen wisselde in het tweede kwartaal van 2016 in gemiddeld 76 dagen van eigenaar. Sneller dan ooit. En ook in Meppel nam de prijs toe, maar het aanbod af. Vooral nieuwbouwwoningen zijn onder kopers razend populair. Het succes heeft echter een keerzijde: het aanbod daalt snel.

Spaargeld

,,Het herstel van de woningmarkt is zo snel gegaan, daar kun je haast geen beleid op maken”, zegt Stuursma. ,,Driekwart jaar geleden zag de markt er nog heel anders uit.” Het hoge consumentenvertrouwen en de lage hypotheekrente maken de markt aantrekkelijk voor kopers. Maar extra financiering, voor bijvoorbeeld een verbouwing, zit er niet meer in. Volgens Richard Zwiers, medewerker bij Groenhout makelaardij in Assen verklaart het de populariteit van nieuwbouwwoningen. ,,Je kunt je spaargeld maar een keer uitgeven.”

Assen

Ook het aantal woningen dat nog ‘in de pijplijn’ zit is in Assen erg laag. Albert Smit (PvdA), verantwoordelijk wethouder, maakt zich geen zorgen. ,,Het klopt dat de spanning op de markt toeneemt, en dat zal ook nog wel even zo blijven.” Assen is rijk aan nieuwbouwprojecten, maar veel daarvan zijn in de afrondende fase of al verkocht. ,,Er zijn veel projecten in ontwikkeling: Diepstroeten, De tweede en derde fase van Kloosterveste, in de voormalige Brandweerkazerne worden appartementen gerealiseerd en ook in de binnenstad zijn verschillende projectontwikkelaars bezig.”

Er zit wel wat druk op, erkent Smit. ,,We moeten naarstig met de structuurvisie aan de slag. En hoewel niet van vandaag op morgen komt er genoeg nieuws aan.” Van wildwesttaferelen zoals in Groningen is in Assen geen sprake. Zwiers: ,,In Groningen moet je als koper razendsnel handelen en zijn er makelaars die bij de bezichtiging al klaarstaan met een kladblok om je bod te noteren.”

Verkooptijd: 155 dagen

Het probleem met de nieuwbouwwoningen speelt vooral in Assen en Meppel. In Drenthe zijn er, overeenkomstig met het landelijke beeld, grote regionale verschillen. ,,Dat heeft alles te maken met het woningaanbod. In plattelandsgemeenten als De Wolden en Westerveld is het merendeel van de woningen vrijstaand.” In het eerste kwartaal van 2017 werden er in de hele provincie 24 procent meer woningen verkocht dan een jaar eerder. De gemiddelde verkooptijd ligt op 155 dagen en het aanbod is gedaald met 24,4 procent.

 

Bron: DVHN

Reacties zijn gesloten.