Singles day: Alleen een woning kopen.

Singles day: Alleen een woning kopen.

Singles day: Alleen een woning kopen.

Door: Alders | 6 november 2020 | Reacties (0)
Tags: Hypotheek, Kopen

Happy singles day! Ben je alleenstaand? Dan is vandaag jouw dag! Als single hoef je nooit de afstandsbediening te delen, kun je altijd eten wat je zelf lekker vind en heb je het bed helemaal voor je zelf. Toch zitten er ook nadelen aan single zijn. Het is een hele opgave om als alleenstaande een woning te kopen. Maar het is wel mogelijk! Onze hypotheekadviseurs vertellen er alles over.

Hoeveel hypotheek kun je als single krijgen?

Voordat je op zoek gaat naar een geschikte woning, zul je eerst moeten weten hoeveel je bij de bank kunt lenen. De hoogte van de hypotheek wordt berekend aan de hand van je financiële situatie. Een hypotheek op basis van één salaris lijkt een uitdaging. Ook zijn banken strenger voor alleenstaanden dan voor stellen als het gaat om het verkrijgen van een hypotheek. Je moet immers alleen de kosten kunnen dragen en hebt niemand om op terug te vallen wanneer het financieel minder gaat.

De hypotheek die je aanvraagt, mag niet meer dan 100% van de koopsom van de woning zijn. Dit betekent dat je bijkomende kosten zoals de kosten koper of de kosten voor het afsluiten van de hypotheek, zelf moet betalen. Daarnaast moet je dus ook goed nadenken over wat je allemaal aan een woning wilt gaan veranderen. Een likje verf of een compleet nieuw meubilair kun je namelijk niet meefinancieren, maar dit kan wel een behoorlijke kostenpost worden.

Ben je starter?

Wanneer je als alleenstaande starter de woningmarkt betreedt, kan het gunstig zijn om eens op zoek te gaan naar startersleningen. Sommige gemeenten bieden namelijk een starterslening aan, die wel kan oplopen tot 50.000 euro. Wanneer je flexibel bent in de plek waar je wilt wonen, is het dus het overwegen waard om een gemeente te zoeken met een starterslening.

Woning kopen na een scheiding

Wanneer je pas gescheiden bent en op zoek moet naar een woning voor jezelf is dit al lastig genoeg. Vaak zit er ook nog wat haast bij omdat je natuurlijk zo snel mogelijk alles rondom de scheiding geregeld wilt hebben. Een hypotheek voor jezelf regel je op dezelfde manier als wanneer je met je partner een woning zou kopen. Had je met je ex samen een hypotheek? Wellicht kan één van jullie twee de huidige hypotheek overnemen en in het huis blijven wonen. Of misschien besluiten jullie de woning te verkopen. In dat geval kun je te maken krijgen met overwaarde, maar ook met een restschuld. Breng u financiële situatie na een scheiding goed in kaart en bespreek de mogelijkheden met de hypotheekadviseur.

Hypotheek en pensioen

Bent u alleenstaand en wilt u na uw 57e een hypotheek afsluiten, dan gelden er andere inkomenseisen. Wanneer u achter in de 50 bent zal uw inkomen de komende jaren immers veranderen. Bij de beoordeling van een nieuwe hypotheek wordt er gekeken naar de woonlasten die u zal moeten dragen, in relatie met de inkomsten die u hebt wanneer u met pensioen gaat.

NHG-hypotheek

Voor singles is het een goede optie om een hypotheek met NHG te nemen. De Nationale Hypotheek Garantie biedt wee grote voordelen: Je financiële risico’s worden verkleind en daarnaast krijg je korting op je hypotheekrente. Wanneer je financiële situatie verslechterd omdat je bijvoorbeeld werkloos of arbeidsongeschikt bent geworden buiten jouw schuld om, dan kan het zijn dat je restschuld kwijtgescholden wordt. Op deze manier heb je dus iets meer zekerheid dat wanneer je je hypotheek niet meer kunt opbrengen, je toch in de woning kan blijven wonen. Een voorwaarde voor de NHG-hypotheek is wel dat de aankoopprijs van de woning onder de NHG-grens van €310.000,- blijft. Wil je weten of jij in aanmerking komt voor een hypotheek met NHG? Vraag het onze hypotheekadviseur.

Dilemma’s waar singles mee te maken krijgen

Als alleenstaande zijn er misschien nog wat meer dingen om over na te denken wanneer je een woning koopt. Zo weet je natuurlijk niet wat er in de toekomst gaat gebeuren (al weten stellen dit natuurlijk ook niet!). Alle lastige keuzes hoef je als alleenstaande natuurlijk ook niet helemaal alleen te maken. Vraag vooral je vrienden, ouders of andere familie om hulp. Een woning kopen is niet niks en een beetje advies kan nooit kwaad. Wij bespreken alvast een paar dilemma’s met je.

Je kunt als single beter huren zodat je geen grote lening hebt die je straks misschien niet meer kunt betalen.

Huren heeft natuurlijk zijn voordelen. Je kunt een huurcontract makkelijk opzeggen, waardoor je iets flexibeler bent en meer vrijheid hebt. Daarnaast heb je geen last van onderhoudskosten. Maar een koopwoning is natuurlijk een investering voor de toekomst. Je wilt ook als single iets opbouwen voor de toekomst, dus het is alsnog slim om te kijken of je iets kunt gaan kopen. Bovendien is het in sommige gevallen zelfs zo dat de maandlasten voor een hypotheek lager zijn dan de huurkosten van bepaalde woningen. Het verschilt dus per situatie wat de slimste keuze is.

Je  kunt beter niet nu een huis alleen kopen, want straks vind je misschien een partner waarmee je wilt samenwonen.

Je weet nooit wat de toekomst brengt, maar je kunt er natuurlijk wel al een beetje rekening mee houden. Ben je van plan om later eventueel met een partner in jouw woning te gaan wonen, dan kun je beter niet een klein appartement kopen. Ben je van plan om te gaan verhuizen wanneer je een partner ontmoet? Let er dan op dat de woning die je nu koopt ook weer gemakkelijk te verkopen is.

De maandlasten van een koopwoning zijn te hoog voor alleenstaanden.

Wanneer je als alleenstaande een woning koopt, mag je een groter gedeelte van je inkomen gebruiken voor je woonlasten, dan wanneer je met zijn tweeën bent. Je hebt daarnaast ook lagere overige kosten, zoals gas water licht en boodschappen wanneer je single bent. Je kunt in verhouding dus meer lenen voor de koop van een woning. Maar het geleende bedrag moet je natuurlijk wel weer helemaal aflossen, inclusief rente. Let dus goed op dat je niet te veel leent omdat je denkt dat het allemaal wel kan. Je moet goed kijken naar je levensstijl en het geld wat je over wilt houden voor andere dingen. Op basis daarvan kun je bepalen hoeveel geld je maandelijks aan hypotheek wilt betalen.

Bij het kopen van een woning komt veel op je af, helemaal als alleenstaande. Zorg dat je goed voorbereid bent en breng jouw financiële situatie in kaart samen met onze hypotheekadviseur. Begin vandaag nog, op singles day!

Reacties zijn gesloten.