Schade door vuurwerk? Wat dekt de verzekering eigenlijk?

Schade door vuurwerk? Wat dekt de verzekering eigenlijk?

Schade door vuurwerk? Wat dekt de verzekering eigenlijk?

Door: Alders | 30 december 2019 | Reacties (0)
Tags: Nieuws

Met een knallende jaarwisseling voor de deur is het tijd om eens stil te staan bij schade die door vuurwerk wordt veroorzaakt. Ben je bijvoorbeeld goed gedekt voor schade door vuurwerk aan je woning of auto? En wat als jij zelf schade aanricht bij iemand anders? Onze verzekeraars weten er alles van en vertellen je het graag.

Schade aan je woning?
Heb jij schade aan je woning als gevolg van brand, ontploffing of vuurwerk? Dan dekt een opstalverzekering dit. Hebben de spullen in je woning ook schade opgelopen? Dan zorgt een inboedelverzekering voor de dekking van de schade. Dit geldt ook voor een gaatje in je jas door vuurwerk. Is er door trillingen van harde vuurwerk knallen inboedel beschadigd geraakt, zoals bijvoorbeeld glaswerk in de kast? Dan wordt deze schade ook gedekt bij een opstalverzekering. Schade die ontstaat door ontploft vuurwerk, anders dan brand, zoals schroeiplekken, verkleuringen en het smelten van voorwerpen wordt niet vergoed.

Wist je dat: afgelopen jaarwisseling de schade aan particuliere woningen en auto’s door vuurwerk rond de 15 tot 20 miljoen euro was?

Schade aan je auto?
Ben je beperkt of allrisk verzekerd? Dan wordt schade aan je auto door vuurwerk gedekt. Let wel goed op, want wanneer je schade claimt kan dit gevolgen hebben voor je premiekorting en schadevrije jaren. Is er sprake van vandalisme, zoals een vuurpijl in je uitlaat? Dan kun je alleen schade claimen met een allriskverzekering.  Dit heeft echter wel gevolgen voor je no-claimkorting als je deze schade wilt claimen op je autoverzekering. Als de daders bekend zijn, dan kun je de schade op hen verhalen via je verzekeraar. Als dat lukt blijft je no-claimkorting intact.

Als vuurwerk leidt tot brandschade, en er is geen sprake van opzet, dan krijg je de schade vergoed als je een WA autoverzekering met beperkt of volledig casco (all risk) hebt. Brandschade heeft meestal geen gevolgen voor je no-claimkorting. Is er lakschade aan je auto door vuurwerk? Dan wordt dit alleen vergoed als je een allriskverzekering hebt, daarnaast heeft dit wel gevolgen voor je no-claimkorting. Heeft jouw auto ruitschade? Dan wordt dit vergoed als je beperkt of volledig casco verzekerd bent en heeft geen gevolgen voor je no-claimkorting.

Wist je dat de grootste vuurpijl ooit 13 kg was? Deze werd gemaakt en afgestoken in 2010 in Portugal.

Schade door eigen schuld?
Het kan ook voorkomen dat jij schade veroorzaakt tijdens het afsteken van vuurwerk. In dat geval kun je een beroep doen op een aansprakelijkheidsverzekering. Hieronder valt onder andere opzettelijke schade door kinderen tot en met 14 jaar. Veroorzaak je blijvend letsel, invaliditeit of overlijden? Dan keert een ongevallenverzekering een vast bedrag uit. De zorgverzekering vergoedt, met uitzondering van het eigen risico, alle noodzakelijke medische zorg.

Wat moet ik doen als er schade is?
Wanneer er schade door vuurwerk is ontstaan moet u deze schade zo snel mogelijk bij uw verzekeraar of verzekeringsadviseur melden. Een verzekeringsadviseur zal u helpen met de vervolgstappen.

Wist je dat de brandweer tijdens de vorige jaarwisseling in Groningen 101 meldingen kreeg? In Rotterdam waren dit er maar liefst 661.

Voorkomen is beter dan genezen
Omdat een gewaarschuwd mens voor twee telt, hebben we hier nog een aantal simpele tips om vuurwerkschade te voorkomen.

  1. Zet afvalcontainers binnen;
  2. Plak de brievenbus dicht;
  3. Ga je vuurwerk aansteken? Leg dan blusmateriaal bij de hand;
  4. Experimenteer nooit met vuurwerk;
  5. Houdt afstand van degene die het vuurwerk afsteekt;
  6. Zet je auto op een afgesloten terrein;
  7. Doe een vuurwerk bril op wanneer je vuurwerk afsteekt (deze zijn vaak gratis af te halen bij een onder andere Pearl).

Veel van de vuurwerkschade valt dus onder de dekking van je verzekeraar. Check wel goed de polisvoorwaarden, want deze verschillen nog wel eens per verzekeraar. Wil jij weten of jij goed verzekerd bent voor oud en nieuw? Neem dan contact op met onze verzekeringsadviseur. Namens Alders Makelaars wensen we u een gezellige en veilige jaarwisseling!

Reacties zijn gesloten.