Samen een woning kopen, hoe werkt dat?

Samen een woning kopen, hoe werkt dat?

Samen een woning kopen, hoe werkt dat?

Door: Alders | 27 januari 2021 | Reacties (0)
Tags: Hypotheek, Kopen

Valentijnsdag staat voor de deur en dat is het perfecte moment om na te denken wat je met jouw relatie wilt. Zijn jullie klaar voor de volgende stap en willen jullie samen een woning gaan kopen? Dan is het verstandig om een aantal zaken vast te laten leggen. Wij zetten voor je op een rijtje waar je aan moet denken en wat er bij het gezamenlijk kopen van een woning komt kijken.

Ga je samen of alleen kopen?
Wanneer jij en je partner overwegen om een woning te gaan kopen is één van de eerste dingen waar je over na moet denken; wil je een hypotheek die ook op één inkomen te dragen is of ga je voor een maximale hypotheek op basis van twee inkomens? Het is verstandig om samen te bespreken hoeveel je maandelijks uit wil geven aan hypotheeklasten.

Koop je een woning op één inkomen, dan is er minder noodzakelijk om allerlei verzekeringen af te sluiten voor wanneer het tweede inkomen weg valt. Dit kan een goed idee zijn wanneer je verwacht om in de toekomst minder te gaan werken of minder te gaan verdienen.

Koop je een woning op twee inkomens, dan kun je een hogere maximale hypotheek krijgen en zijn de mogelijkheden voor het kopen van een woning dus iets ruimer. Belangrijk hierbij is wel om je te verzekeren voor het wegvallen van het tweede inkomen. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren bij ontslag, maar ook wanneer één van de twee overlijdt.

Samenlevingscontract afsluiten
Wanneer je gaat samenwonen, is het verstandig om een samenlevingscontract af te sluiten. Hierin leg je vast dat je samen de eigenaar van de woning bent en dus ook samen verantwoordelijk voor de hypotheek bent. Daarnaast kun je vastleggen welke meubels en andere inboedel wel of niet gemeenschappelijk zijn.

Daarnaast is het belangrijk om in het samenlevingscontract vast te leggen dat jij of je partner niet het huis uitgezet kan worden wanneer de ander overlijdt. Je bent namelijk niet automatisch erfgenaam van elkaar, maar moet dit echt duidelijk vast laten leggen in een testament en het samenlevingscontract.

Laat je adviseren!
Het gezamenlijk kopen van een woning levert je een voordeel op wat betreft de hoogte van de maximale hypotheek, maar zorgt ook voor meer regelwerk. Om te bepalen welke vorm van hypotheek het beste bij jullie past, kun je je het beste laten informeren door onze hypotheekadviseur.

Reacties zijn gesloten.