Hoogte van de hypotheekrente

De hoogte van de hypotheekrente is afhankelijk van drie factoren: inkoopprijs, risico’s en kosten. Allereerst de inkoopprijs. Hypotheekaanbieders lenen geld bij centrale banken om hypotheken te verstrekken. Ook zij betalen hier rente over. Deze rente verschilt per instantie en is afhankelijk van het aanbod, looptijd en kredietwaardigheid. Aan leningen zijn altijd risico’s verbonden. Wanneer jij een hypotheek afsluit, is jouw woning het onderpand. Hypotheekaanbieders kunnen echter geen woning als onderpand stellen wanneer ze geld lenen. Zij hebben daardoor een hoger risico en betalen hier dan ook voor. Daarnaast hebben hypotheekaanbieders ook te maken met renterisico en kredietrisico. Renterisico is het risico dat de rente stijgt in de tijd tussen aanbod en daadwerkelijk afsluiten van de hypotheek. Kredietrisico is het risico dat banken lopen dat mensen uiteindelijk toch niet kunnen betalen, bijvoorbeeld door werkloosheid of arbeidsongeschiktheid. Tot slot de kosten. Hypotheek aanbieders hebben net als andere bedrijven kosten voor bijvoorbeeld het pand, personeel en de ICT. Een deel van de hypotheekrente dient als winstmarge om deze kosten te dekken.

Rentevaste periode

Wanneer je een hypotheek afsluit kies je voor een bepaalde rentevaste periode. Hierin blijft je hypotheekrente gelijk. Voor deze periode zet je de rente ‘vast’. Deze periode is vaak tussen de minimaal 1 jaar en maximaal 30 jaar. Is de rente laag? Dan is het gunstig om de rente lang vast te zetten. Hierdoor heb je meer zekerheid, want je weet wat je maandlasten de komende jaren zullen zijn. Maar je kunt ook kiezen voor een korte rentevaste periode of variabele rente. Bij dit laatste kan de hoogte maandelijks verschillen. Alders Financieel Advies kijkt graag met jou mee wat voor jou de beste optie is.

Rentepercentages

Wilt u graag hypotheekrentes vergelijken? Hieronder ziet u de meest recente hypotheekrentes van diverse aanbieders. Kies een hypotheekvorm en de rentevastperiode om zo de laagste rente voor uw hypotheek te vinden. Elke aanbieder heeft zijn eigen voorwaarden, voor meer informatie en onafhankelijk advies kan u het beste contact opnemen voor een vrijblijvend gesprek.

Online rekentool

Alders Financieel Advies heeft een eenvoudige rekentool ontwikkelt waarmee je snel en eenvoudig jouw maximale hypotheek of verzekeringspremie kunt berekenen. Twijfel je of je beter kunt huren of kopen? Wil je jouw hypotheek gaan oversluiten? Heb je geen vast contract of bent je ZZP’er? Ook dan kun je de kosten berekenen met deze tool. Wil je eerst zelf berekenen en daarna persoonlijk advies? Onze financieel adviseurs staan voor je klaar.

Wil je zelf jouw krediet berekenen? Gebruik dan onze online rekentool om te kijken welk bedrag je maximaal kunt lenen. Ook je verzekeringspremie kun je zelf berekenen met deze online rekentool. Je kunt kiezen uit een ruim aanbod van verzekeringen. Ook kies je zelf de mate van jouw dekking en bekijk je direct de premie. Gebruik onze online rekentool
Huizen_bg_footer