Plannen voor de woningmarkt 2021

Plannen voor de woningmarkt 2021

Plannen voor de woningmarkt 2021

Door: Alders | 18 december 2020 | Reacties (0)
Tags: Kopen, Verhuizen, Verkopen, Wonen

Het jaar 2020 is bijna voorbij. Tijd om vooruit te blikken op 2021. Wat zijn de grootste veranderingen op de woningmarkt en wat betekent dit voor u? Wij zochten het voor u uit en zullen u in deze blog bijpraten over dit onderwerp.

Betaalbare woningbouw
Opnieuw wil het kabinet gaan investeren in de woningmarkt. Ze willen starters en huurders meer kans geven op een woning binnen hun budget. Er zal €150 miljoen worden geïnvesteerd. Dit komt neer op 15.000 – 25.000 nieuwe woningen.

Deze bouwplannen kunnen alleen doorgaan als er een oplossing voor het stikstofprobleem komt. Daarom zal het kabinet tot 2030 jaarlijks €100 miljoen uittrekken voor het wegnemen van de belemmeringen die stikstof met zich meebrengt. Zodat de woningbouw niet stil blijft staan. Daarnaast zal het kabinet ook actief op zoek gaan naar geschikte grond om op te bouwen. Dit wordt nu nog gedaan door gemeenten en projectontwikkelaars. Er zal een Rijksontwikkelbedrijf worden opgezet om dit over te nemen.

Daarnaast zal er in 2021 eenmalig de overdrachtsbelasting voor starters naar beneden gaan. Zodat deze groep meer geld zal overhouden om aan een woning te kunnen uitgeven. Daarnaast mogen huurders met een laag inkomen en relatief hoge huur in 2021 huurverlaging aanvragen. Dit mocht al eerder alleen kon de overheid dat niet verplicht stellen aan woningcorporaties, het kabinet werkt nu aan een wetsvoorstel hiervoor.

Provincie Groningen
Er zullen in 2021 nog meer afspraken worden gemaakt over veilige woningen in Groningen. Het kabinet wil dat dit zo snel mogelijk wordt geregeld. Er is al een bouwakkoord opgesteld met afspraken tussen het Rijk en de Nationaal Coördinator Groningen (NCG). Hierin staat dat alle woningen die zijn beschadigd door aardbevingen moeten worden hersteld. De eigenaren mogen zelf bepalen wat ze aan de woning willen laten doen, maar moeten niet te lang meer wachten.

Heeft u een woning die u verhuurd, maar waar wel wat aan gedaan moet worden? Voor uw huurders komt per 1 oktober een vergoeding om tijdelijk ergens anders te gaan wonen op het moment dat de woning wordt verbouwd.

Maximale hypotheek
Rondom hypotheken is er ook een belangrijke verandering. Tweeverdieners kunnen in 2021 meer lenen. Het tweede inkomen werd in 2020 nog voor 80% meegerekend, maar vanaf 2021 zal dit 90% zijn. Voor mensen met een studieschuld is in 2021 ook meer mogelijk. Zo wordt de factor waarmee de studieschuld berekend wordt lager, hierdoor is ook de maximale hypotheek voor deze groep hoger.

Huizenprijzen
De ontwikkeling van de huizenprijzen is moeilijk vast te stellen. De ene bank zegt dat de prijzen zullen dalen en de andere bank zegt dat ze zullen stijgen. Eén ding is zeker, als we naar de afgelopen tijd kijken trekt de woningmarkt zich niets aan van het coronavirus. Juist nu er meer wordt thuisgewerkt veranderen de woonwensen. Wilt u hiervan profiteren? Vraag dan een gratis waardebepaling aan met één van onze makelaars.

In 2021 zullen er een aantal dingen gaan veranderen en vooral voor starters zijn er positieve veranderingen. Wilt u in 2021 uw woning verkopen? Neem dan contact met ons op!

Reacties zijn gesloten.