Onze makelaar Ronald Vos is gespot in de Telegraaf!

Onze makelaar Ronald Vos is gespot in de Telegraaf!
Op woensdag 27 februari 2019 is er een artikel verschenen in de Telegraaf, waarin onze directeur Ronald Vos met een verkoopbord aan de van Oldenbarnevelt 6 in Hoogezand staat. De Telegraaf schrijft in het artikel over de huizenprijzen. Hieronder is het gehele artikel van de Telegraaf te lezen.
Hoop op huis vervliegt
De hoop van woningzoekers op dalende huizenprijzen werd gisteren ruw verstoord door het bericht dat de gemiddelde verkoopprijs door het plafond van drie ton is geschoten. ‘Die piek is nog lang niet in zicht’, is de pijnlijke boodschap van woningexperts.
Heel even leek het er eind vorig jaar op dat de volledig op hol geslagen woningmarkt in Nederland enigszins tot rust aan het komen was. De historische grens va drie ton voor een gemiddelde koopwoning zou volgens verwachting al in september of oktober doorbroken worden. Dit bleef echter uit, omdat de prijzen in die maanden een stuk minder hard door stegen. De hoop op een einde aan de huizengekte leefde op toen december een opmerkelijke prijsdaling kende, van -0,6 procent. Maar tegenover die daling blijkt in januari een enorme stijging van maar liefst 1,8 procent te staan.
‘Wie had gehoopt dat de woningmarkt eindelijk weer in rustiger vaarwater is aanbeland komt helaas bedrogen uit’, zegt econoom Nic Vrieselaar van Rabobank over de bruut doorgeprikte droom. Maar omdat het gaat om een landelijk gemiddelde, moet pas over twee maanden specifiek duidelijk worden wat de juiste situatie op de woningmarkt is. `De cijfers in en rond de Randstad verschillen namelijk enorm van die in de buitengebieden. Waar precies de prijzen stijgen, afvlakken en misschien zelfs dalen, maken het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS) en het Kadaster alleen per kwartaal bekend.
Makelaars merken al enige tijd dat de gigantische prijzen in de populaire steden als Amsterdam, Utrecht, Den Haag, Rotterdam, Eindhoven en Groningen flink aan het afvlakken zijn en zelfs incidenteel dalen. ‘Hier kan nu al best een kopersstaking plaatsvinden’ vermoedt Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis. ‘Een huis is leuk, maar er is altijd een grens waarbij mensen het niet meer leuk vinden’. In andere gebieden beginnen de prijzen juist nu pas flink aan te trekken. ‘Huizenbezitters die hun overwaarde verzilveren kunnen meer gaan bieden voor ene nieuw huis’, stelt Vrieselaar. ‘Het balletje van prijsstijgingen kan daarom nog wel even doorrollen. Ik reken voor dit jaar niet meer op een prijsstijging va 7, maar op 6 procent. Dat is nog altijd 17.000 euro erbij voor een gemiddeld huis. Vergeleken met de situatie voor de crisis is dat nog altijd een hele flinke stijging’.
Bij ING gaat hoofdeconoom Marieke Blom met 5,5 procent uit van een minder hoge prijsstijging. ‘De loonontwikkeling draagt dit jaar prijsverhogend bij aan wat kopers kunnen betalen’, zegt ze over de stijgende salarissen waardoor kopers ook weer meer kunnen lenen. Aan de andere kant ziet ze een risico als beleggers niet langer hun geld in stenen durven te stoppen. Investeerders kunnen namelijk altijd meer bieden dan consumenten. Voor die laatste groep kunnen de toenemende lasten weer zorgen dat de rek er volledig uit raakt, vult André de La Porte aan. ‘De koopkrachtplaatjes blijken al niet te kloppen. Kijk nar de fout in de berekening van de energienota. het dalende consumentenvertrouwen dat het CBS signaleert, kan uiteindelijk ook leiden tot een dalend vertrouwen in de woningmarkt’.
De hamvraag blijft alleen: wanneer is dit kantelpunt bereikt? Geen van de experts die hier zij vingers aan wil branden. ‘De prijzen stijgen nog wel even door’, klinkt het in koor. ‘Je kunt alleen maar hopen dat de productie van nieuwe woningen op gang komt’, vat Vrieselaar het gegeven van grote vraag en klein aanbod samen. André de La Porte ziet dat voorlopig niet gebeuren: ‘De bouwsector zegt zelf: ‘We willen wel, maar kunnen niet’. Het aanbod gaat echt niet opeens veel groter worden.
Bron: Telegraaf.nl
