Onderhandelen doe je zo

Onderhandelen doe je zo

Onderhandelen doe je zo

Door: Alders | 30 juli 2019 | Reacties (0)
Tags: Kopen

Onderhandelen doe je zo

Je bent verliefd op jouw droomhuis en je moet hem hebben! Alders Makelaars maakt jouw droom waar en helpt je bij het kopen van jouw woning. Er zijn namelijk allemaal zaken waar je rekening mee moet houden bij het bieden op een woning. Wat dacht je van de vraagprijs, taxatie en bouwkundige keuring? Daarnaast spelen er vragen zoals, moet ik de vraagprijs bieden en moet ik een bod doen zonder ontbindende voorwaarden? Voordat je vol enthousiasme een bod gaat uitbrengen heeft Alders Makelaars een aantal stappen en tips die je kunt doorlopen, waardoor jij het juiste bod doet op jouw droomwoning.

Stap 1. Kijk kritisch naar de vraagprijs en onderzoek hoeveel de woning echt waard is.

Er zijn verschillende manieren waarop je de vraagprijs kunt onderzoeken:

  • Je kunt een aankoopmakelaar inschakelen. Een aankoopmakelaar kent de huizenmarkt als geen ander en helpt je bij het bepalen van de woningwaarde.
  • Je kunt de woning te laten taxeren door een taxateur. Dit rapport heb je uiteindelijk ook nodig wanneer je een hypotheek aanvraagt, dus je maakt geen dubbele kosten.
  • Tot slot kun je een bouwkundige keuring laten uitvoeren. Hiermee doe je onderzoek naar de bouwkundige staat van de woning en de kosten om de woning weer in goede staat te krijgen.

Stap 2. Een openingsbod doen

Je hebt alle bovengenoemde zaken gecheckt en wil een bod uitbrengen op de woning. Dan ben je aangekomen bij het openingsbod. Maar hoe bepaal je de hoogte hiervan?
Let allereerst op je budget. Zorg dat het bod past bij wat je kan en wilt betalen. Bereken hier jouw maximale hypotheek. Ook is het aan te raden om naast de woningwaarde te kijken naar de het aantal bieders en hoe graag de verkoper van de woning af wil. Hierdoor kun je mogelijk jouw openingsbod nog naar boven of naar beneden aanpassen.

Goed je hebt je openingsbod bepaald en bent klaar om hem uit te brengen. Maar hoe doe je dat eigenlijk? Het is heel simpel. Je kunt jouw openingsbod schriftelijk, telefonisch of via de e-mail uitbrengen bij de verkoopmakelaar. Stuur een kopie van jouw bod met de vraag om bevestiging altijd na om misverstanden te voorkomen. Om jouw openingsbod te onderbouwen kun je gegevens meesturen zoals bijvoorbeeld de verwachtte kosten na de aankoop en jouw ontbindende voorwaarden.

Een bod doen is nooit bindend, ook niet als het bod wordt geaccepteerd door de verkoper. Een bod is pas bindend als de verkoper akkoord is gegaan en de verkoop schriftelijk is vastgelegd in een koopcontract. Maar indien je binnen drie dagen toch van de koop af wilt zien kan dat door middel van de drie dagen bedenktijd. Daarna kun je alleen nog onder de koop uit middels de ontbindende voorwaarden die je hebt opgenomen in de overeenkomst.

Stap 3. Onderhandelen maar

Je hebt jouw openingsbod gedaan, nu is het afwachten op een reactie van de verkoper en het grote onderhandelen kan beginnen. Je kunt onderhandelen over de prijs, maar ook over de overdrachtsdatum, ontbindende voorwaarden, roerende zaken en andere punten die de moeite waard zijn om over te onderhandelen.

Stap 4. Het eindbod

Help! De verkopende makelaar kondigt een eindaanbod aan. Dit is in principe het bedrag waarvoor jij de woning zou moeten kopen. Echter is er vaak nog wel ruimte om hier jouw eindbod tegenover te stellen. Wanneer de twee eindvoorstellen redelijk dicht bij elkaar liggen bestaat de kans dat jullie alsnog tot een overeenstemming komen. 

Stap 5. Financiering regelen
Als de koop rond is, is het tijd om de financiering te regelen. Onze financieel adviseurs helpen je hier graag bij. Maak nu vrijblijvend een afspraak om de mogelijkheden te bespreken.

Tips van onze makelaars
Uiteraard staan onze makelaars voor je klaar om je te helpen met de onderhandelingen voor jouw droomwoning, maar wil je liever zelf aan de slag? Lees dan de 8 tips van onze makelaars:

  • Tip 1: Een afwijkend bedrag, zoals €157.000,- werkt beter in de onderhandelingen dan een rond bedrag;
  • Tip 2: “Play hard to get”, natuuuurlijk ben je nog meer woningen aan het bezichtigen 😉
  • Tip 3: Zorg voor een gunfactor, benadruk niet alle negatieve aspecten van de woning, maar wees ook niet over enthousiast.
  • Tip 4: Bereid je goed voor, bereken wat je kunt en wilt betalen aan een huis, weet of de verkoper snel van de woning af wil en of hij al is gezakt met de prijs.
  • Tip 5: Heb geduld en reageer niet te snel op een tegenbod, zo versterk je jouw onderhandelingspositie. Maar wacht ook weer niet te lang, anders is iemand anders je voor.
  • Tip 6: Als koper heb je een onderzoeksplicht. Er wordt dan ook van je verwacht dat je de staat van de woning onderzoekt. Gebreken die je bij de bezichtiging had kunnen ontdekken, komen voor jouw rekening en kunnen later niet als verborgen gebrek worden benoemd. Je kunt hiervoor een aankoopmakelaar meenemen. Een aankoopmakelaar heeft veel ervaring met het bezichtigen van woningen en weet dan ook goed waar je op moet letten.


Zo, nu ben je helemaal klaar om jouw droomwoning binnen te halen! Heb je toch nog vragen over het onderhandelen? Dan kun je altijd contact met ons opnemen. 

Reacties zijn gesloten.