Nieuwbouw financieren

Zit u na te denken om een nieuwbouwhuis te kopen? Dan gaat het allemaal net even anders dan bij aankoop van een bestaande woning. Als u kiest voor een projectwoning wordt er veel georganiseerd vanuit de projectontwikkelaar. U kunt er natuurlijk ook voor kiezen om een kavel aan te kopen en daar mee aan de slag met je eigen ideeën tot het creëren van je droomhuis.

Ook qua hypotheek zijn er andere mogelijkheden dan bij bestaande bouw. De leencapaciteit is ruimer en speciaal voor nieuwbouw hanteren sommige geldverstrekkers een lager rentetarief. Dit kan wel tot 0,5% schelen!

Bouwdepot

Een bouwdepot is een aparte rekening bij je hypotheek. Met een bouwdepot betaalt u de termijnen zoals die opgenomen zijn in je koop-aanneemovereenkomst. Maar ook de kosten van meerwerk kan declareren binnen je bouwdepot mits u dit hebt meegefinancierd.

Betalingen vanuit het bouwdepot kan u veelal online regelen via de geldverstrekkers. Over het geld wat nog in depot staat ontvangt u rente. Hoelang en wat hoogte is van de rentevergoeding is afhankelijk van de geldverstrekker. Een bouwdepot heeft een looptijd van 24 maanden. Naar mate de bouw vordert, des te meer geld er opgenomen is uit bouwdepot des te hoger worden de maandlasten.

Nieuwbouw stappenplan

  1. Kies uw project of kavel
  2. Neem contact op met een hypotheekadviseur voor een haalbaarheidscheck
  3. Inschrijving in project of kavel
  4. Inloting/toewijzing in project of kavel
  5. Tekenen koop- aanneemoverkomst
  6. Aanvraag hypotheek
  7. Defintieve hypotheekofferte
  8. Passering kavel, eerste termijn betaling

Dubbele woonlasten

Tijdens de bouw van uw nieuwbouwhuis heeft u dubbele woonlasten. U kunt er immers nog niet wonen en de huur of hypotheek van uw huidige woning loopt gewoon door. Het is belangrijk om hiermee in uw financieringsplan rekening te houden. U kunt het renteverlies tijdens de bouw wel meefinancieren, maar voor dat deel van de hypotheek geldt dan geen hypotheekrenteaftrek. Kunt u de dubbele maandlasten uit eigen middelen betalen? Dan is dat de beste oplossing.

Overbruggingshypotheek

Misschien wilt u een deel van de kosten van uw nieuwbouwhuis financieren met de overwaarde van uw huidige woning. Daarvoor kunt u een overbrugging afsluiten: u leent dan bij de bank een voorschot op de overwaarde van uw huis. We kennen dit als overbruggingslening, overbruggingskrediet of overbruggingshypotheek.