Direct naar de inhoud.
Maak een afspraak

(Nieuw)bouwen? Alles over het bouwdepot!

Wanneer u een woning wilt bouwen of een verbouwing aan uw bestaande woning wilt doen, kunt u een bouwdepot aanvragen. Dit is een speciale rekening die bedoeld is om alle (ver)bouwkosten van de woning te financieren. Een bouwdepot wordt afgesloten als onderdeel van de hypotheek. Maar wat mag er allemaal gefinancierd worden uit een bouwdepot? En hoe zit het met de rente en het aflossen van een bouwdepot? Het nieuwbouwteam van Alders Makelaars vertelt u alles over het bouwdepot!

Lees ook: Waarom kiezen voor een nieuwbouwwoning?

Wat is een bouwdepot?

Een bouwdepot is een bedrag dat op een aparte rekening komt te staan en waarmee u alle (ver)bouwkosten aan uw woning kunt betalen. Het geld leent u van de bank en blijft voor maximaal twee jaar op de rekening staan. Het geld wat er na deze twee jaar nog op staat kunt u hierna niet meer gebruiken. Bij sommige banken kunt u het bouwdepot in speciale gevallen nog extra verlengen. De bank beheert in principe deze rekening en wanneer u kosten maakt stuurt u de rekeningen en facturen rechtstreeks naar de bank. Deze worden dan direct uit het bouwdepot betaald. Ook wanneer u eerst zelf bepaalde kosten voorschiet, kunt u hierna het bedrag vanuit het bouwdepot overgemaakt krijgen.

Tip!

Zorg dat u altijd alle bonnetjes en offertes van alles opvraagt en goed bewaard. Zo kunt u alles netjes indienen bij de bank, komt u nooit voor verassingen te staan, en kunt u ook later alles nog eens nakijken, mocht er iets mis gaan. Daarnaast kan het ook zijn dat de Belastingdienst deze bonnetjes en offertes nog eens nodig heeft.

Waar kunt u een bouwdepot aanvragen?

Een bouwdepot kan bij allerlei banken aangevraagd worden. Wanneer u al een hypotheek heeft lopen bij een bank, zult u ook het bouwdepot bij diezelfde bank moeten aanvragen. Een bouwdepot wordt namelijk afgesloten als onderdeel van de hypotheek. Wanneer u al een hypotheek heeft lopen, wordt deze verhoogd met het bedrag van het bouwdepot. Gaat u een huis bouwen en heeft u nog geen hypotheek bij een bank lopen? Dan kunt u een nieuwe hypotheek aanvragen bij veel verschillende banken. Het bouwdepot wordt dan als onderdeel van deze nieuwe hypotheek afgesloten. Hulp nodig bij het aanvragen? Onze hypotheekadviseurs helpen u hier graag mee!

Tip!

Banken vragen een taxatierapport waarin de waardestijging van de woning is berekend na de verbouwing of de bouw, dus zorg dat u dit in orde maakt. U kunt alleen een bouwdepot krijgen wanneer de waarde van de woning door de verbouwing gaat stijgen. De lening die u kunt verkrijgen wordt bepaald aan de hand van dit taxatierapport. Onze taxateurs staan hiervoor voor u klaar!

Wat zijn de voorwaarden van een bouwdepot?

Er zitten een aantal voorwaarden aan het bouwdepot waarmee u rekening dient te houden. Wanneer u een woning koopt en wilt verbouwen mag de hypotheek niet hoger zijn dan 100% van de waarde van de woning nadat deze verbouwing uitgevoerd is. De waarde van de woning na de verbouwing wordt bepaald door een gecertificeerde taxateur. Dit geldt ook voor een woning die nog nieuw gebouwd moet worden. Aan de hand van uw plannen bepaald de taxateur hoeveel de woning na de bouw waard zal zijn. Op basis hiervan wordt het bedrag voor uw bouwdepot bepaald.

Er zijn een aantal uitzonderingen. Om te stimuleren dat mensen energiebesparende maatregelen gaan nemen – denk hierbij bijvoorbeeld aan zonnepanelen – is het in die gevallen mogelijk om een hoger bedrag te verkrijgen voor het bouwdepot. In de meeste gevallen mag u dan ongeveer 106% van de woningwaarde lenen.

Daarnaast is de hoogte van het bouwdepot bij veel banken ook afhankelijk van andere factoren. Er wordt bijvoorbeeld gekeken naar de huidige hypotheeklening, of de hoogte van de nieuwe hypotheek – inclusief bouwdepot – terug te betalen is en welke zaken er allemaal mee worden gefinancierd en welke zaken er worden betaald met eigen geld. Wilt u weten wat voor u de mogelijkheden zijn? Maak een afspraak met onze financieel adviseur!

Wat mag er betaald worden vanuit een bouwdepot?

Met het geld dat u kunt krijgen vanuit een bouwdepot, kunt u alle kosten voor de bouw of verbouw van uw woning financieren. Ook kunnen energiebesparende voorzieningen mee worden gefinancierd vanuit het bouwdepot. Het gaat hier om de kosten voor alle ‘vaste’ zaken. Vaste zaken zijn dingen die u niet mee kunt nemen bij een verhuizing. U kunt daarom bijvoorbeeld een tegelvloer of tegelmuur wel uit het bouwdepot financieren, maar gordijnen die u ophangt niet. Zo kunt u dus ook verfkosten uit het bouwdepot financieren, maar behang dan weer niet. Bij de bouw van een woning kan de kavel – het stuk grond waarop u gaat bouwen – ook worden meegefinancierd. Loonkosten voor bijvoorbeeld een aannemer, elektricien of metselaar mogen ook uit het bouwdepot worden gefinancierd.

Wanneer u twijfelt of bepaalde kosten vanuit het bouwdepot betaald mogen worden, kunt u dit altijd navragen bij onze financieel adviseur. Wilt u ook een gedeelte van de bouw of verbouwing van uw woning financieren vanuit uw eigen geld? Dan dient u eerst uw eigen geld te gebruiken voordat er een betaling uit het bouwdepot wordt gedaan vanuit de bank. Dit dient u allemaal goed op papier te laten zetten.

Tip!

Bedenk van tevoren goed wat u allemaal aan uw woning wilt verbouwen of wat voor soort woning u wilt bouwen. Op deze manier krijgt u goed alle kosten in kaart en weet u zeker dat u al uw plannen kunt financieren vanuit uw bouwdepot.

Let op! U kunt pas facturen indienen vanaf het moment dat de hypotheek is gepasseerd bij de notaris. Wanneer u dus vroegtijdig begint met materialen bestellen en/of aanbetalingen doen, dient u dit eerst uit eigen kosten voor te schieten.

Hoe zit het met de rente die u betaalt over het bouwdepot?

Over het bedrag dat nog niet uitgegeven is en dus nog op de rekening bij de bank staat, ontvangt u rente. Dit wordt alleen uitgekeerd over het bedrag dat nog in het bouwdepot zit. Gedurende twee jaar kunt u rente krijgen. Wanneer u het bouwdepot verlengt met nog een jaar krijgt u in dat laatste jaar geen rente meer. De rente die u over dit bedrag ontvangt is echter wel lager dan de hypotheekrente die u betaalt. De hypotheekrente over het bouwdepot is in principe gelijk aan de rente die u betaalt voor uw ‘normale’ hypotheek. Net als bij de hypotheekrente van een normale hypotheek, kunt u bij een bouwdepot hypotheekrenteaftrek krijgen.

Wees erop voorbereid dat er bij het aanvragen van een bouwdepot veel papierwerk aan vooraf gaat. Er zijn vele zaken waar u rekening mee moet houden. Onze hypotheekadviseurs en nieuwbouwteam begeleiden u graag tijdens dit proces en staan klaar voor al uw vragen. Wilt u uw plannen bespreken en vragen stellen? Neem dan contact met ons op en plan vrijblijvend een intakegesprek met één van onze hypotheekadviseurs.