Nederlanders hoge hypotheek aankoop huis

Nederlanders hoge hypotheek aankoop huis

Nederlanders hoge hypotheek aankoop huis

Door: Alders | 22 mei 2017 | Reacties (0)
Tags: Nieuws

Nog nooit sloten we in Nederland zulke hoge hypotheken af als in het eerste kwartaal van 2017, ondanks steeds strenger wordende leennormen. Gemiddeld leenden consumenten €281.000 voor de aankoop van een huis, blijkt uit onderzoek van adviesbureau IG&H. De lage hypotheekrente en de stijgende huizenprijzen krikken het hypotheekbedrag steeds verder op.

Het eerste kwartaal van dit jaar werden nog een paar andere records vermorzeld. De hypotheekomzet kwam uit op €23,3 mrd. Dat is met 43% niet alleen de sterkste stijging ooit op jaarbasis, het is ook de hoogste hypotheekomzet in tien jaar tijd. In totaal zijn 83.000 hypotheken afgesloten. Hiermee is van de gebruikelijke seizoensdip nauwelijks sprake begin 2017.

Het record is nog opmerkelijker in het licht van recente cijfers van De Nederlandsche Bank, waaruit blijkt dat steeds meer mensen een huis kopen zonder hypothecaire financiering. Afgelopen jaar gold dit voor 16% van het totaal aantal verkochte woningen. Dat is een verdubbeling ten opzichte van 2008. Een verklaring kan zijn dat steeds meer kopers de financiële speelruimte hebben om pas een tijdje na de transactie in alle rust een hypotheek af te sluiten.

Meer doorstromers

Opvallend is ook dat de gemiddelde hypotheeksom met 10,4% een stuk harder is gestegen dan de gemiddelde huizenprijzen, die op jaarbasis met 7,5% toenamen. Dit komt doordat vooral het aantal doorstromers (46%) hard groeit, zegt Joppe Smit, senior manager bij IG&H. Deze groep sluit vaak een hogere hypotheek af dan een starter. Doorstromers waren het eerste kwartaal goed voor 55% van de markt.

Ook het aantal oversluiters groeit met 40% fors. De lage rente lijkt de belangrijkste aanjager voor het oversluiten van de hypotheek.

Starters kunnen een stuk minder goed meekomen door de sterk stijgende prijzen en strenge leennormen. De groep die voor het eerst een huis kocht steeg slechts met 11%. Er moet steeds meer eigen geld meegebracht worden, maar voor starters is dat echt een drempel, schetst Smit. Omdat de huren in de vrije sector vaak torenhoog zijn, is sparen voor deze groep lastig.

Verzekeraars verliezen terrein

Verzekeraars verloren de afgelopen kwartalen fors marktaandeel in het hypotheeklandschap. Eind 2014 hadden zij nog 18,4% van de markt in handen, nu is hun gezamenlijke aandeel gekrompen tot 11,4%. Verzekeraars hebben meer concurrentie gekregen van pensioenfondsen, die vaak investeren via regiepartijen, zoals Munt Hypotheken Dynamic Credit of Syntrus Achmea.

11,4%

Het marktaandeel van verzekeraars is sinds einde 2014 gekrompen van 18,4% naar 11,4%.

Ook banken hebben zich de afgelopen kwartalen teruggevochten op de hypotheekmarkt, nadat zij hun deel van de taart in 2015 fors zagen krimpen. ‘Klassiek gezien kunnen banken scherpe rentes bieden bij korte looptijden, en verzekeraars bij lange looptijden omdat die beter passen bij hun verplichtingen’, zegt Smit. ‘Maar een aantal banken heeft op de kapitaalmarkt financiering geregeld voor lange looptijden zodat ze ook daar beter kunnen concurreren.

Koudwatervrees voorbij

Buitenlandse financiers maken een opmars in de Nederlandse hypotheekmarkt. De omzet van buitenlandse financiers nam het eerste kwartaal met 33%, waardoor ze nu bijna 5% van de markt in handen hebben. ‘We zien kleine buitenlandse partijen die al langere tijd met een eigen label actief zijn op de Nederlandse markt groeien’, zegt Smit. Een voorbeeld is de Britse Lloyds Bank. Ook investeren buitenlandse partijen vaker via regiepartijen.

Internationale investeerders keken lange tijd met enige argwaan naar de Nederlandse markt. Een leengraad van boven de 100%, was dat niet wat veel? Nu ze de markt goed bestudeerd hebben, blijkt die best aantrekkelijk te zijn en beginnen ze hun koudwatervrees te verliezen, ziet Smit. ‘Maar dat gaat nog wel met een belegger tegelijkertijd.’

 

bron: FD.nl

Reacties zijn gesloten.