Nationale Hypotheek Garantie, wat is dat precies?

Nationale Hypotheek Garantie, wat is dat precies?

Nationale Hypotheek Garantie, wat is dat precies?

Door: Alders | 1 mei 2020 | Reacties (0)
Tags: Hypotheek, Kopen

Als u voor het eerst een hypotheek wil gaan afsluiten komt er veel op u af. Wellicht heeft u wat onderzoek gedaan en bent u de term NHG tegengekomen. NHG staat voor Nationale Hypotheek Garantie. In deze blog vertellen onze financieel adviseurs u alles over NHG.

Garantie
De Nationale Hypotheek Garantie is een garantie voor de hypotheekverstrekker mocht u uw hypotheek niet meer kunnen betalen. Daarnaast krijgt u met een NHG korting op uw hypotheekrente. Het is ooit door de overheid ingesteld, om de aankoop, verbetering en het behoud van de eigen woning te bevorderen. Nu biedt het hoofdzakelijk een hypotheekgarantie aan hypotheekverstrekkers als u uw hypotheek onverhoopt niet kan betalen. Iedereen kan deze garantie aanvragen op het moment dat men een hypotheek afsluit voor het verbouwen of kopen van een woning. De NHG kost 0,7% van het hypotheekbedrag. Dit kan wel worden afgetrokken van de inkomstenbelasting.

Vangnet
Wanneer er veranderingen zijn in uw persoonlijke situatie dan kan het zo zijn dat dit invloed heeft op uw financiën en dus ook op het betalen van uw hypotheek. Wanneer u een hypotheek met NHG heeft is de Nationale Hypotheek Garantie uw vangnet in deze situatie. Als eerst bent u natuurlijk zelf verantwoordelijk voor een oplossing, maar de NHG kan wel met u meekijken wat de beste oplossing is. De NHG kijkt samen met uw hypotheekverstrekker hoe ze u kunnen helpen met het weer betaalbaar maken van uw hypotheek. Hiermee kan u mogelijk uw woning behouden en een verkoop met verlies voorkomen. Mocht u toch uw woning moeten verkopen, dan kan de NHG uw restschuld kwijtschelden.

Borgstelling
De Nationale Hypotheek Garantie is een borgstelling in de zin van artikel 7:850 van het Burgerlijk Wetboek (BW). De NHG verstrekt de borgstelling aan uw geldverstrekker, wanneer u een hypotheek met NHG afsluit. De borgstelling ziet toe op uw betalingsverplichting aan de desbetreffende geldverstrekker. Heeft u een hypotheek met NHG en wordt uw woning met verlies verkocht? Dan kan uw geldverstrekker zich wenden tot NHG voor de betaling van deze restschuld. Als de NHG de restschuld van uw hypotheek betaalt aan de geldverstrekker ontstaat er voor NHG een wettelijk regresrecht op u. NHG treedt dan ook automatisch in de rechten van de geldverstrekker. Dat wil zeggen dat de restschuld moet worden terugbetalen aan NHG. Wanneer u dit niet doet, kan de NHG maatregelen nemen om de restschuld terugbetaald te krijgen. De NHG heeft ervoor gekozen om onder bepaalde voorwaarden af te zien van het wettelijk regresrecht. Dat is de zogenoemde kwijtscheldingsregeling.

Hypotheek passend bij uw inkomen
Wanneer u een hypotheek met NHG afsluit weet u zeker dat deze hypotheek bij uw inkomen past. Het voldoet namelijk aan de normen voor verantwoordelijk lenen van het Nibud. Zo weet u zeker dat u nooit te veel leent en u genoeg geld overhoudt voor andere vaste lasten en uitgaven, zoals boodschappen en verzekeringen.

NHG-grens
De Nationale Hypotheek Garantie heeft verband met de gemiddelde woningprijs in Nederland. Als de gemiddelde prijs voor een woning stijgt, dan stijgt de NHG ook. De grens ligt in 2020 bij €310.000. Wanneer uw woning duurder is kan u geen gebruik maken van NHG. Tenzij u energiebesparende voorzieningen wil treffen, zoals het plaatsen van zonnepanelen. In dat geval kan u tot €328.600 lenen, om in aanmerking te komen voor een Nationale Hypotheek Garantie.

Heeft u meer vragen over de Nationale Hypotheek Garantie? Neem dan contact op met onze hypotheekadviseurs. Zij kijken graag samen met u naar de mogelijkheden in uw situatie en voorzien u graag van een goed advies.

Reacties zijn gesloten.