Loont het om je huis te verduurzamen?

Loont het om je huis te verduurzamen?

Loont het om je huis te verduurzamen?

Door: Alders | 3 september 2019 | Reacties (0)
Tags: Duurzaam wonen, Wonen

Anno 2019 is het begrip verduurzaming niet meer weg te denken. Om de CO2 uitstoot omlaag te brengen en de opwarming van de aarde te beperken verduurzamen veel mensen hun woning. Laat een verhuizing nou het ideale moment zijn om na te denken over de verduurzaming van je huis! Speciaal voor Duurzame Dinsdag geeft Alders je antwoord op de vragen waarom het loont om te verduurzamen en hoe je kunt verduurzamen. Tipje van de sluier: verduurzamen is niet alleen goed voor het milieu, ook voor je portemonnee. Nieuwsgierig? Lees dan snel verder.

Verduurzamen? Vergeet je hypotheek niet!

Als je een huis wilt kopen ga je bezig met het regelen van je hypotheek. Wanneer je de woning die je koopt wil gaan verduurzamen, kan dat straks voor lagere energielasten zorgen en minder belasting voor het milieu. Wil jij de woning voordelig gaan verduurzamen? Dan is dit mogelijk met het Energiebespaarbudget van de Nationale Hypotheek Garantie. Hiermee kun je 106% van de woningwaarde lenen in plaats van 100%. Het extra geld komt in een speciaal bouwdepot terecht en dient gebruikt te worden voor de verduurzaming van het huis. Maak je er geen gebruik van? Dan zijn er ook geen toegevoegde lasten. Daarnaast zijn de rentelasten van het bedrag dat je leent in fiscaal aftrekbaar. Het is dus voordeliger om gebruik te maken van het Energiebespaarburget dan af te wachten en geld te lenen na de verhuizing.

Soorten verduurzaming

De investering in het verduurzamen van je woning verdient zich snel terug. Daarnaast neemt bij iedere ingreep je energierekening af en het wooncomfort toe. Maar waar begin je mee als je wilt verduurzamen?

  1. Isolatie
    Het is aan te raden te beginnen bij het goed isoleren van de woning. Hierdoor gaat er geen warmte verloren, en kun je van het gas af en elektriciteit inzetten via bijvoorbeeld een warmtepomp. Ben je op zoek naar een goedkope optie? Kies dan voor spouwmuurisolatie. De voordelen zijn dat het zich vaak binnen vier jaar terugverdient en veel geld bespaart. Daarnaast is het ook erg snel aan te brengen.

    Tip: Bij de aanschaf van een warmtepomp, zonneboiler, biomassaketel en pellet kachel ontvang je een tegemoetkoming via de ISDE-subsidie.
  2. Het dak
    Wist je dat de grootste energieverspiller het dak is? Omdat warme lucht stijgt verlaat het de woning vaak via het dak. Een niet geïsoleerd dak verliest daardoor waardevolle warmte. De kosten voor het laten isoleren van het dak liggen rond de 4000 euro, maar je bespaart ook hierbij jaarlijks weer veel. Deze investering verdien je in ongeveer 8 jaar weer terug.
  3. De vloer
    Herken je dat? Koude tocht over de vloer, zelfs door je vloerbedekking heen? Dan is je vloer niet geïsoleerd. Laat aan de onderkant van de vloer isolatiefolie aanbrengen. Hiermee bespaar je al snel op je jaarlijkse energierekening en scheelt het koude voeten.  Heb je een vochtige of een kleine kruipruimte? Kies dan voor bodemisaloatie door middel van een laag isolerende EPS-parels. Hiermee neemt de luchtvochtigheid in je woning wel met 30% af en worden leefruimtes gezonder.
  4. Het raam
    Goed geïsoleerde ramen houden in de winter de warmte binnen en zorgen in de zomer dat het lekker koel blijft. Daarnaast besparen ze veel geld op uw energiekosten, doordat het warmteverlies in huis beperkt wordt. Daarnaast zijn er voor dubbel glas ook subsidieregelingen mogelijk.
  5. Zonnepanelen
    De afgelopen jaren is de prijs van zonnepanelen gedaald, maar het rendement is gestegen. Zonnepanelen verdien je al na ongeveer 7 jaar terug. Daarnaast kun je tegenwoordig ook zonnepanelen huren. Sommige gemeenten bieden subsidieregelingen voor zonnepanelen waardoor je nog meer kosten bespaart.

Dus het loont zeker om je huis te verduurzamen. Doe je niks? Dan betaal je maandelijks meer energiekosten en kost het je dus eigenlijk geld. Daarnaast zorgt een investering in duurzaamheid ook dat je woningwaarde stijgt, je woning wordt vaak sneller verkocht en je leeft comfortabeler, gezonder en energiezuiniger.

Wil jij nu meteen aan de slag om jouw woning te verduurzamen en investeren in bijvoorbeeld zonnepanelen of een warmtepomp? Onze hypotheekadviseurs vertellen je graag hoe je dit het beste kunt financieren.

Overzicht verduurzamingsopties

Reacties zijn gesloten.