Kun je een hypotheek aanvragen zonder vast contract?

Kun je een hypotheek aanvragen zonder vast contract?

Kun je een hypotheek aanvragen zonder vast contract?

Door: Alders | 11 maart 2020 | Reacties (0)
Tags: Hypotheek, Kopen, Nieuws

Ben jij ZZP-er of heb jij een contract voor bepaalde tijd en wil jij graag een eigen huis kopen, maar ben jij bang dat dit zonder vast contract niet mogelijk is? Goed nieuws, dit is tegenwoordig wel degelijk mogelijk! Onze financieel adviseurs krijgen vaak deze vraag en vertellen je daarom in deze blog graag alles over het aanvragen van een hypotheek wanneer je geen vast contract hebt.

Een tijdelijk contract

Met intentieverklaring

Ben jij momenteel ergens tijdelijk in loondienst? Dan kun je jouw werkgever vragen om een intentieverklaring. Hiermee laat de werkgever zien dat de intentie er is om jou in vaste dienst te nemen. Daarbij moeten de marktomstandigheden en de betreffende functie wel gelijk blijven. Voor het bepalen van je inkomen wordt dan gekeken naar je huidige inkomen.

Let op: een intentieverklaring is geen juridische toezegging dat je een vast contract krijgt.

Zonder intentieverklaring

Wanneer je geen intentieverklaring kunt ontvangen van je werkgever, dan berekenen banken voor de hypotheek je gemiddelde bruto jaarinkomen over de laatste drie kalenderjaren. Is dit inkomen in het laatste van deze drie jaar het laagst? Dan is dit inkomen het uitgangspunt voor de hypotheek verstrekker.

Wanneer je geen intentieverklaring kunt ontvangen van je werkgever, dan is het ook mogelijk om gebruik te maken van een UWV Verzekeringsbericht. Dit is een digitaal document met het loon- en werkgeversverleden. Door hier zorgvuldig ontwikkelde beleids- en rekenregels op toe te passen, bereken je het maximale inkomen dat kan worden gebuikt voor de berekening van het toetsinkomen; ook wel de Inkomensbepaling Loondienst.

Naast een Inkomensbepaling Loondienst is het als flexwerker mogelijk om gebruik te maken van een Arbeidsmarktscan. Hierbij wordt gekeken naar jouw arbeidsmarktpositie en verdiencapaciteit voor de komende vijf jaar. Is de uitslag van de scan zeventig punten of hoger? Dan kom je eerder in aanmerking voor een hypotheek, met of zonder NHG. Let op het uitvoeren van zo’n scan is pas mogelijk wanneer je langer dan één jaar bij het uitzendbureau zit.

ZZP’er

Ben jij een zelfstandig ondernemer? Dan gaat het aanvragen van een hypotheek net even anders, omdat je inkomen namelijk de winst uit je onderneming is. Banken kijken daarom meestal naar de cijfers van de afgelopen drie jaar. Wanneer je over voldoende winst en kapitaal beschikt, kun je zonder vast contract een hypotheek aanvragen. Let op: dit kan zelfs bij sommige banken wanneer je nog maar één jaar als ZZP’er werkzaam bent. Maar er moet natuurlijk wel extra goed gekeken worden welk bedrag je nu en in de toekomst verantwoord kunt lenen.

Proeftijd

Zit jij nog in je proeftijd? Dan heb je volgens een geldverstrekker geen geldig inkomen. In dat geval kun je alleen een hypotheek aanvragen als jouw inkomen niet benodigd is, bijvoorbeeld wanneer je partner genoeg verdient.

Omdat een hypotheekaanvraag zonder vast contract vaak complex is het echter wel verstandig om je van tevoren goed te laten informeren door een hypotheekadviseur. Onze adviseurs kijken graag samen met jou naar jouw situatie, om de mogelijkheden in kaart te brengen voor het kopen van een woning zonder vast contract. Maak een afspraak met één van onze adviseurs.

Reacties zijn gesloten.