Kopen op inschrijving, hoe werkt dit eigenlijk?

Kopen op inschrijving, hoe werkt dit eigenlijk?

Kopen op inschrijving, hoe werkt dit eigenlijk?

Door: Alders | 21 september 2020 | Reacties (0)
Tags: Nieuws

Wanneer u op zoek bent naar een nieuwe woning, bent u het misschien al eens tegengekomen: een inschrijving. Helemaal in de huidige woningmarkt, komt kopen op inschrijving steeds vaker voor. Verkopers en verkopende makelaars gaan vaak over op kopen op inschrijving wanneer er veel belangstellende partijen voor een woning zijn. Maar hoe werkt zo’n inschrijving nou precies en hoe maak je de meeste kans? Alders Makelaars legt het uit!

Wat is kopen op inschrijving?

Wanneer de verkopende partij merkt dat er veel belangstellenden voor de woning zijn, kan het zijn dat er besloten wordt om een inschrijving te organiseren. Dit betekent dat alle geïnteresseerden binnen een gestelde termijn hun eindbod moeten neerleggen. Er worden dus geen onderhandelingen gedaan en eventueel lopende onderhandelingen worden ook stilgelegd. Iedereen krijgt een gelijke kans om mee te bieden. U weet niet welk bod de andere partijen uitbrengen, dus u kunt uw bod hier ook niet op baseren. Een bod moet altijd uitgedrukt worden in cijfers, u kunt bijvoorbeeld niet zeggen dat u altijd €1000,- hoger biedt dan de hoogste bieding. Naast de prijs moet uw bod ook de voorgestelde leveringsdatum en eventuele ontbindende voorwaarden bevatten.

U denkt misschien dat de verkoper altijd voor het hoogste bod zal kiezen en dat u daarom zo hoog mogelijk moet bieden. Dit is echter niet altijd het geval. Het kan ook zijn dat de verkoper kiest voor bepaalde voorwaarden, zoals een snelle aanvaarding van de woning. Daarnaast behoudt de verkoper zich het recht van gunning voor. Dat betekent dat hij mag bepalen of de combinatie van prijs en voorwaarde voldoende is om aan een bepaalde bieder te verkopen. De verkoper is dus niet verplicht om aan de hoogste bieder te verkopen, maar kan de woning ook aan een andere partij gunnen.

“Een inschrijving is net als een sollicitatie: Je moet er boven uitsteken.” – Funda.

Hoe maakt u de meeste kans?

Helaas bestaat er geen speciale formule voor het uitbrengen van het juiste bod. Maar er zijn wel factoren waar u rekening mee kunt houden wanneer u gaat bieden op een woning bij inschrijving.

  1. Breng uw financiële situatie in kaart. Voordat u een bod op een woning gaat uitbrengen, is het belangrijk om uw financiële situatie in kaart te hebben. Wanneer er veel kapers op de kust zijn voor een woning, is het belangrijk om snel te kunnen handelen. Daarom kunt u het beste van te voren met een hypotheekadviseur uw situatie bespreken. U weet zo precies waar u aan toe bent en kunt gelijk handelen wanneer uw droomwoning voorbij komt. Daarnaast kan het voorkomen dat u bij een inschrijving geneigd bent om zo hoog mogelijk te bieden, waarbij u misschien uw budget overschrijdt. Zorg er daarom voor dat u goed vasthoudt aan hetgeen wat u met uw hypotheekadviseur heeft besproken en hier niet van afwijkt of overheen gaat.
  2. Wees uniek! Zoals Funda al zei, een inschrijving is net als een sollicitatie. Het helpt om uniek te zijn en zo op te vallen. Een uniek bod is bijvoorbeeld een erg specifiek bedrag zoals bijvoorbeeld €321.123,-. Daarnaast kunt u ook opvallen door uw voorwaarden. De verkoper kan kiezen voor wat hem het beste uitkomt. Een verkoper die wacht op een nieuwbouwwoning zal bijvoorbeeld liever kiezen voor iemand die niet perse een snelle levering van de woning verwacht. Het loslaten van de voorbehouden financiering of bouwkundige keuring kunnen ook helpen om op te vallen. Hierbij moet u zich echter wel bewust zijn van het risico dat u loopt.
  3. Speel in op de gunfactor. Veel verkopers hebben een bepaalde emotionele band met de woning die ze verkopen en zouden dus ook graag willen dat het huis in goede handen terecht komt. Daarom willen verkopers weleens kiezen voor mensen die ze de woning gunnen omdat ze bijvoorbeeld goed in de buurt passen of dezelfde passies hebben als de verkopers. Het kan daarom helpen om persoonlijk te zijn in uw bod. Er zijn verschillende manieren om het persoonlijker te maken, zoals een briefje waarin u iets meer over uzelf verteld, of een kindertekening om te laten zien dat uw kinderen ook graag in de woning zouden wonen.
  4. Neem een aankoopmakelaar in de arm. Omdat u bij een inschrijving snel moet reageren en uw bod ook echt uw eindbod moet zijn, kan het verstandig zijn om een aankoopmakelaar mee te laten denken. De makelaar gaat mee naar een bezichtiging en open huis en kan u hierna adviseren over de koopsom. Hierdoor heeft u meer zekerheid dat het bod dat u uitbrengt ook echt gegrond is en een goede kans maakt.

Eerlijk proces

Bij sommige mensen heerst de overtuiging dat het kopen op inschrijving alleen bedoeld is om mensen tegen elkaar uit te spelen of om het hoogste bod er uit te slepen. Niets is minder waar! Een inschrijving zorgt er juist voor dat alle partijen evenveel kans krijgen. En de hoogte van de biedingen wordt nooit gecommuniceerd dus het tegen elkaar opbieden wordt hiermee voorkomen. Wel zo eerlijk!

Heeft u te maken met een koop op inschrijving en kunt u de hulp van een aankoopmakelaar van Alders Makelaars hierbij gebruiken? U kunt hier contact op nemen!

Bent u nog aan het oriënteren en bent u nieuwsgierig geworden hoeveel u kunt lenen? Alders Financieel Advies helpt u graag om uw financiële situatie in kaart te brengen. Voor meer informatie of om contact op te nemen, kijkt u hier.

Reacties zijn gesloten.