Kleur brengt jouw huis tot leven

Kleur brengt jouw huis tot leven

Kleur brengt jouw huis tot leven

Door: Alders | 4 juni 2019 | Reacties (0)
Tags: Nieuws

Kleur is een belangrijk onderdeel van het interieur. Het brengt de woning tot leven en bepaald de sfeer in huis. Veel mensen kiezen voor een neutraal kleurenpallet in huis. Dit is een veilige keuze, maar niet speciaal. Kleur zorgt voor een warme en huiselijke uitstraling. Je creëert een persoonlijke sfeer waarin je je helemaal thuis voelt.

Aan de slag met kleur
Begin met het maken van een moodboard. Kies de kleuren die jij mooi vindt. Je kunt jouw moodboard offline maken door foto’s uit tijdschriften te knippen, maar het kan ook online via bijvoorbeeld Pinterest. Verzamel foto’s van ruimtes, meubels een accessoires die jij mooi vindt. Kom je een keer in een mooi restaurant, hotel of café waar je de kleuren mooi vindt? Maak er dan een foto van en plaats bij de collage. Alles wat je verzameld hebt kun je gebruiken als basis en inspiratie voor jouw kleurenpallet.

Vervolgens kun je gaan bepalen welke grote kleurrijke aankopen je wilt gaan doen. Ga nu niet helemaal los door een bank in de ene kleur de kiezen en een tafel in de andere kleur, maar kies ook neutrale stukken om de rust terug te brengen. Wil je liever gebruik maken van je huidige meubels? Geen probleem! Voorzie ze van een ander kleurtje door ze over te verven.

Kleur in je interieur
De subtiele manier
Accessoires zijn de niet permanente optie om meer kleur in je huis te brengen. Het maakt het makkelijk om te experimenteren met kleuren en is makkelijk te vervangen als je er zat van bent. Wanneer je kiest voor een neutraal kleurenpallet kun je kleur toevoegen in de vorm een aantal details. Deze kleuraccenten vallen dan extra op.

Tip: Kies maximaal drie kleurgroepen in huis, dit zorgt voor een mooi en rustig geheel. Houdt je muren wat lichter, zodat de accessoires het aankleedwerk doen.

Kleur kan ook in de vorm van kunst. Je hoeft hiervoor niet een heel duur kunstwerk aan te schaffen, maar je kunt ook zelf aan de slag met bladeren of verf. Liever meerdere stukken aan de muur? Kies dan kunststukken met kleuren binnen dezelfde kleurgroep.

Niks subtiel, gewoon flink losgaan!
Past subtiel niet bij jou en wil jij spektakel? Wat dacht je dan van een groot rondje in één kleur op de muur of de helft van de kamer in een andere tint? Of een gekleurde voordeur of oma’s oude kast in het knalgeel? Ga je aan de slag met een extreme kleur? Kies dan wel kleurtinten die minder extreem zijn als tegenhanger voor de rest van je interieur. Woon je klein en wil je de ruimte optisch hoger laten lijken? Breng dan een verticaal kleuraccent toe op bijvoorbeeld de schouw. Wil je de ruimte optisch gezien breder laten lijken breng dan een horizontale kleurbaan aan op bijvoorbeeld het plafond of de muur.

Tip: Wil je aan de slag met een gekleurde muur? Kies dan een muur waar je op afloopt, maar niet constant tegenaan kijkt. Bijvoorbeeld de wand achter de bank of het hoofdeinde van je bed. Zo creëer je een eyecatcher en dieptewerking, maar hoef je er niet de hele tijd tegenaan te kijken.

Kleur en gevoel
Wist je dat de juiste kleuren ervoor zorgen dat je je prettiger voelt in een ruimte en je echt gelukkiger kunnen maken? Kleuren hebben invloed op onze stemmingen. Warme kleuren zetten je in beweging en maken je extravert. Daarentegen zijn blauw, groen en lichtpaars werken weer heel kalmerend.

KleurKenmerkenGeschikt voor
RoodStimuleert, passie en energieWerkkamer
BlauwRust, met de stroom meeBadkamer en slaapkamer
GroenBalans, actie, vertrouwenSlaap-, woon- en badkamer
GeelFocus, gezondheid, positiviteitKinder- en studeerkamer
RozeRomantiek, zorgzaam, gevoelSlaapkamer
WitVrijheid, eenvoud, ruimtelijkheidAlle ruimtes
ZwartKracht, mysterieus, beschermtKantoorruimte

De meeste mensen kiezen voor de kleur die hun karakter versterkt. Maar hierbij is nuance wel van belang. Dus kies niet alleen maar bruin, maar maak gebruik van verschillende tinten bruin.

Tip: pas de 60/30/10 regel toe. Hiermee heb je gegarandeerd een harmonieus interieur. Deze regel houdt in dat 60 procent van je interieur bestaat uit een dominante kleur (bijvoorbeeld de muren), 30% uit secundaire kleur (dit kan bijvoorbeeld de bank zijn) en 10 procent gebruik je voor de kleuraccenten (hallo kussens op de bank!).

Kleurentrends 2019
Wil jij wel met kleur aan de slag maar heb jij geen idee welke kleur? Wij vertellen je graag de kleurtrends van 2019. Zo kun jij de kleur kiezen die je mooi vindt, en ook nog eens helemaal hip is!

De eerste trend is de kleur Terra Roza. Dit is een warme aarde roze tint. Met deze kleur waan je jouw huis in de wereld van rust, aardetonen, steen en natuurlijke elementen. Helemaal relaxed thuiskomen dus! De tweede trend is Evergreen. Dit is de botanische plantentrend. Met deze trend wordt je omgeven door groen en planten. Een huis vol fluweel, bos, bladeren en groen. Wil je liever niet aan de slag met verf? Dan zijn er ook heel veel leuke printjes te vinden die goed bij deze trend passen. Wat dacht je van plantenbehang in je slaapkamer? Elke dag wakker worden in de jungle.

Colorblocking is helemaal in, en dan het liefst met heftige kleuren zoals blauw en geel. Deze accentkleuren geven je een licht en funcky feeling. De kleur van 2019 volgens Flexa is Spiced Honey. De kleur is geïnspireerd op de rijke kleurvariatie van honing en heeft een warme ondertoon van amber. De kleur geeft je energie en past bij elk interieur. Maar welke kleur je ook kiest, trek deze tint door je gehele interieur. Dit oogt chic, origineel en gedurfd.

Tip: zeker weten of de kleur goed staat? Koop dan een kleurtester en verf een klein deel in de gewenste kleur. Zo hoef je geen hele pot te kopen en kun je hem over verven als de kleur niet bevalt.

Zo nu kun je rustig aan de slag met kleur in jouw woning! Welke tint breng jij in jouw interieur? Subtiel of ga jij voor een gedurfde kleur?

Reacties zijn gesloten.