Kerstmenu 2019, zet gemakkelijk en zelf een heerlijk kerstdiner op tafel!
Kerstmenu 2019, zet gemakkelijk en zelf een heerlijk kerstdiner op tafel!
Alle kookboeken uit de kast op tafel, Pinterest erbij en de receptenbriefjes uit de supermarkt. Ziet jouw keukentafel er ook altijd zo uit rondom de kerst en zie jij door de bomen het bos niet meer? Alders Makelaars helpt je om thuis een heerlijk kerstdiner te bereiden en op tafel te zetten. Zo heb jij dit jaar geen stress en kunnen jij en de gasten heerlijk genieten. Kook je mee? Vandaag geven we een menu voor de vleeseters cadeau. P.s. vegetariërs niet getreurd. Het volgende menu is speciaal voor de vegetariërs.
Voorgerecht – Frisse zalmtartaar
Serveer dit jaar de gasten als voorgerecht een heerlijke zalmtartaar.
Hiervoor heb je het volgende nodig:
– 200 gram zalmfilet
– 200 gram gerookte zalm
– Fijngesneden verse dille
– 1 sjalotje
– 1 eetlepel limoensap (ongeveer een half limoen)
– Olijfolie
– Een ramekin (heb je deze niet in huis dan kun je de tartaar ook serveren in een glas.
Hoe maak je een zalmtartaar?
Versnipper het sjalotje en snijd de verse en de gerookte zalm zo fijn mogelijk. Hak vervolgens de dille en pers de limoen. Meng het sjalotje, de zalm en de dille door elkaar en breng het op smaak met limoensap. Vet de ramekin in met olijfolie en vul deze met het zalmmengsel. Druk dit licht aan en keer de ramekin om op een bord. Klop met een lepel op de bodem, zodat de tartaar uit de vorm glijdt. Ter garnering kun je gebruik maken van dille of ravigotesaus. En klaar is het voorgerecht al!
Hoofdgerecht
– Smeuïge cheeseburger
Voor het hoofdgerecht van dit jaar gaan we voor een heerlijke smeuïge
cheeseburger met als bijgerecht zoete aardappel frietjes en gestoomde groente.
Wat moet je hiervoor in huis halen? (let op dit recept is voor 2 personen)
– 250 gram rundergehakt
– ½ rode ui
– 1 ei
– 25 gram paneermeel
– ¼ lepel chilipoeder
– ¼ theelepel komijnpoeder
– ½ theelepel Dijon mosterd
– 25 gram Parmezaanse kaas
– 50 gram cheddar kaas
– 1 grote tomaat
– 1 kleine krop sla
– Augurken
– 2 hamburger broodjes
– Olijfolie
– Zout en peper
Voor de hamburgersaus heb je nodig:
– 115 gram mayonaise
– ¾ theelepel ketchup
– 1 eetlepel Dijon mosterd
– ¼ theelepel augurken sap
Als alle boodschappen in huis zijn is het tijd om de hamburgers te bouwen. Begin met het pellen van de rode ui en snijd er een paar ringen vanaf. Leg deze apart en doe de rest van de rode ui in de keukenmachine en mix deze fijn. Voeg vervolgens een eidooier, de chilipoeder, komijnpoeder, paneermeel, Parmezaanse kaas en Dijon mosterd toe. Wanneer je het goed hebt gemixt, voeg je ook het gehakt toe en kneed je dit goed door met je handen. Voeg naar smaak eventueel peper en zout toe. Maak vervolgens twee gehaktballen van dezelfde grootte en druk deze plat, zodat het twee mooie ronde hamburgers worden. Verhit de koekenpan met olijfolie en plaats de hamburgers hier in. Laat de hamburger 10-15 minuten bakken. Draai de hamburgers regelmatig om en snijd ondertussen plakjes van de tomaat. Plaats de hamburgerbroodjes 5 minuten in de voorverwarmde oven en beleg de broodjes met de sla, hamburger, tomatenschijven, augurken en kaas. Wil je saus op het broodje? Meng dan de ingrediënten van de hamburgersaus door elkaar en smeer deze op de boven- en onderkant van het hamburgerbroodje.
Bak voor de bijgerechten de zoete aardappelfrietjes in een pan of de friteuse en stoom de groente.
Als serveertip kun je het broodje hamburger inpakken met vetvrij papier of hierop leggen.
Dessert – chocolade-lava taartje
Na al dit lekkere eten is er vast nog wel een plekje vrij voor een heerlijk nagerecht. Dit is er eentje waarbij de zoetekauwen hun hart op kunnen halen. Namelijk een heerlijk chocolade-lava taartje.
Om dit nagerecht voor vier personen te maken heb je nodig:
– 2 eieren
– 25 gram suiker
– Snufje zout
– 100 gram pure chocolade
– 100 gram boter
– 30 gram bloem
– Poedersuiker
– 1 eetlepel boter voor het invetten
– 2 eetlepels bloem voor het bestuiven
– Bakvormpjes voor cup cakes
– Wilt u er een crunchy bite aan geven dan kun je hem eventueel nog gareren met nootjes.
Bakken maar!
Klop de eieren en suiker schuimig in een kom. Voeg vervolgens een snufje zout en het bloem toe. Breek de chocolade in stukje en doe dit samen met de boter in een pan. Zet de pan in of op een grotere pan met kokend water. Laat de chocolade hierdoor al roerend au-bain-marie smelten. Neem de pan vervolgens uit het kokend water en voeg het eiermengsel toe en roer alles tot een gladde massa. Vet de bakvormpjes in met boter en bestuif ze met bloem. Verdeel het chocolademengsel over de schaaltjes en bak ze in het midden van de oven ongeveer 12 minuten. Zorg ervoor dat de buitenkant stevig is en de binnenkant lekker warm en vloeibaar is. Leg vervolgens een bordje op het bakvormpje, keer deze om en laat het taartje er voorzichtig uitglijden. Bestrooi het cakeje vervolgens met poedersuiker en smikkelen maar.
Met deze heerlijke recepten zet jij tijdens de kerst een heerlijke maaltijd voor alle gasten op tafel. Wij zijn erg benieuwd naar jullie baksels. Deel ze hieronder met een foto.