Direct naar de inhoud.
Maak een afspraak

Kerstmenu 2019, zet gemakkelijk een zelfgemaakt heerlijk vegetarisch kerstdiner op tafel!

Wil jij dit jaar niet weer alle kerstkookboeken doorbladeren en uren zoeken naar hét kerstmenu voor dit jaar? Laat je dan inspireren door het kerstmenu van Alders Makelaars. Zoals u op 11 december heeft kunnen lezen zijn na de vleeseters ook de vegetariërs aan de beurt voor een heerlijk vega kerstdiner. Kook en geniet jij met ons mee?


Voorgerecht – Italiaanse Caprese
Het vegetarische kerstmenu neemt ons mee naar verschillende landen. Voor het voorgerecht gaan we naar Italië. We trappen dit menu af met een heerlijke caprese.

Wat heb je nodig om dit voor twee personen te maken?
– 200 gram mozzarella
– 3 trostomaten
– 1 eetlepel olijfolie
– 1 eetlepel balsamicoazijn
– Snufje peper
– 1 eetlepel geroosterde pijnboompitten
– Verse blaadjes basilicum

Meng de olijfolie en de balsamicoazijn door elkaar. Snijd de mozzarella en tomaten in plakjes en leg deze om en om dakpansgewijs op een bord. Besprenkel het vervolgens met het basamicomengsel en bestrooi het met zwarte peper. Verdeel de basilicum en de pijnboompitten erover en klaar is het voorgerecht!

Hoofdgerecht – Thaise curry

Voor het hoofdgerecht gaan we naar Thailand voor een vegetarische groene curry.
Om deze voor vier personen te bereiden heb je nodig:

– 1-2 eetlepels plantaardige olie
– 2 eetlepels groene Thaise currypasta
– 2 fijngehakte sjalotjes
– 1 groene chili zonder zaadjes en fijngehakt
– 1 rode peper zonder zaadjes en fijngehakt
– 3 teentjes geperste knoflook
– 400 gram kokosmelk
– 125 gram geblancheerde babymais
– 125 gram gebroken en geblancheerde sperziebonen
– 1 bos verse asperges, geblancheerd en in korte stukjes gesneden
– 1 in dunne plakjes gesneden courgette
– 125 gram paksoi, gewassen en in losse bladeren
– 1 eetlepel limoensap
– Een bosje verse fijngehakte koriander
– 2 lente-uitjes in dunne reepjes gesneden.
– 1 potje pesto
– 1 bol mozzarella
– 250 gram Thaise jasmijnrijst

Aan de slag!
Begin met het verhitten van de olie in een wok. Voeg vervolgens de groene Thaise currypasta toe en fruit dit twee minuten. Voeg de sjalotjes, chili en knoflook toe en roerbak dit twee minuten. Giet de kokosmelk erbij en breng het aan de kook. Doe de geblancheerde babymais, sperziebonen, asperges, courgette en rode peper erbij. Laat dit drie tot vier minuten koken op middelhoog vuur en blijf continu roeren. Voeg de paksoi toe en dek de pan af met een deksel en stoom de bladeren in één minuut zacht. Roer de verse limoensap erdoor en de helft van de koriander. Garneer de curry met blokjes mozzarella, een lepeltje mozzarella, koriander en lente-uitjes en serveer het geheel met de Thaise rijst.

Dessert – Spaanse churros
Voor het dessert vliegen we naar Spanje en gaan we genieten van een verse portie churros.

Voor een portie voor zes personen heb je nodig:
– 25 gram kristalsuiker
– 50 gram ongezouten roomboter
– ¼ tl zout
– 150 ml kraanwater
– 125 gram tarwebloem
– 2 middelgrote eieren
– 1 tl gemalen kaneel
– 1 liter zonnebloemolie
– Poedersuiker of kaneelsuiker
– Spuitzak

Aan de slag!
Begin met het samenvoegen van de suiker, boter, zout en water in een pan. Verhit dit vervolgens op laag vuur, totdat de boter gesmolten is. Voeg het bloem toe en roer totdat het deeg loslaat van de pan en een grote bal vormt. Neem de pan vervolgens van het vuur. Klop de eieren los en roer dit in drie delen door het deeg tot je een glad maar stevig beslag hebt. Meng de kaneel erdoor en laat het vervolgens 10 minuten afkoelen.

Verhit de olie in een wok tot 180°C. Om te controleren of de olie warm genoeg is kun je een beetje beslag toevoegen aan de olie. Wanneer het in 15 seconden goudbruin is, is de olie heet genoeg. Schep de helft van het beslag in de spuitzak en spuit het deeg reepje voor reepje in de olie. Knip met een schaar om de 10 cm steeds een stuk deeg af. Bak de churros in 4-5 minuten goudbruin. Schep ze met een schuimspaan uit de olie en laat de churros uitlekken op keukenpapier. Bestrooi ze met poedersuiker of kaneelsuiker en bak ook de andere helft van het beslag. Wil je een extra feestelijk nagerecht op tafel zetten smelt dat een beetje pure chocolade waarin men de churros kan dippen. Wil je de churros warm houden? Dan kan dit in een voorverwarmde oven van 150°C.

Zo nu kunnen jouw gasten genieten van een heerlijke vegetarisch menu en kun jij met de voetjes omhoog. Eet smakelijk alvast!