Jaaroverzicht de invloed van corona op de woningmarkt.

Jaaroverzicht de invloed van corona op de woningmarkt.

Jaaroverzicht de invloed van corona op de woningmarkt.

Door: Alders | 2 december 2020 | Reacties (0)
Tags: Kopen, Verhuizen, Wonen

2020 loopt alweer op zijn einde. Een mooi moment om terug te kijken op een bijzonder jaar. Afgelopen januari startte wij ons jubileumjaar. Wat een jaar vol mooie acties en evenementen moest worden, werd toch een ander jaar met het uitbreken van de coronacrisis in maart. Deze crisis heeft op heel de wereld invloed gehad. En ook op de woningmarkt in Nederland. Hieronder vindt u een jaaroverzicht van deze invloed op de woningmarkt per kwartaal. Via deze weg willen we al onze klanten bedanken voor het gestelde vertrouwen die we mochten ontvangen, ondanks dit bewogen jaar. Op naar 2021!

Eerste kwartaal 2020
In januari keken we vooruit op het jaar dat ging komen. 2020 zou een jaar worden waarin de huizenprijzen nog harder gingen stijgen. Dit komt mede door het blijvende woningtekort op de woningmarkt in Nederland. Daarnaast zouden een groot deel van de verhuizingen gepaard gaan met een verbouwing. En bij deze verbouwingen worden de woningen dan ook flink verduurzaamd. Op financieel gebied veranderde in januari meteen de NHG-kostengrens voor woningen zonder energiebesparende voorzieningen naar €310.000,-. Ook waren de verwachtingen dat starters het op de woningmarkt makkelijker kregen, het kabinet keek begin dit jaar onder andere naar de zelfbewoningsplicht en de mogelijke afschaffing van overdrachtsbelasting.

In februari bleek dat de doorstromers het van de starters winnen op de huizenmarkt. Dit komt mede door de overwaarde die zij al hebben van het oude huis, de lagere hypotheeksom en de lage lasten vanwege de aflossingsvrije hypotheek en de huidige lage rente. Ook bleek dat het aantal geschikte koopwoningen in Groningen onder het landelijke gemiddelde lag. Hierdoor blijft de druk op de huizenmarkt staan en stijgen de prijzen. Mede door de stikstofproblematiek komen er ook minder nieuwbouwwoningen bij.

En toen kwam het coronavirus. We merkten dat het virus ook invloed had op de woningmarkt, echter was de precieze invloed nog lastig te zeggen. Toch waren er een aantal veranderingen voor de kopers en verkopers. Er werd al snel gezocht naar initiatieven om onder andere online taxaties en bezichtigingen te doen. De bezichtigingen werden in maart al wel in kleinere groepen gedaan, maar op de huizenprijzen en het aanbod had de coronacrisis nog weinig invloed.
De eerste maand thuiswerken zat er voor veel mensen op. Mede door de lage rente bleven de woningprijzen stijgen. Dat de genomen maatregelen invloed gingen hebben op de woningmarkt werd langzaam duidelijk. Maar ook de economische gevolgen van deze crisis kunnen grote invloed hebben op de woningmarkt. Toch stijgt de rente wel bij veel geldverstrekkers, mede om de marges te kunnen beschermen. Hierdoor bleven de hypotheek aanvragen ook bij onze financiële afdeling binnen komen, met als merendeel aanvragen voor het oversluiten van een hypotheken.

Tweede kwartaal 2020
Door de invloed van de coronacrisis is men wat voorzichtiger geworden, hierdoor ontstaat er iets minder druk op de woningmarkt. Dit biedt voor starters meer kansen, doordat de concurrentie minder wordt. Door de onzekerheid die de situatie met zich meebrengt, zijn er veel mensen die eerst willen verkopen en dan pas op zoek gaan naar een nieuwe woning. Ook de oplopende werkeloosheid brengt onzekerheid met zich mee wat voor veel mensen de stap tot verhuizen lastig maakt. In mei merkten we als makelaardij wel dat het aantal bezichtigingen in bepaalde categorieën wat terugliep. Maar de woningen rond de drie ton blijven erg in trek. En in deze categorie werden dan ook 5% meer woningen verkocht dan in de weken daarvoor.

In juni van dit jaar daalde de werkgelegenheid en het vertrouwen in de economie. Dit leverde veel kopers en verkopers die zich afwachtend opstelden op. Daarnaast waren er ook vele verkopers die hun woning nog graag wilden verkopen, vanwege de lage rente en de hoge verkoopprijzen. Om de huizenmarkt te beschermen tijdens deze crisis, zijn er vanuit de overheid verschillende steunmaatregelen genomen. Allereerst is er nu de betaalpauze voor hypotheken. En wanneer men een hypotheek met NHG afsluit, kan er een betalingsachterstand van maximaal 9% worden opgebouwd tijdens de coronaciris. Door de economische onzekerheid zijn banken tijdens deze crisis een stuk strenger geworden en moeten kopers meer spaargeld meebrengen en worden er meer vragen gesteld over het inkomen in deze crisistijd. Daarnaast zagen we dat in juni de rentestanden weer wat opliepen.

Inmiddels hebben de huizenprijzen rondom Groningen een recordhoogte bereikt. Dit komt mede doordat de vraag naar een woning erg groot is en het aanbod klein. Hierdoor gaan veel mensen die eigenlijk in de stad Groningen willen wonen, ook op zoek naar een woning rondom Groningen. Volgens econoom Philip Boekelo van de ABN Amro zijn de eerste tekenen van de omslag op de woningmarkt al zichtbaar. Dit komt mede door de stijging van het aantal te koop staande woningen vanwege de onzekerheid over de economie. Wat ons als makelaardij opvalt is dat tijdens de coronacrisis de woonwensen van kopers zijn veranderd.

Derde kwartaal 2020
De cijfers laten zien dat de huizenprijzen in Nederland ook in het tweede kwartaal weer zijn gestegen. Meer dan de helft van de woningen is verkocht boven de vraagprijs. Echter blijft het aanbod schaars doordat er minder nieuwbouw wordt gebouwd en verkocht. Echter zal dit tekort aan woningen niet binnen 10 of 20 jaar opgelost zijn. Na de zomer waren de verwachtingen qua nieuw woningaanbod weer hoog.

Tijdens de presentatie van de Miljoenennota kwamen er ook een aantal punten voorbij die van belang zijn voor de woningmarkt. Zo worden er het komende jaar vanuit Den Haag maatregelen genomen om het voor starters op de woningmarkt eenvoudiger te maken, zoals de zelfbewoningsplicht en het afschaffen van de overdrachtsbelasting. En om het aanbod voor starterswoningen een boost te geven trekt het Rijk 290 miljoen euro extra uit voor de bouw van 51.000 woningen. Het aantal aanvragen voor hypotheken was in juli en augustus fors hoger dan de afgelopen jaren. Dit komt onder meer doordat mensen willen doorstromen naar een duurdere woning, woningen verbouwen of hun hypotheek oversluiten.

Vierde kwartaal 2020
Tijdens het vierde kwartaal waren de makelaars standaard uitgerust met mondkapjes en desinfectiegel. Ook werden er diverse maatregelen genomen om bezichtigingen corona proof te laten plaatsvinden. Want tijdens het vierde kwartaal van 2020 bleef het aantal bezichtigingen hoog! Opvallend is dat de prijzen in de stad Amsterdam niet meer het hardst stijgen, maar provincies als Flevoland en Noord-Brabant halen de stad nu in. Dat komt mede doordat men door de coronacrisis meer behoefte heeft aan extra leefruimte, buitenruimte en werkplekken. Woningen in de stad Amsterdam voldoen tegenwoordig steeds minder aan deze eisen en zijn erg duur.

Ook merken we in dit kwartaal dat veel starters massaal de overdracht van hun woning uitstellen. Dit gebeurt, omdat starters vanaf 2021 géén overdrachtsbelasting meer betalen. Daarnaast gaan beleggers in 2021 8% overdrachtsbelasting betalen, dus zij willen het liefst zo snel mogelijk passeren en kunnen daarvoor gebruik maken van de Groninger Akte. Hierdoor vindt de overdracht al plaats, maar volgt de betaling later. Al met al heeft de coronacrisis dit jaar dus een beperkte invloed gehad op de woningmarkt. Toch zijn er hier en daar wel aardig wat verschuivingen geweest. Echter blijft het momenteel een goede tijd om uw woning te verkopen, omdat de prijzen hoog blijven en de rentes laag. Onze makelaars en financieel adviseurs staan ook het komende jaar graag weer voor u klaar om u te helpen met uw woonwensen.

Reacties zijn gesloten.