Internationale dag van de ouderen

Internationale dag van de ouderen
Vandaag is het internationale dag van de ouderen. Ruim 60% van de ouderen denkt er wel eens over na om te gaan verhuizen naar een andere woning. Echter onderneemt het grootste deel geen actie. Eén op de drie ouderen denkt dat verhuizen niet nodig is en gaat er pas over nadenken als het niet anders meer kan. Speciaal voor de internationale dag van de ouderen heeft Alders Makelaars een aantal tips opgesteld voor het verhuizen wanneer je wat ouder bent.
Tip 1. Neem de tijd
Bij een verhuizing komen vaak meer emoties kijken. Ouderen blijven meestal een
zeer lange tijd in dezelfde woning wonen, waardoor het soms moeilijk kan zijn
om afscheid te nemen. Daarnaast kan het ook zijn dat u moet verhuizen vanwege uw
gezondheid, waarbij ook extra emoties komen kijken. Daarom is het van belang
veel zorg en aandacht te besteden aan de verhuizing. Ga niet te snel van start,
maar wen rustig aan het idee van verhuizen zodat u zich goed kunt voorbereiden.
Tip 2: Stel een verhuisplan op
Hierbij krijg je overzicht van alle zaken die moeten gebeuren rondom de verhuizing. Daarnaast wordt aangegeven wanneer iets klaar moet zijn en kan daar eventueel achter worden gezet wie er verantwoordelijk voor is. Zo vergeet u niks en heeft u alles op tijd geregeld.
Tip 3: Bedenk goed wat u wilt en wat er mogelijk is
Houd rekening met de wensen en haalbaarheid op financieel gebied. Bijvoorbeeld bij de keuze tussen een huur- of een koopwoning. Vanaf 75 jaar wil men het liefst een huurwoning. Hierdoor is het onderhoud van de woning niet meer voor u zelf, maar wordt dat door een woningcorporatie onderhouden. Daarnaast kiezen veel ouderen voor een gelijkvloerse woning. Dit hoeft niet perse op de begane grond te zijn, maar wanneer er een lift is kan dit ook goed op hoogte. Daarnaast zullen uw woonwensen verschillen met die van jongere woningzoekers. Bij u zal nu het woonoppervlakte minder van belang zijn, maar een grote badkamer, luxe toilet, balkon en een groene omgeving wel weer hoog op het lijstje staan.
Tip 4: Levensloopbestendig wonen
In een levensloopbestendige woning zijn voorzieningen aangebracht die het mogelijk maken deze te blijven gebruiken, ook als u in de toekomst minder goed ter been bent of om een andere reden de veiligheid of toegankelijkheid een belangrijkere rol gaat spelen. Voorbeelden hiervan zijn onder andere verlaagde drempels, inloopdouche, slaapkamer op de begane grond, aangepaste badkamer, antislipvloer, automatische deuropener en een verhoogd toilet. Voor een levensloopbestendige woning hoeft u niet altijd te verhuizen. U kunt ook de benodigde aanpassingen in uw eigen huis laten uitvoeren als deze daarvoor geschikt is. Voordeel aan uw huidige woning levensloop bestendig maken is dat u na jarenlang investeren in de woning en de buurt niet hoeft te verlaten. Daarnaast kunt u mogelijk een vergoeding krijgen van de gemeente voor het aanpassen van de woning. Vraag bij uw gemeente na wat de mogelijkheden zijn.
Tip 5 Vergeet de voorzieningen in de buurt niet.
Toch wel een van de belangrijkste zaken zijn de voorzieningen. Basisvoorzieningen op loopafstand, zoals winkels, gezondheidscentra, bank en openbaar vervoer zijn haast een pre. Houd daarnaast ook voldoende rekening met brede trottoirs, voldoende parkeermogelijkheden en een goede straatverlichting. Veiligheid is een belangrijke voorwaarde.
Tip 6: Schakel een geschikt
verhuisbedrijf in
De verhuizing zal waarschijnlijk naar een kleinere woning, appartement, serviceflat
of bejaardenwoning zijn. Dat betekent dat er veel meubels en andere kleine
zaken gewoon mee verhuizen. Schakel een verhuisbedrijf in die de zaken komt
inpakken, ophalen en vervolgens weer uitpakt. Verschillende verhuisbedrijven
zijn gespecialiseerd in seniorenverhuizingen. Zij verhuizen alles en zorgen dat
alle apparaten goed aangesloten zijn, de abonnementen zijn overgezet en de
vloerbedekking ligt. Als voorbereiding kunt u zelf een lijstje maken met de
spullen die niet mee gaan en weg kunnen. Tip: gaat uw kleinkind binnenkort op
kamers? Gooi dan niet alles weg, wie weet kan hier wel een gedeelte naar toe.
Tip 7: Verhuiskostenvergoeding?
Kunt u in verband met lichamelijke beperkingen niet meer in uw oude woning
blijven wonen? Dan kan het zijn dat u een verhuiskostenvergoeding kunt
ontvangen. De gemeente zal kijken of het voordeliger is om uw oude huis aan te
passen, of om te verhuizen naar een geschikte woning. In dit geval ontvangt u
mogelijk een vergoeding voor de verhuiskosten.
Alders Makelaars helpt u graag met het verkopen van uw woning en het zoeken van een nieuwe koop- of huurwoning. Wilt u weten wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op.