In gesprek met onze hypotheekadviseur
In gesprek met onze hypotheekadviseur
Als u een hypotheekgesprek heeft gehad bij ons kantoor, heeft u hem misschien wel ontmoet, Gerard, onze hypotheekadviseur. Hij is één van onze hypotheekadviseurs en zit al heel wat jaren in het vak. Wij stelden hem een aantal vragen over zijn werk en over het aanvragen van een hypotheek.
Hoelang ben je al hypotheekadviseur?
Al ruim 30 jaar ben ik werkzaam als hypotheekadviseur. Eerst voor andere bedrijven, maar nu ook alweer een tijd bij Alders Makelaars.
Wat moet je studeren als je hypotheekadviseur wilt worden?
Er is geen speciale vooropleiding, maar het is wel een voordeel als je een financiële of economische vooropleiding hebt. Je moet wel aan de huidige wetgeving voldoen om te mogen adviseren dus je moet wel over de vereiste WFT-diploma’s beschikken.
Waarom heb je voor deze baan gekozen?
Ik ben begonnen bij de Rabobank als financieel adviseur dus niet alleen Hypotheken, maar ook Sparen, Lenen, Verzekeringen & Beleggingen. Later heb ik mij echt gericht op hypotheken. Daar houd ik mij nu bij Alders Financieel Advies ook mee bezig.
Wat is het mooiste aan de baan als hypotheekadviseur?
De afwisseling maakt het erg leuk, in principe is elke klant anders en eigenlijk is elk gesprek anders. Het mooiste is natuurlijk dat je mensen blij kunt maken om hun woonwens te verwezenlijken. Hoe vaak in je leven koop je een huis? Sommige mensen nooit, een ander misschien één keer. Het is natuurlijk een grote beslissing in iemands leven en het is mooi dat je hierin kunt begeleiden en vragen kunt beantwoorden.
Wat zijn jouw werkzaamheden?
Het inventariseren, wat wil de klant en wat zijn de wensen? Dan ga ik de mogelijkheden in kaart brengen. Zijn de wensen te realiseren? Als je klant weet wat hij wil en hij weet wat hij kan, dan kan de klant op zoek gaan naar een woning. Heeft de klant een woning gevonden dan ga ik als onafhankelijk adviseur op zoek welke geldverstrekker voor deze klant het beste aanbod heeft, niet alleen op basis van het rentepercentage, maar ook de voorwaarden.
Welke vragen krijgt u het meest bij een hypotheekgesprek?
Er zijn twee vragen die ik het meeste hoor. Wat kan ik lenen en wat zijn dan de maandlasten? Ik heb een woning gezien en nu wil ik graag weten of het mogelijk is deze aan te kopen. Ik ga dan zitten met de klant om te kijken wat voor maandlasten iemand kan dragen. En adviseren in wat er financieel mogelijk is bij bepaalde woningen.
Hoe lang duurt het ongeveer voordat een hypotheek rond is?
Dat verschilt héél erg per geldverstrekker: als een dossier compleet is kan het bij de één binnen een week maar bij een andere misschien zelfs vier weken. Nu met de coronacrisis zijn de verwerkingstijden bij geldverstrekkers wel opgelopen. Ik doe natuurlijk mijn best om alles zo snel mogelijk te regelen.
Wat gebeurt er als de hypotheek rond is?
Dan wordt er een bericht naar de notaris gestuurd, de notaris weet dan voor welke geldverstrekker de klant heeft gekozen en de notaris zorgt voor verdere afhandeling, zoals het opvragen van de hypotheekstukken en de hypotheekgelden bij de geldverstrekker, zodat aktepassering op tijd kan plaatsvinden.
Waarom kan iemand beter naar een onafhankelijke hypotheekadviseur gaan in plaats van naar een bank?
Bij je eigen bank krijg je misschien wel een goed advies, maar ze zullen natuurlijk niet zeggen dat een andere geldverstrekker een veel gunstiger rente heeft of veel betere voorwaarden. Een onafhankelijke hypotheekadviseur geeft een compleet overzicht van alle geldverstrekkers en alle voorwaarden per geldverstrekker. Hierdoor krijg je een veel completer beeld en kun je een keuze maken in wat voor jou belangrijk is.
Wilt u weten wat u kunt lenen of wilt u weten of u uw droomwoning kunt kopen? Neem dan contact met ons op voor een afspraak met één van onze hypotheekadviseurs.