In 8 stappen naar je eerste eigen huis!

In 8 stappen naar je eerste eigen huis!

In 8 stappen naar je eerste eigen huis!

Door: Alders | 24 mei 2018 | Reacties (0)
Tags: Hypotheek, Kopen, Verhuizen

Het is zo ver, je wilt graag je eerste huis kopen. Maar waar begin je en wat komt er allemaal kijken bij het kopen van je eigen huis? Alders Makelaars helpt je graag op weg bij het kopen van jouw eerste droomwoning en heeft daarvoor een stappenplan opgesteld, zodat je goed voorbereid je eerste woning kunt kopen.

1. Uitzoeken geblazen
Ga je eerst oriënteren. Zorg dat je weet wat je te besteden hebt voordat je op huizenjacht gaat. Als starter zijn er verschillende zaken waar je rekening mee moet houden omtrent de financiering van een woning. Bijvoorbeeld dat een studieschuld het bedrag dat je kunt lenen lager maakt. Daarnaast heb je door de aangescherpte hypotheeknormen als starter meer eigen geld nodig bij de aankoop van een woning.

Als starter op de woningmarkt heb je diverse voordelige financieringsmogelijkheden, zoals de startershypotheek en de starterslening.

Benieuwd wat jouw maximale hypotheek als starter is? Doe hier de check! Afhankelijk van de hoogte van jouw hypotheek maak je de keuze tussen huren of kopen. Wil je weten welke opties het beste passen bij jouw financiële situatie? Onze adviseurs helpen je hier graag mee

2. Hulp nodig?
Nu je weet in welke prijsklasse je kunt gaan zoeken sta je voor de volgende keuze: schakel je de expertise van een makelaar in of ga je zelf op zoek naar je droomwoning? Onze makelaars helpen je graag bij het zoeken van jouw droomwoning. Voordeel aan een makelaar die voor je klaar staat is dat hij je op zaken kan wijzen waar je zelf misschien niet meteen aan denkt. Samen stellen we een wensenpakket op en doen we de bezichtigingen, zodat je niks over het hoofd ziet. Wanneer je jouw droomwoning hebt gevonden doen wij de onderhandelingen. Wanneer je zelf op zoek gaat naar je droomwoning is het van belang dat je jouw wensen op een rijtje zet, maar blijf wel realistisch

3. Eens even kijken
Wanneer je interesse hebt in een woning is het tijd om een bezichtiging in te plannen. Zo kun je ontdekken of dit jouw droomhuis is. Wacht niet te lang met het inplannen van een afspraak, voor je het weet is de woning al verkocht. Benieuwd wat je wel en niet moet doen tijdens een bezichtiging? Wij hebben een aantal Do’s en Don’ts voor je op een rijtje gezet

4. Bieden en onderhandelen maar!
Met het bedrag wat je wilt en kunt betalen voor jouw droomwoning voor ogen, ga je een bod uitbrengen. Dit is een spannende stap in het proces van het kopen van een woning. Denk hier goed over na en vraag eventueel advies aan anderen. Wanneer je gaat onderhandelen over de verkoopprijs kan goed onderhandelen je al duizenden euro’s schelen. Als je liever niet zelf de onderhandelingen doet kun je altijd de hulp inschakelen van één van onze aankoopmakelaars.

5. Handtekening oefenen
Yes! Jouw (eind)bod is geaccepteerd! Nu kun je het voorlopig koopcontact gaan tekenen. Dit is een document waarin jij samen met de verkoper de afspraken omtrent het (ver)kopen van de woning hebt vastgelegd

6. Laat de euro’s maar rollen
Wanneer de koopakte ondertekend is, is het tijd om daadwerkelijk een hypotheek af te sluiten. Bij het verstrekken van een hypotheek wil de geldverstrekker de zekerheid hebben over de waarde van de woning. Hiervoor is een taxatierapport van de woning verplicht. Een onafhankelijke taxateur bepaalt dan de waarde van de woning

7. Oh jee lekkage!
Wanneer jouw droomhuis een oude woning is, is het verstandig om tijdens het proces van aankoop het huis te laten inspecteren op verborgen gebreken, zoals lekkage, houtworm of houtrot. Dit heet een bouwkundige keuring. Het bouwkundige rapport geeft samen met het taxatierapport een objectief beeld van de waarde van het huis.
TIP: Je kunt bij het uitbrengen van een bod al de voorwaarde van een bouwkundige keuring meegeven.   

8. Tekenen maar!
Als het voorlopig koopcontract is getekend en je de hypotheek hebt aangevraagd, teken je op de dag van de overdracht de leveringsakte. Dit betekent dat je daadwerkelijk eigenaar wordt van jouw droomwoning. Laat het verhuizen maar beginnen!

Alle starterstips op een rijtje

  • Bekijk, zeker als starter, met een adviseur jouw financiële situatie en je mogelijkheden. Zo kom je niet voor verassingen te staan.
  • Bezichtig je droomwoning gerust nog een keer. Tijdens de eerste bezichtiging zie je vaak dingen over het hoofd.
  • Vergeet tijdens een bezichtiging de omgeving niet mee te nemen en ga eens terug op een ander moment van de dag.
  • Denk ook na over je toekomstplannen. Bekijk goed of het huis geschikt is voor de dingen die jij dagelijks wilt (gaan) doen.
  • Wees kritisch en vraag door. De verkopende partij heeft de plicht je over juridische zaken rondom de woning te informeren.
  • Sommige verkopers willen de ontbindende voorwaarden liever niet in het koopcontract hebben. Geef niet te snel toe, want zonder ontbindende voorwaarden kun je als koper grote risico’s lopen.

Kun jij wel wat hulp gebruiken bij het vinden van jouw eerste droomwoning? Alders helpt je graag, maak een afspraak met onze makelaars.

Reacties zijn gesloten.