Direct naar de inhoud.
Maak een afspraak

Huren of kopen, wat is nou de beste optie?

Wilt u verhuizen maar twijfelt of u het beste kunt kopenof huren? Aan beide opties zitten plus- en minpunten. Huren is aan de ene kant flexibel en kent weinig risico, echter zijn de mogelijkheden beperkt en de huur die u betaald is geen investering, maar gaat naar de verhuurder. Kopen is op lange termijn voordeliger, u heeft dan wel meer mogelijkheden, maar ook meer verplichtingen. Benieuwd wat de belangrijkste verschillen zijn tussen huren en kopen? Alders Makelaars zet de belangrijkste voor- en nadelen voor u op een rijtje.

Een woning kopen
We beginnen met de voordelen en nadelen van de eerste optie, het kopen van een woning.

Voordelen
+ U kunt de woning helemaal naar eigen wens aanpassen;
+ Als de rente niet verandert, zijn de hypotheeklasten meestal stabiel.
+ U bouwt vermogen op door af te lossen
+ Door de hypotheekrente aftrek en lage rente is het vaak voordeliger om een woning te kopen dan een woning te (blijven) huren

Nadelen
– U kunt minder gemakkelijk verhuizen
– De woonlasten kunnen veranderen als de rente stijgt of daalt.
– U moet zelf de woning onderhouden
– Verzekeringen en belastingen moet u zelf betalen
– De waarde van de woning kan dalen, hierdoor kunt u een schuld overhouden.
– Daarnaast kan een hypotheek veel stress opleveren, wanneer je bijvoorbeeld je baan verliest of minder gaat verdienen. Hierdoor bestaat de kans dat je jouw woning misschien moeten verkopen.

Een woning huren
Nu bekijken we de voor- en nadelen van de tweede optie, een woning huren.

Voordelen
+ Als huurder heeft u wettelijke huurbescherming. Dit betekent dat de verhuurder niet zomaar het huurcontract kan opzeggen.
+ U kunt in aanmerking komen voor huurtoeslag, waardoor de maandelijkse lasten lager worden.
+ Een contract is vaak op korte termijn op te zeggen. U bent niet afhankelijk van de situatie op de huizenmarkt. Hierdoor loop je weinig financieel risico.
+ Onderhoud aan de woning hoeft u niet zelf te doen, maar doet de eigenaar of verhuurder.

Nadelen
– U heeft minder vrijheid om de woning volledig naar uw eigen wens aan te passen.  
– Maandlasten kunnen oplopen, want de verhuurder kan elk jaar de huur verhogen.
– De huur gaat naar de verkoper, daardoor zie je hier nooit meer iets van terug. Het is geen investering.
– Bij een huurwoning wordt gekeken naar je inkomen. Met een modaal inkomen kan het zijn dat je al snel te veel verdient voor sociale huur. Hierdoor kom je terecht in de vrije sectorwoningen. Hiervan kunnen de prijzen dan weer erg hoog liggen wat een woning vinden weer lastig maakt.

Het is van groot belang de voor- en nadelen goed tegen elkaar af te wegen. Houdt hierbij rekening met uw maandelijkse budget en vaste lasten. Maar kijk ook naar uw wensen voor de toekomst, bent u bijvoorbeeld zeker van de locatie, heeft u een stabiel inkomen of verandert er iets in uw gezinssituatie? Kopen kan eigenlijk pas uit als je er minimaal 5 jaar wil gaan wonen.

Wanneer uw maximale hypotheek niet hoog genoeg is om een woning te kopen kunt u voor de optie huren gaan. Benieuwd wat uw maximale hypotheek is? Bereken deze dan zelf via onze rekentool . Wilt u liever een persoonlijk adviesgesprek? Maak dan een afspraak voor een vrijblijvend adviesgesprek met een van onze financieel adviseurs.