Direct naar de inhoud.
Maak een afspraak

Hoe werkt een bouwkundige keuring?

Het moment is daar, u heeft eindelijk uw droomwoning gevonden! Voordat u tot aankoop over gaat, wilt u natuurlijk weten of de woning ook daadwerkelijk is zoals hij eruit ziet. Slechts één op de drie mensen laat een keuring uitvoeren en dat is hartstikke zonde! Door een bouwkundige keuring te laten uitvoeren komt u niet zomaar voor vervelende verassingen te staan.

Wat wordt er gedaan?

De staat van de woning wordt onderzocht door een bouwkundige inspecteur. De inspecteur houdt een checklist bij van de staat van bijvoorbeeld de elektrische installatie, kozijnen, fundering en riolering. Wanneer u het rapport ontvangt van de inspecteur, krijgt u ook een overzicht waarin u kunt zien wat de gebreken zijn en welke kosten gemaakt moeten worden om de woning weer in goede staat te krijgen. Deze kosten worden opgedeeld in drie soorten: directe kosten, kosten op termijn en woningverbetering. De keuringen worden visueel en niet-destructief uitgevoerd. Niet-destructief betekent dat er geen dingen worden afgebroken om hier een oordeel over te geven.

De kosten

Nu u bekend bent met wat er gedaan wordt tijdens een keuring, bent u waarschijnlijk ook benieuwd naar het kostenplaatje. Gemiddeld genomen kost een bouwkundige keuring tussen de € 275,- en         € 475,-. Er zijn enkele factoren die een rol spelen in de prijsbepaling; de inhoud, oppervlakte en de locatie van de woning. Daarnaast kan er ook verschil in prijs ontstaan door de uitrusting van het inspectiebureau. Komt het bedrijf met ladders, vochtmeters en een videoscoop? Of komen ze slechts met een setje schroevendraaiers? Tot slot spelen factoren van de uitvoerende partij ook mee. Hoe snel kan het bedrijf op locatie zijn en hoeveel tijd heeft het bedrijf nodig om het rapport af te maken.

Wanneer is het verstandig om een bouwkundige keuring te doen?

Eigenlijk kan het nooit kwaad om een keuring uit te laten voeren, maar meestal geldt: hoe ouder de woning, hoe groter de kans op achterstallig onderhoud of vergane onderdelen. Is een woning gebouwd voor 1990? Dan is het verstandig om extra op te letten en een bouwkundige keuring uit te laten voeren.

Tip: Wist u dat een streep door het koopcontract mag worden gezet wanneer de herstelkosten van de gebreken hoger uitvallen dan alvorens verwacht?

Heeft u na het lezen van deze blog interesse in een bouwkundige keuring, of heeft u nog meer vragen? Kijk dan op de website van Vastborg.