Hoe belangrijk is duurzaamheid bij het bezichtigen van een woning?

Hoe belangrijk is duurzaamheid bij het bezichtigen van een woning?

Hoe belangrijk is duurzaamheid bij het bezichtigen van een woning?

Door: Alders | 10 januari 2022 | Reacties (0)
Tags: Bezichtiging, Duurzaam wonen, Nieuws

Het is zo onderhand wel bekend dat we ons in een krappe woningmarkt begeven. Er is weinig aanbod, maar veel vraag. Hierdoor moeten er bij de aankoop van een woning vaak concessies gedaan worden, waardoor het thema ‘duurzaamheid’ vaak wat sneller op de achtergrond verdwijnt. Dit is zonde, want het is juist een heel belangrijk onderwerp. Waarom is het zo belangrijk om de duurzaamheid van een woning in gedachten te houden bij een bezichtiging?

Budget voor verduurzamen

Door de krappe woningmarkt ontkomen we er bijna niet aan om te overbieden. Dit bod moet vaak ook nog binnen een dag uitgebracht worden, dus tijd om na te denken over de duurzaamheid van een woning en een plan is er niet. Toch is het belangrijk om dit in gedachten te houden bij het uitbrengen van een bod. Wat is er nu al verduurzaamd aan de woning? Wat moet ik straks zelf nog doen en welke kosten brengt dit met zich mee? Is daar dan nog budget voor? Het overbieden bij een woning laat misschien weinig ruimte over om vervolgens ook nog te kiezen voor HR++ glas, isolatie of zonnepanelen.

Het verduurzamen van een woning hoeft echter geen impact te hebben op uw spaarrekening. Er zijn een hoop andere mogelijkheden. U kunt het bijvoorbeeld mee financieren met uw hypotheek of een subsidie aanvragen.

Waar moet ik op letten als het gaat om duurzaamheid bij een bezichtiging?

Het is belangrijk om te beseffen wat een energielabel nou eigenlijk betekent voor de energielasten van een woning. Zo is het vaak wel bekend dat een energielabel F of G niet gunstig is, maar wat betekent dit nu concreet? De energiekosten kunnen namelijk oplopen tot wel meer dan €300 per maand.

Zeker met de huidige lage rente wegen de energielasten steeds zwaarder op je budget dan een hypotheek. De meeste mensen focussen zich alleen maar op het hypothecaire deel, terwijl de focus zou moeten liggen op alle maandlasten, dus ook inclusief de energiekosten.

Mocht u zelf minder bouwkundige kennis of kennis op het vlak van verduurzamen hebben, kan het handig zijn om een aankoopmakelaar mee te nemen bij een bezichtiging. Die kan u behoeden om €50.000 boven een vraagprijs te bieden, terwijl de woning dit misschien niet eens waard is.

Nederland van het gas af, hoe kan ik hier rekening mee houden bij de aankoop van een nieuwe woning?

In 2040 moet Nederland gasvrij zijn. Dit betekent dat elke wijk binnenkort op een andere manier van energie voorzien zal worden, die transitie komt steeds dichterbij. Dit is interessant om rekening mee te houden als u een woning gaat bezichtigen, zeker als het een woning is waar u 15 jaar in wilt wonen. Is dit huis wel geschikt om mee te gaan in die transitie en zijn er mogelijkheden in dit huis aanwezig? 2040 lijkt nog ver weg, maar komt wel steeds meer in zicht, houd hier dus alvast rekening mee.  

Welke vragen kan ik aan mijn makelaar stellen over de duurzaamheid van een woning?

Om meer inzicht te krijgen in de duurzaamheid van de woning die u bezichtigd, kan het handig zijn om van te voren een aantal vragen te noteren. Een aantal goede vragen kunnen zijn:

  • Wat is het energielabel van dit huis?
  • Wat zijn de maandelijkse energielasten?
  • Wat is er allemaal al gebeurd aan verduurzaming en hoelang was dit geleden?
  • Wat zou er nog moeten gebeuren qua verduurzaming?

Wij wensen u alvast veel succes en plezier tijdens het bezichtigen van een woning en hopelijk neemt u één van deze tips met u mee. Voor vragen en advies staan onze aankoopmakelaars altijd voor u klaar!

Reacties zijn gesloten.