Groningen

Ideaal voor jongeren, gezinnen, starters

Arrow-down

Over Groningen

Het centrum van de Gemeente Groningen ligt rond de stad Groningen. De gemeente Groningen is de grootste gemeente van noordelijk Nederland en de op zeven na grootste gemeente van Nederland. Onder de gemeente Groningen vallen Groningen stad, Dorkwerd, Engelbert, Harkstede (deels), Hoogkerk, Lageland (deels), Leegkerk, Meerstad, Middelbert, Noorddijk, Ruischerbrug en Noorderhoogebrug en de buurtschappen De Poffert (deels) Euvelgunne, Gaaikemadijk (deels), Heidenschap, Klein Harkstede, Matsloot (deels), Nieuwklap (deels), Oude Roodehaan, Paddepoel (deels), Roodehaan, Selwerd, Slaperstil, Vierverlaten en Waterhuizen (deels).

Kenmerken

Toeristisch
Monumentaal
Waterrijk

Voorzieningen

Scholen
Zwembad
Winkelcentrum
Ziekenhuis
Sportverenigingen
Treinstation

Geschiedenis

De gemeente ontstond in 1969 toen de voormalige gemeenten Hoogkerk en Noorddijk en een deel van de gemeente Bedum bij Groningen werden samen gevoegd. In 2017 werd Meerstad ook toegevoegd aan de gemeente. De groei van de gemeente Groningen is te danken aan de trek van het platteland naar de stad en de trek van studenten uit andere provincies naar Groningen. Daarnaast zijn er verschillende annexaties geweest waardoor de stad groeide. Deze annexatie omvatte vele dorpen en gehuchten.

De stad Groningen is oorspronkelijk gebouwd op een uitloper van de Hondsrug. De oudste vermelding van de stad Groningen dateert uit 1040. De invloed van de stad breidde zich gestaag uit. Het toppunt van haar macht werd bereikt aan het einde van de 15e eeuw, toen reikte haar invloed tot ver in de huidige provincie Friesland.

Alle gemeentes op een rij

Klik op een gemeente voor meer informatie en ontdek wat deze buurt te bieden heeft.