Wat is een energielabel?

Sinds 2015 is het verplicht om een definitief energielabel aan uw huis te verbinden bij verkoop van uw woning. Wilt u alles weten over dit label? Lees dan verder!

Waarom een energielabel?

Een label is handig: hiermee kunnen eventuele kopers in één keer zien of een woning zuinig is of niet. Het label bestaat uit verschillende klassen. Deze klassen lopen van A tot en met G. Een woning met label A is erg groen en zuinig. Een woning met label G is daarentegen erg onzuinig.

Er zijn verschillende zaken die ervoor zorgen dat uw woning een bepaald label krijgt. Denk bijvoorbeeld aan goede isolatie, zonnepanelen of dubbel glas! In het energielabel, eigenlijk een document, staan al deze dingen beschreven.

Voorlopig energielabel

Het voorlopig label is een schatting van de energieprestatie van een woning. Misschien heeft u inmiddels energiebesparende maatregelen getroffen en is dit voorlopige label achterhaald. De voorlopige labels zijn gebaseerd op gegevens uit 2006, en aan de hand van vergelijkbare huizen. Aan de toewijzing van een voorlopig label zijn verder geen consequenties verbonden.

Definitief energielabel

Om uw woning te mogen verkopen of verhuren heeft u een definitief energielabel nodig! Het definitieve label kan pas worden vastgesteld als u:

  • Online de woninggegevens waar nodig heeft aangepast
  • Bewijsstukken heeft aangeleverd. Een bewijsstuk kan bestaan uit een foto of een factuur van bijvoorbeeld uw cv-ketel.
  • Een erkend deskundige de gegevens op afstand heeft gecontroleerd.

Definitief energielabel aanvragen

Om uw label aan te vragen, kunt u de volgende stappen volgen:

  1. Log in via DigiD
  2. Controleer uw woninggegevens en pas deze eventueel aan
  3. Voeg bewijs toe aan het dossier
  4. Kies een specialist. U kunt hierbij kiezen voor specialist Eric Hensens, waar wij een samenwerkingsverband mee hebben. Hij verifieert voor slechts €20,- uw label.
  5. Verstuur uw gegevens
  6. Ontvang uw label!

Wilt u uw label laten valideren? Laat uw gegevens dan hier achter en wij nemen z.s.m. contact met u op.