Direct naar de inhoud.
Maak een afspraak

En we gaan voor…. NIEUWBOUW!

Bezichtiging hier, bezichtiging daar, maar geen enkel huis die aanspreekt? Mogelijk is een nieuwbouw dan een optie voor je. Alders Makelaars vertelt je graag het proces van het kopen van een nieuwbouwwoning.

Voordelen
Een van de voordelen aan een nieuwbouwwoning is allereerst dat je deze woning vrij op naam koopt. Dat houdt in dat je geen overdrachtsbelasting betaald. De notaris- en kadasterkosten voor de overdracht zij bij de koopprijs inbegrepen. Daarnaast heb je de eerste jaren nauwelijks onderhoudskosten en kun je de woning en tuin naar eigen smaak indelen en inrichten. Ook woon je energiezuiniger, omdat nieuwbouwwoningen goed geïsoleerd zijn.

Lets go for it!
Na lang wikken en wegen, oriënteren en bezichtigen is de keuze gemaakt: inschrijven voor een nieuwbouwproject. Op internet heeft een mooie folder, 3d tekening of een animatie al een beeld gegeven hoe de woning eruit komt te zien. Een nieuwbouwwoning koop je eigenlijk vanaf een tekening, daarom is het wel van belang met een aantal dingen rekening te houden. Veel nieuwbouwprojecten zijn al een keer elders in het land uitgevoerd. Je kunt dus altijd een keer een nieuwbouw woning hiervan bekijken om te kijken of de woning bij jou past.

Eerste stap
Na de oriëntatiefase kun je de start verkoopbijeenkomst van het betreffende project bezoeken. Hier zijn makelaars en projectontwikkelaars aanwezig om al je vragen te beantwoorden. Tijdens zo’n bijeenkomst ontvang je brochures en inschrijfformulieren voorzien van informatie. Wanneer je een keuze hebt gemaakt voor een project verstuur je de inschrijfformulieren met het voorkeurskavelnummer. Dit kan vaak via de website, maar ook bij de makelaar tijdens een start verkoopbijeenkomst. Hierna blijkt of er meerdere geïnteresseerden zijn voor de kavels en of er dus geloot moet worden.

Yes ingeloot!
Wanneer je ingeloot wordt voor een woning is het tijd om de financiën op orde te krijgen. Praat met meerdere (hypotheek) adviseurs om een goed beeld te krijgen van alle mogelijkheden. Wanneer de hypotheekadviseur alles in orde heeft gemaakt, ontvang je van de makelaar meer informatie over de woning en de bouw ervan. Indien je met alle zaken akkoord bent teken je twee soorten overeenkomsten: de koopovereenkomst en de aannemingsovereenkomst. De koopovereenkomst is een overeenkomst met een projectontwikkelaar en de aannemingsovereenkomst ga je aan met de aannemer, welke verantwoordelijk is voor het eindresultaat. Wanneer alles getekend is ga je naar de notaris en teken je de hypotheekakte en is de woning van jou.

De keuze is reuze
Na het kopen van de woning kun je in gesprek gaan met een kopers begeleider. Deze is het aanspreekpunt voor alle vragen en hiermee bespreek je al in een vroeg stadium de verschillende opties. Zaken als leidingen, deurgrepen, kozijnen, stopcontacten en deuren worden afgesproken. Hierbij hoort een waslijst aan keuzes. Het is dus van belang dat je vooraf goed voor ogen hebt wat je wel of niet wil. Mogelijk kan het helpen om een moodboard te maken met zaken die je aanspreken of kun je een showroom bezoeken. Let op wanneer je bijvoorbeeld een keuken uit een showroom kiest die gekoppeld is aan de projectontwikkelaar dan wordt de keuken er voor de oplevering ingezet. Kies je voor een keuken bij een externe leverancier dan wordt deze er vaak pas na de oplevering ingezet.

Standaard?
Bij een nieuwbouwwoning heb je vaak de keuze voor de standaard indeling of een geheel eigen indeling. Zo kun je de woning indelen naar jouw gezinssituatie en wensen. Het is wel zo dat al het meerwerk ook met een meerprijs komt. Houd hier rekening mee, want alle kleine veranderingetjes om jouw thuis te creëren kunnen dan alsnog een grote kostenpost vormen.

Even koekeloeren
Tijdens de bouw heb je vaak kijkdagen. Tijdens deze dagen is het aan te raden om te checken of alles op de afgesproken plek zit. Dit is zeker van belang wanneer je meubels op maat laat maken. Ook kun je tijdens deze dagen kennis maken met de toekomstige buren. Tip: sommige projecten kun je ook helemaal volgen via social media of een kopersplatform. Voor de oplevering kan het zijn dat er nog een voorschouw of vooroplevering plaatsvindt. Hierbij loop je zelf nog een keer het hele huis door om de laatste kleine dingen te checken of te laten aanpassen.

Oplevering
Wanneer de woning wordt opgeleverd kun je ervoor kiezen een inspecteur in te huren die je ondersteunt tijdens de oplevering. Een inspecteur let op alle details in de woning en zal namens jou alle bouwkundige gebreken verwerken en presenteren aan de aannemer. Wanneer de woning helemaal in orde is, is het tijd om de sleutel in handen te nemen en kan het klussen gaan beginnen.

Nazorg
Drie maanden na de oplevering neemt de aannemer contact met je op, of je nog tevreden bent met je woning. De punten waar je nog niet tevreden met bent gaan ze eventueel oplossen.

Enthousiast geworden? Alders Makelaars heeft verschillende nieuwbouwprojecten. Hier vind je een overzicht van onze nieuwbouwlocaties. Wil je een van de locatie bekijken? Maak dan een afspraak.