Direct naar de inhoud.
Maak een afspraak

Eenmaal, andermaal… verkocht?

Na dagenlang zoeken verschijnt hij plots op je scherm: jouw droomwoning! Je ziet jezelf er al helemaal wonen en je moet én zou hem hebben. Ho stop, eerst even goed nadenken.
Past hij binnen mijn budget?

Is het huis geschikt voor mijn toekomstplannen?
 
Weet ik welke roerende zaken er achterblijven?

Tijd om te bieden! Maar hoe gaat dat eigenlijk in zijn werk? Wat is een goed openingsbod? En wat gebeurt er als ik een bod uitbreng? Wij snappen dat je hier veel vragen over hebt. Alders Makelaars krijgt dagelijks biedingen binnen en helpt kopers bij het bieden op een woning. Onze makelaar Tony legt jou graag uit hoe het biedingsproces in zijn werk gaat en helpt je op weg naar jouw droomwoning. Lees jij mee?

Wat is een bod eigenlijk?
We beginnen bij het begin. Namelijk bij de vraag, waaruit bestaat een bod eigenlijk? Een bod bestaat niet alleen uit een prijs, maar ook uit zaken als ontbindende voorwaarden.

1,2,3 bieden maar!
Voordat je gaat bieden op een woning moet je weten tot hoe ver je maximaal kan en wil gaan. Laat je tijdens het bieden niet opjagen om hierover heen te gaan. Bepaal op basis van de woningwaarde en de concurrentie jouw openingsbod. Dit bod kun je zowel telefonisch als schriftelijk bij de verkoopmakelaar neerleggen.

FABEL: Als ik de vraagprijs biedt, weet ik zeker dat ik de woning krijg.
Helaas, de vraagprijs is de uitnodiging tot onderhandelen en niet de vaste prijs.

Kapers op de kunst
Het kan natuurlijk zijn dat een woning erg populair is en er meerdere kapers op de kust zijn. Zorg er dan voor dat je een aantrekkelijk openingsbod doet.

FABEL: Jouw verkoopmakelaar zegt dat er meerdere biedingen
zijn om jouw bod op te laten schroeven.

Wie het eerst komt, wie het eerst maalt?

FEIT: een verkoopmakelaar mag geïnteresseerden niet tegen elkaar op laten bieden

Een verkoopmakelaar zal nooit vertellen wat anderen hebben geboden. Hierdoor is het soms lastig om het juiste bod uit te brengen, want je weet nooit zeker of dat het beste bod is. Maar aan de andere kant is deze regel er ook om jou te beschermen, hierdoor geef je niet meer uit dan je zou willen doordat je in een ‘bidding war’ zit. Vind jij het lastig om zelf een bod te bepalen, schakel dan de hulp van een aankoopmakelaar in.

TIP: Als jij kunt aangeven dan jij jouw bod gegarandeerd kunt betalen, omdat je die zekerheid van een hypotheekadviseur hebt gekregen, dan kan dat in jouw voordeel werken.

We’ve got a deal!
Wanneer de verkoper jouw bod accepteert kun je de champagne alvast poppen. Maar zeker van je zaak ben je pas als het voorlopig koopcontract is ondertekend. Na het tekenen van de koopakte heb jij nog een wettelijke bedenktijd van drie dagen. Mocht je daarna toch nog onder de koop uit willen komen dan kan dat alleen door middel van je ontbindende voorwaarden.

Alle tips op een rijtje
Ga jij bieden op jouw droomwoning? Wij zetten de belangrijkste tips op een rijtje:  
– Weet hoe ver je wilt en kunt gaan in onderhandelingen;
– Doe onderzoek naar de woning, woningwaarde en concurrentie;
– Weet wat je (aantrekkelijke) openingsbod gaat zijn;
– Weet welke ontbindende voorwaarden je mee wilt geven aan jouw bod.

Zo nu weet je hoe het biedingsproces in zijn werk gaat en waar je rekening mee moet houden. Heb jij al een bod gedaan op jouw droomwoning?