Een eerste woning kopen, wanneer kan het?

Een eerste woning kopen, wanneer kan het?

Een eerste woning kopen, wanneer kan het?

Door: Alders | 23 september 2020 | Reacties (0)
Tags: Hypotheek, Kopen, Verhuizen, Wonen

Uit onderzoek is gebleken dat de gemiddelde starter een eerste woning koopt wanneer hij/zij tussen de 25 en 30 jaar is. Het kopen van een woning is een grote financiële verplichting, dus het is iets om goed over na te denken. Iets langer een woning huren of bij je ouders blijven wonen kan ook geen kwaad. Er zijn een aantal zaken waarvan wij aanraden dat ze stabiel moeten zijn, voor je een woning kunt gaan kopen.

  • Zorg dat je een baan hebt met een vast inkomen. Heb je een vast contract? Dan kun je de bank genoeg zekerheid bieden dat jij de komende jaren de financiële lasten kunt dragen. Heb je nog geen vast contract? Kijk dan of je bij de werkgever een intentieverklaring kunt verkrijgen. Met zo’n verklaring laat de werkgever zien dat hij de intentie heeft om jou in dienst te houden bij goed functioneren.
  • Wil je samen met jouw partner gaan samenwonen? Bedenk dan goed hoe jullie de financiële lasten gaan verdelen. Komt de woning op één persoon zijn/haar naam te staan of gaan jullie hem echt samen kopen? Daarnaast is het belangrijk om na te denken over een samenlevingscontract zodat jullie ook alles goed geregeld hebt voor later.
  • Je kunt een hypotheek verkrijgen om de aankoop van de woning te financieren. Maar er zullen nog een aantal andere kosten verbonden zijn aan het kopen van een woning. Helaas kun je nu tot 100% van de woning financieren middels een hypotheek en kun je dus niet meer lenen dan de woning zelf waard is. Je zult deze overige kosten dus uit eigen spaargeld moeten financieren. De kosten koper kunnen al snel uitkomen tussen de 2-5% van de koopsom. De kosten koper bestaan onder andere uit de overdrachtsbelasting, de kosten voor het hypotheek advies of de aankoopmakelaar, bankgarantiekosten, kosten voor de notaris, verzekeringskosten en eventueel kosten voor de Nationale Hypotheek Garantie.

Wanneer je besloten hebt dat je al deze zaken op een rijtje hebt en je klaar bent voor het kopen van een woning, zul je druk op zoek gaan naar jouw droomwoning. Hoe verloopt het proces van een kopen van een woning?

Stap 1: Woonwensen in kaart brengen.
De eerste fase bestaat vooral uit oriënteren. Wat zijn jouw woonwensen, wat vind je belangrijk en op welk vlak kun je eventueel concessies doen? Bedenk goed in welk gebied je wilt zoeken. Hoe ver wil je van je werk wonen? Wil je liever in een rustige buurt wonen of woon je liever midden in de stad? Daarnaast moet je goed bedenken wat jij in de toekomst eventueel zou willen. Heb je meerdere slaapkamers nodig omdat je misschien een kinderwens hebt? Misschien zoek je een woning met ruimte voor kantoor omdat je aan huis wilt gaan werken. Al deze dingen zul je met je partner moeten bespreken en hierin moeten jullie bedenken wat voor jullie het belangrijkste is. Houdt goed in je hoofd dat je misschien niet al jouw wensen in één huis zult vinden. Wat geeft op zo’n moment dan de doorslag?

Stap 2: Geldzaken!
Nadat je weet wat voor jou belangrijk is, ga je kijken wat er allemaal financieel mogelijk is. Zorg dat je weet wat je te besteden hebt, voordat je op huizenjacht gaat. Als starter zijn er verschillende zaken waar je rekening mee moet houden omtrent de financiering van een woning. Een studieschuld of een BKR-registratie door een telefoonabonnement kunnen een nadeel zijn voor de hoogte van jou hypotheeklening. Bij sommige gemeenten kun je in aanmerking komen voor een starterslening, wat juist weer kan helpen met de financiering.

Daarom is het belangrijk om eerst een oriënterend gesprek met een hypotheekadviseur in te plannen. In zo’n gesprek worden alle belangrijke factoren voor een hypotheek besproken en zul je te weten komen wat jouw/jullie budget is gebaseerd op het inkomen. Hierdoor ga je niet kijken naar woningen die boven het budget zijn, met de kans dat je hier verliefd op wordt. Ben jij benieuwd wat jouw maximale hypotheek is als starter? Maak een afspraak!

Stap 3: Zelf zoeken of hulp inschakelen van een aankoopmakelaar?
Nu je weet in welke prijsklasse je kunt gaan zoeken, sta je voor de volgende keuze: Ga je een aankoopmakelaar inschakelen of ga je zelf op zoek? Het voordeel aan een aankoopmakelaar die voor je klaar staat is dat je op zaken wordt gewezen waar je zelf misschien nog niet aan gedacht hebt. Samen wordt er een wensenpakket opgesteld en wordt er bekeken wat er mogelijk is binnen het budget.

Het is ook verstandig om een aankoopmakelaar mee te nemen naar bezichtigingen. Door jarenlange ervaring en expertise, zullen zij veel meer zaken aan de woning herkennen en wordt er niets over het hoofd gezien. De aankoopmakelaar zal de belangrijke vragen stellen, terwijl jij je kunt concentreren op het gevoel dat je bij een woning krijgt.

Stap 4: Kijken!
Wanneer je een woning hebt gevonden die jou interessant lijkt, is het tijd om te bezichtigen! Dit is de enige manier om te ontdekken of het jouw droomwoning is en of het gevoel bij de woning goed is. Makelaars organiseren soms reguliere bezichtigingen, maar sommige woningen worden ook opengesteld tijdens een open huis. Een open huis is vaak vrijblijvend te bezoeken, maar voor een bezichtiging moet er een afspraak worden gemaakt. Wacht niet te lang met het inplannen van een afspraak, want voor je het weet is jouw droomwoning al verkocht!

Onze tips voor een succesvolle bezichtiging:

  • Tip1: Wees kritisch en vraag door. De verkopende partij heeft de plicht om je over alle juridische zaken rondom de woning te informeren.
  • Tip 2: Ga je alleen een woning kopen? Neem iemand mee tijdens de bezichtiging, die vaker een woning heeft gekocht en die weet waar je op moet letten. Dit kan bijvoorbeeld één van je ouders zijn of een goede vriend.
  • Tip 3: Laat je niet opjagen door anderen en neem de tijd om alles goed te bekijken. Laat je rondleiden door de makelaar, maar pak daarnaast ook zelf nog even je momentje om even te overleggen over dingen.
  • Tip 4: Stel vragen over de verkoopprocedure zodat je weet of je nog een keer langs kunt komen en of je snel moet bieden.
  • Tip 5: Vergeet niet om ook goed te kijken naar de omgeving. Ga ook eens terug op een ander moment om bij de woning te kijken. Zo kun je bijvoorbeeld zien hoe het met de verkeersdrukte rondom de woning zit.
  • Tip 6: Houdt je toekomstplannen in je achterhoofd. Bekijk goed of het huis geschikt is voor alle dagelijkse dingen die je wilt doen en of de woning geschikt is voor de langere termijn.
  • Tip 7: Plan gerust nog een tweede bezichtiging bij jouw droomwoning. Tijdens de eerste bezichtiging zie je misschien dingen over het hoofd waar je later thuis nog over na gaat denken.

Stap 5: Droomwoning gevonden? In onderhandeling!
Met het bedrag wat je wilt en kunt betalen voor ogen, ga je een bod uitbrengen. Dit is een spannende stap in het proces. Denk goed na over wat je de woning waard vindt en hoe hoog je wilt gaan. Het is verstandig om bij deze stap het advies van een aankoopmakelaar in te winnen. Wanneer je gaat onderhandelen over de verkoopprijs kan dit in sommige gevallen wel duizenden euro’s schelen. Ga dus altijd de onderhandeling aan, of laat de aankoopmakelaar dit voor jou doen!

Denk bij het uitbrengen van een bod ook aan de voorwaarden die je hierbij wilt op laten nemen. Je kunt bijvoorbeeld de voorwaarde stellen dat wanneer je de financiering niet rond krijgt, je nog van de koop af kunt zien. Daarnaast kun je bij een oude woning bijvoorbeeld de woning kopen op voorbehoud van een bouwkundige keuring, zodat je zeker weet dat de woning bouwkundig goed in elkaar zit.

Stap 6: De hypotheek rondmaken
Wanneer jouw bod geaccepteerd wordt en je de koopakte ondertekend, is het tijd om de daadwerkelijke hypotheek af te sluiten. Bij het verstrekken van een hypotheek wil de geldverstrekker de zekerheid hebben dat de woning ook echt zoveel waard is. Hiervoor is een taxatierapport nodig. Een onafhankelijke taxateur bepaalt de waarde van de woning.

Een hypotheek wordt aangevraagd door een onafhankelijke hypotheekadviseur of door een hypotheekadviseur bij de bank. Hiervoor zul je dus een afspraak moeten maken. Hierna zullen zij alles regelen en duidelijk op een rijtje zetten wat je allemaal moet doen en welke documenten je nodig hebt voor de hypotheekaanvraag.

Stap 7: Verhuizen!
Als alles geregeld is komt het lastigste gedeelte: wachten! Het liefste zou je natuurlijk gelijk al jouw spullen naar je nieuwe woning willen verhuizen, maar helaas zitten er een paar maanden tussen de koop van de woning en het moment dat je ook daadwerkelijk de sleutel krijgt.

Maar als het dan eindelijk zo ver is, zorg dan dat je goed voorbereid de verhuizing in gaat. Hiervoor hebben wij een speciale verhuischecklist samengesteld! Deze vind je hier.

Ben jij helemaal klaar om op zoek te gaan naar jouw eerste koopwoning en kun je hier onze hulp bij gebruiken? Wij gaan graag met je mee als aankoopmakelaar. Daarnaast staan onze ervaren hypotheekadviseurs klaar voor advies over jouw eerste hypotheek!

Reacties zijn gesloten.