Duurzame villa in Zuidhorn

Geplaatst op woensdag 27-09-2017
Duurzame villa in Zuidhorn

Hendrik Gommer (55) heeft gewerkt als, achtereenvolgens, biologie- en godsdienstleraar en is inmiddels gepromoveerd jurist. Maar tussen de bedrijven door was hij ook nog een bouwer met een missie: het neerzetten van energieneutrale huizen, liefst geheel van duurzaam materiaal. De noodzakelijke kennis en kunde deed hij op in cursussen. Al in 1998 ontwierp en bouwde hij in Stavoren een spraakmakend parkje van negen woningen, die ‘duurzaam’ waren én met nul op de meter. Het leverde hem internationaal aandacht op, waarmee hij in één klap zijn doel bereikte: bewijzen­ dat duurzaam niet duur hoeft te zijn.

‘Daarna zeiden mijn vrouw en ik tegen elkaar dat het leuk zou zijn nu ook iets voor onszelf te bouwen. We kochten hier in Zuidhorn een groot perceel en ontworpen een huis, dat we daar in eigen beheer gebouwd hebben. Dat laatste heeft ons tonnen bespaard. Zo konden we de twaalf betonnen Griekse zuilen waar dit huis deels op rust voor 15.000 euro bestellen, terwijl de aannemer daar 35.000 voor had begroot.’

Het huis waar Hendrik, zijn vrouw, Elsa (56), en hun twee dochters gingen wonen, is niet alleen gasloos en energieneutraal, het is, met dertien kamers, ook nog eens erg groot. Gommer: ‘Tijdens het ontwerpen was ik nog van plan een groot juridisch adviesbureau te beginnen. Daarom hebben we een souterrain met 250 m2 kantoorruimte.’

De twee verdiepingen daarboven zijn navenant ruim. De woonkamer is een zaal van 100 m2, die dankzij houten zuilen en al het andere hout, leem en ander duurzaam materiaal toch knus is. In de zomer is het hier koel, en in de winter warm dankzij de technieken van warmtepompen, zonnepanelen en foefjes zoals papieren isolatie in de wanden. Haast verontschuldigend voegt hij toe: ‘Het is wel energieneutraal, maar doordat we ook natuursteen hebben gebruikt, is het huis strikt genomen niet 100 procent duurzaam gebouwd.’

Pronkstuk is de centrale hal, met een majestueuze houten trap, godsdienstige symbolen op de vloer en religieuze plafondversiering, een door Gommer bewerkte kopie van het plafond van de Weense opera. Alles nog een erfenis van zijn theologische verleden.

De bioloog in Gommer komt naar voren in de enorme natuurtuin achter het huis, die ontworpen is om zo veel mogelijk vogels te trekken. Maar het is de jurist en de vader Gommer die, met pijn in het hart, zijn persoonlijke duurzaamheidspaleis te koop zet: het werk en zijn dochters zetelen in de Randstad, en hij en Elsa reizen ze achterna. ‘Maar er gaat geen week voorbij dat we niet overwegen het huis uit de verkoop te halen.’

 

BRON: Financieel Dagblad