Dit jaar gaan we voor een duurzame kerst, jij ook?

Dit jaar gaan we voor een duurzame kerst, jij ook?

Dit jaar gaan we voor een duurzame kerst, jij ook?

Door: Alders | 14 december 2019 | Reacties (0)
Tags: Duurzaam wonen, Wonen, Wooninspiratie

Duurzaamheid is een topic dat ook tijdens de kerstdagen een grote rol speelt. Dit geldt niet alleen voor de verlichting in de bomen, maar ook voor de bomen zelf en de versiering erin. Wil jij nu ook graag een duurzame kerst vieren? Dan ontvang je vandaag van Alders Makelaars een aantal simpele tips om dit te realiseren. Heb je dit jaar alles al in huis? Dan kun je er volgend jaar helemaal voor gaan.

Duurzame kerstverlichting
De kerstverlichting markt is de laatste jaren overgenomen door led. Ledlampjes gebruiken minder stroom dan de halogeen- of gloeilampjes. Ledlampjes gaan langer mee en zijn zeven keer zo zuinig als gloeilampjes. Een goede duurzame keuze. Maar eigenlijk is kerstverlichting pas duurzaam als je het een aantal jaar gebruikt. Goedkope verlichting gaat snel kapot waardoor je het na één kerst soms alweer weg moet gooien, wat weer zorgt voor meer afval. Kies daarom voor een duurzame optie, maar kijk ook goed naar de prijs. Want wanneer je voor een goedkope versie gaat kan het zomaar zijn dat je volgend jaar toch weer nieuwe lampjes moet kopen… Let bij de aankoop van ledverlichting wel op het vermogen in Watt, want kerstverlichting en lichtslangen zijn vaak groot in energieverbruik.

Tip: zet de verlichting uit wanneer er niemand thuis is, dat scheelt elektriciteit. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een timer of een transformator. Dan maak je het jezelf gemakkelijk.

Duurzame kerstboom
Ook de kerstboom kan tegenwoordig erg duurzaam. Allereerst kun je de keuze maken tussen een echte kerstboom of een kunstkerstboom. Een kunstkerstboom gaat over het algemeen langer mee, namelijk zo’n tien jaar. Een echte kerstboom groeit eerst zo’n 8 tot 12 jaar voordat hij bij je in huis kan staan.

Een kunstboom is daarom duurzamer dan een gewone kerstboom. Wil je toch voor een echte kerstboom gaan? Kies dan voor een Nordmann of Douglas-spar, deze blijven langer goed.  Maar je kunt tegenwoordig ook een biologische kerstboom adopteren. Je huurt dan een kerstboom en wanneer je er goed voor hebt gezorgd wordt hij weer terug geplant. Omdat elke boom een eigen nummer heeft kun je het jaar erna weer dezelfde boom adopteren. Zo worden de bomen wel tot vijf keer opnieuw gebruikt. Je kunt natuurlijk ook een boom met kluit kopen en deze ieder jaar in je eigen tuin plaatsen.

Tip: Zet je echte kerstboom niet te dicht bij de kachel of de verwarming. Hierdoor drogen ze namelijk sneller ui. Geef de boom natuurlijk ook voldoende water. Een spar heeft namelijk een halve tot een hele liter water nodig per dag.

Maar in de keuze waar je de kerstboom koopt of ophaalt kun je ook voor duurzaamheid gaan. Wist je namelijk dat de klimaat-impact van een echte of een kunstkerstboom te vergelijken is met 25 kilometer rijden in een auto? Wil je voor een echt duurzame kerstboom gaan? Haal hem dan bij een verkoper of via Marktplaats bij jou in de buurt. Wil je helemaal duurzaam gaan, maak dan je eigen kerstboom van duurzame materialen zoals bijvoorbeeld resthout. Maar je kunt ze ook maken van washi tape of krijtstift.

Duurzame kerstversiering
De kerstversiering kan natuurlijk ook duurzaam. Speur Marktplaats of kringloopwinkels af om mooie en duurzame kerstballen te scoren. Er worden ook kerstbalruilbeurzen georganiseerd waar je jouw oude collectie kunt ruilen voor iets nieuws. Zo heb je kosteloos een nieuwe versierde boom voor het komende jaar. Heb je tijd over en ben je creatief? Dan kun je natuurlijk ook zelf nieuwe kerstversiering maken. Op Pinterest staan vaak leuke ideeën. Ben jij er na een jaar op uitgekeken? Verkoop ze dan via Marktplaats en maak er iemand anders blij mee.

Ook zijn kaarsen niet weg te denken tijdens de decembertijd. Helaas zijn kaarsen niet zo duurzaam als mensen vaak denken. Kaarsen zijn gemaakt van paraffine, een bijproduct van olieraffinage. Ook komen er bij het verbranden veel ongezonde stoffen vrij. Kies daarom dit jaar eens voor soja kaarsen of raapzaadolie kaarsen. Deze zijn gemaakt van plantaardige vetten en daardoor milieuvriendelijker en gezonder.

Ga jij dit jaar voor een duurzame kerst? Deel jouw duurzame kerstfoto met ons en inspireer anderen. Samen gaan we voor duurzaam!

Reacties zijn gesloten.