Hypotheek

Wanneer je een doorstromer bent, heb je al een hypotheek gehad. Dit heeft invloed op je nieuwe hypotheek. Heb jij een hypotheek afgesloten voor 2013? Dan mag jij je oude hypotheekvorm gewoon behouden. Maar kies je voor een duurdere woning waarbij je een extra hypotheekaandeel nodig hebt? Dan ben je sinds 2013 verplicht om direct te beginnen met het aflossen van je hypotheek. Er zijn twee soorten hypotheekvormen geschikt voor doorstromers, een lineaire hypotheek en een annuïteitenhypotheek.

Overwaarde

Wanneer je een lange tijd een koophuis bezit bouw je overwaarde op. Overwaarde betekent dat je hypotheek lager is dan de waarde van je woning. Hierdoor kun je bij een nieuw huis kiezen voor lagere woonlasten of een duurdere woning. Wanneer je oude woning nog niet verkocht is en je verwacht dat deze meer oplevert dan de hoogte van de hypotheek kun je een overbruggingshypotheek afsluiten. Omdat je verwacht de woning te verkopen met overwaarde los je de hypotheek af op het moment dat je woning verkocht is.

Bijleenregeling

Levert je oude woning meer op dan dat je nieuwe huis kost? Dan krijg je te maken met de bijleenregeling. Deze regeling is er om doorstromers te stimuleren de overwaarde die vrijkomt bij de verkoop van de oude woning deze binnen drie jaar te investeren in een nieuwe woning. Kies je hier niet voor? Dan sluit je een hypotheek af voor de volledige aankoopsom en heb je geen recht op hypotheekrenteaftrek over het geleende bedrag van de overwaarde.

Verzekeringen

Heb jij al lopende verzekeringen, zoals een woonlastenverzekering of een overlijdensrisicoverzekering? Dan kun je deze koppelen aan je nieuwe hypotheek. Check hierbij wel goed wat de premie van de nieuwe polis zal zijn, soms is deze gunstiger dan je oude en kun je beter overstappen.

Meefinancieren van een restschuld

Heb jij een restschuld? Dan is het mogelijk deze mee te financieren in je nieuwe hypotheek. De rente is dan tijdelijk aftrekbaar. Maar let op, je krijg hierdoor geen Nationale Hypotheek Garantie. Met de NHG kun je geld besparen, omdat geldverstrekkers je in ruil voor de NHG-zekerheid een rentekorting op de hypotheek bieden.

Huizen_bg_footer