De nieuwe overdrachtsbelasting in 2021

De nieuwe overdrachtsbelasting in 2021

De nieuwe overdrachtsbelasting in 2021

Door: Alders | 9 december 2020 | Reacties (0)
Tags: Kopen

De overheid heeft bekend gemaakt dat er veranderingen gaan plaatsvinden in de hoogte van de overdrachtsbelasting. Vanaf 2021 betalen starters geen overdrachtsbelasting meer! Onder starters op de woningmarkt vallen woningkopers van 18 tot en met 35 jaar. Wat houdt de overdrachtsbelasting precies in en wat verandert er voor jou? Alders Makelaars zocht het voor jou uit!

Wat is de overdrachtsbelasting?
De overdrachtsbelasting is de belasting die in Nederland betaald moet worden wanneer een woning wordt overgeschreven naar een andere eigenaar. Tot en met 2020 was deze overdrachtsbelasting 2% van de aankoopprijs van de woning. De belasting wordt alleen betaald bij een bestaande woning. Bij een nieuwbouwwoning ben jij namelijk de eerste eigenaar en hoeft de woning dus niet over worden geschreven. Tot 2012 bedroeg de overdrachtsbelasting 6%, maar om de woningmarkt te stimuleren besloot de overheid dit te verlagen naar 2%. Vanaf 2021 gaan ze nog een stapje verder en wil de overheid het voor starters toegankelijker maken om een woning te kopen.

Afschaffing van de overdrachtsbelasting
Op Prinsjesdag werd bekend gemaakt dat de overdrachtsbelasting voor starters wordt afgeschaft, vanaf 1 januari 2021. Ben jij tussen de 18 en 35 jaar en koop je je eerste woning? Dan hoef je dus geen belasting meer betalen. Deze vrijstelling is eenmalig, koop je voordat je 36 bent voor de tweede keer een woning, geldt dit dus niet nog een keer. Een andere voorwaarde is dat je de woning zelf gaat bewonen. Je kunt dus geen vrijstelling van de overdrachtsbelasting krijgen wanneer je een woning als vastgoedinvestering koopt.

Wat betaal je als je ouder bent dan 35 of je tweede woning koopt?
Voor kopers vanaf 35 jaar geldt het tarief van 2%. Ook wanneer je geen starter meer bent en je dus al eens een woning gekocht hebt, zul je 2% overdrachtsbelasting moeten betalen. Maar hoe zit het wanneer jij nog onder de 35 bent, maar je partner al ouder dan 35 jaar? Dan mag er voor 1 persoon op de 0% overdrachtsbelasting als vrijstelling gebruikt worden, maar voor de ander niet. Kort gezegd betaal je dan 1% in plaats van 2%.

Voor beleggers geldt voortaan een overdrachtsbelasting van 8%. Wanneer een woning dus niet door de koper zelf bewoont gaat worden, moet er meer belasting worden betaald. Ook ouders die een woning kopen voor hun kind worden gezien als belegger en moeten vanaf 2021 een hogere overdrachtsbelasting van 8% betalen. Wanneer je een woning koopt voor jezelf als tweede huis, die niet dient als je hoofdverblijf, geldt ook de 8% regel.

Voor starters is de nieuwe regeling dus erg voordelig, maar voor beleggers is de verandering in de overdrachtsbelasting juist een achteruitgang. Wil je weten of het in jouw situatie beter is om in 2020 iets aan te kopen of juist te wachten tot het nieuwe jaar? Of wil je weten wat er voor jouw misschien verandert vanaf 2021? Neem contact met ons op! Wij kijken graag met je mee naar de nieuwe situatie.

Reacties zijn gesloten.