De invloed van de Miljoenennota op de woningmarkt

De invloed van de Miljoenennota op de woningmarkt

De invloed van de Miljoenennota op de woningmarkt

Door: Alders | 23 september 2020 | Reacties (0)
Tags: Hypotheek, Wonen

Deze maand stond natuurlijk in het teken van de Miljoenennota die gepresenteerd werd op Prinsjesdag. Hierin stonden onder andere zaken die de woningmarkt voor starters aangingen. De belangrijkste zaken hiervan zetten we graag voor u op een rijtje.

Meer betaalbare woningen voor starters
Dat starters het moeilijk hebben op de woningmarkt dat is bekend. Vanuit Den Haag worden er het komende jaar maatregelen genomen om het voor starters op de woningmarkt eenvoudiger te maken. Zo wordt er onder andere een zelfbewoningsplicht voor nieuwbouwwoningen ingesteld. Dit houdt in dat wanneer een woning gekocht wordt de koper hier ook zelf in moet gaan wonen. Hierdoor zullen beleggers minder snel deze woningen wegkapen voor starters. Daarnaast wil het kabinet de overdrachtsbelasting voor starters afschaffen. Dit scheelt voor starters veel spaargeld wat nodig is voor het kopen van een woning. Aan de andere kant kan dit natuurlijk betekenen dat de starters dit geld in het overbieden op een woning steken waardoor de prijzen voor de andere starters hoog blijven. Om het aanbod voor starterswoningen een boost te geven trekt het Rijk 290 miljoen euro extra uit voor de bouw van 51.000 woningen.

De invloed van de coronacrisis
Inmiddels zitten we een half jaar in de coronacrisis en worden de gevolgen hiervan steeds zichtbaarder. Voor de woningmarkt had het virus eigenlijk weinig gevolgen. De prijzen blijven hoog en hierdoor zal 2020 dan ook in de boeken gaan als een sterk jaar op de huizenmarkt. Echter valt het wel op dat de angst voor baan- en inkomensverlies speelt bij huizenkopers. Deze angst zal zeker blijven gedurende dit jaar want de verwachtingen op meer baanverlies zijn hoog.

Sterke stijging aantal hypotheekaanvragen in de zomermaanden
Het aantal aanvragen voor hypotheken was in juli en augustus fors hoger dan de afgelopen jaren. Hypotheken Data Netwerk heeft dit uitgezocht. De grotere vraag komt onder meer door mensen die willen doorstromen naar een duurdere woning, verbouwingen en oversluiters. Ook hieruit blijkt dat de coronacrisis weinig invloed heeft op de woningmarkt.

Heeft u vragen over de koop of verkoop van uw woning of wilt u weten wat er financieel mogelijk is voor u? Neem dan contact met ons op en wij helpen u graag.

Reacties zijn gesloten.